![]() |
Kamış İle Hasb-İ Hal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kamış İle Hasb-İ HalKamış ile Hasb-i hal Kalemimin ucuna düşmüş siyah nur, Ben ‘elif’ yazarım, O ise ‘lâm’ ![]() Denizde med-cezir misâli ![]() An-bean meşkûl bir gârip safderûn ![]() Ne derdi vardır ki,bilinmez, sezilmez, varılmaz kâdrine velâkin ![]() Farzâ; ‘Bismillah’ deyip başlarız hatt-I dest`e lâkin ‘Yâ!’ demeden, Vardirir bizi ‘Lâ!’ ya ‘Estağfirullah’ Nedir hikmet-i efgan, vallâhi şaştım bu tezâdlığa ![]() Ne diller döktüysem fayda vermedi, gitti ![]() Ne ney(i), ne gül(ü), ne de belâbil(i) derdine şifâ oldu ![]() Velhasil, Bizim mektûf kamış derde dûçar, derman vermez olmuş mürekkebe! Ey dost, gel biz fil-hâl ‘Vesselâm’ deyip, Hasb-el lüzûm sözü özüne emanet edelim ![]() Lâkin ile-l-ebed nasib`ten ötesi suâl olunmaz ![]() • Şu Ney”in neler söylediğini can kulaği ile dinle, o ayrılıklardan şikâyet etmededir ![]() • Ney kendisine has bir dille, hal dili ile diyor ki: “Beni kamışlıktan kestiklerinden beri, feryadimdan, duygulu olan erkek de, kadin da inlemekte, ağlamaktadır ![]() • Benim feryadımi duyamaz ![]() ![]() (Mesnevi) |
![]() |
![]() |
|