|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
etmenin, hırs, insanlardan, kanaat, kötülenmesi, müstağni, olmanın, tamahkârlığın, övü |
![]() |
Hırs Ve Tamahkârlığın Kötülenmesi, Kanaat Etmenin Ve İnsanlardan Müstağni Olmanın Övü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hırs Ve Tamahkârlığın Kötülenmesi, Kanaat Etmenin Ve İnsanlardan Müstağni Olmanın ÖvüHırs Ve Tamahkârlığın Kötülenmesi, Kanaat Etmenin ve İnsanlardan Müstağni Olmanın Övü Hırs ve Tamahkârlığın Kötülenmesi, Kanaat Etmenin ve İnsanlardan Müstağni Olmanın Övülmesi Fakirlik bölümünde söylediğimiz gibi fakirlik övülmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hadîsler Hz ![]() ![]() Eğer Âdemoğlunun iki vâdi dolusu altını olsaydı muhakkak üçüncü bir vâdi daha isterdi! Âdemoğlunun gözünü ancak toprak doyurur ![]() ![]() Ebu Vakıd el-Leysî23 şöyle anlatır: Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Teâlâ buyurmaktadır ki biz malı, namazın kılınması, zekâtın verilmesi için ihsan ettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebu Musa el-Eş'arî şöyle demiştir: 'Berâe sûresine benzer bir süre nâzil oldu ![]() ![]() Muhakkak Allah Teâlâ bu dini, nasipleri olmayan kavimlerle takviye eder ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Doymayan iki aç vardır ![]() ![]() Ademoğlu ihtiyarlar, fakat onunla beraber iki şey gençleşir: 1 ![]() ![]() Bunlar Âdemoğlunun saptırıcı ve helâk edici niteliğidir ![]() ![]() ![]() Cennet o kimseye olsun ki geçimi yetecek kadar olduğu ve kanaat ettiği halde İslâm dinine hidayet olunmuştur ![]() İster fakir olsun, ister zengin, hiç kimse yoktur ki kıyamet gününde dünyada nafaka verilmiş olmasını temenni etmesin ![]() Zenginlik, servetin çokluğu değildir ![]() ![]() Hz ![]() Ey insan! Helâlinden kazanmaya bak! Çünkü hiçbir kul yoktur ki kendisine yazılan rızıktan başka birşey elde etsin! Kendisine yazılan rızık eline geçmeden önce hiçbir kul dünyadan göç etmez,30 Rivayet ediliyor ki, Hz ![]() ![]() -Senin kullarının hangisi daha zengindir? -Verdiğime en fazla kanaat edeni ![]() -Hangisi daha âdildir? -Nefsinden, başkasının hakkını alan ![]() İbn Mes'ud Hz ![]() ![]() Muhakkak ki Ruh'ul-Kudüs (Cebrail) benim kalbime 'Rızkını tamamen yemedikçe hiçbir insan ölmeyecektir' diye ilham etti ![]() Ebu Hüreyre, Hz, Peygamber'in (s ![]() Ey Ebu Hüreyre! Ne zaman fazlasıyla acıkırsan, sana bir ekmek ile bir testi su (kâfidir) ![]() Müttaki ol, insanların en âbidi olursun ![]() ![]() Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin rivayet ettiği bir hadîste Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Namaz kıldığın zaman veda eden bir kimsenin namazı gibi kıl! Yarın kendisinden dolayı özür dileyeceğin bir konuşmayı sakın yapma! Halkın elindeki servetten ümitsiz ol!33 Avf b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'a ibâdet edip ona hiçbir şeyi ortak koşmayacağınıza, beş vakit namazı kılacağınıza, başınızdakinin sözünü dinleyip itaat edeceğinize dair biat ettiniz ![]() Gizlice birşey konuştuktan sonra İnsanlardan hiçbir şey istemeyeceğinize dair biat ettiniz?' dedi ![]() Râvî der ki: 'Bu kişilerden bazıları elinden kamçısı düştüğü zaman kamçısının kendisine verilmesini dahi kimseden istemez, bineğinden iner, kamçısını kendisi alırdı' ![]() Ashab'ın ve Âlimlerin Sözleri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Halkın elindeki maldan ümidini kesen bir kimsenin halka ihtiyacı olmadığı gibi onlardan minnetsiz olacağı da muhakkaktır ![]() ![]() Hayat, geçen birkaç saattir ![]() Tekrarlanan birkaç günün zahmetleridir ![]() Hevâ-i nefsini bırak, hür olarak yaşarsın! Çok felâket vardır ki, onu insanoğluna altın, yakut ve inci getirir! ![]() ![]() Muhammed b ![]() Süfyan es-Sevrî 'Dünyanızın en hayırlısı kendisinden dolayı müptelâ olmadığınız şeylerdir ![]() ![]() İbn Mes'ud şöyle demiştir: Hergün bir melek şöyle seslenir: 'Ey Ademoğlu! Sana kâfi gelen az, seni azdıran çoktan daha hayırlıdır' ![]() Sumeyt b ![]() ![]() Bir hakîme şöyle soruldu: 'Senin malın nedir?' Cevap olarak 'Zâhirde süslenmek, bâtında normal hareket ve halkın elindeki servetten ümit kesmektir' dedi ![]() Allah Teâlâ'nın şöyle dediği rivayet edilir: 'Ey Âdemoğlu! Eğer dünyanın tamamı senin olsa bile ondan ancak yediğin senin olur ![]() ![]() İbn Mes'ud şöyle demiştir: 'Biriniz birşey istediği zaman, basitçe istesin, kişiye sen sen (deyip onu övmek suretiyle) belini kırmasın ![]() ![]() Emevîlerden biri Ebu Hâzım b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hukemâdan birine şöyle soruldu: -Hangi şey akıl için daha sevindiricidir? Üzüntünün giderilmesinde hangi şey daha fazla yardım eder? -Akıl nezdinde en sevindirici şey, kişinin ölümünden önce yapıp gönderdiği sâlih ameldir ![]() ![]() Hukemâdan biri şöyle demiştir: 'En uzun üzüntüye sahip olarak hasetçi kimseyi gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rızıkları taksim eden Allah'ın, kendisine rızık vereceğine güvenerek akşamlayan bir kimsenin kalbi ne zengindir! Böyle bir kimsenin şerefi korunmuştur ![]() Yine şöyle denilmiştir: Ne zamana kadar konaklamak, sefere çıkmak, uzun çalışmak, gitmek ve gelmek durumunda kalacağım? Evden uzak, dostlardan garip, hâlimin ne olduğunu bilmez bir vaziyette kalacağım? Bazen doğuda, bazen batıda harisliğimden dolayı ölüm bile kalbime gelmez ![]() Eğer kanaat etseydim durduğum yerde rızık bana gelecekti! Muhakkak zenginlik kanaattir, malın çokluğu değil! Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki Hz ![]() Bir bedevi, kardeşini harislikten dolayı kınayarak şöyle dedi: 'Kardeşim! Sen arıyor ve aranıyorsun! Elinden kurtulamayacağın biri (Allah Teâlâ) seni arıyor ![]() Bu hususta şöyle denildi: "Görüyorum ki zenginlik gittikçe seni dünya için haris kılıyor! Sanki ölmeyecekmişsin gibi! Acaba senin tayin ettiğin bir sonuç var mıdır ki birgün oraya vardığın takdirde 'artık bana yeter, razı oldum' diyesin!" Şa'bî şöyle dedi: 'Hikâye olunuyor ki bir kişi çekuk veya turkay kuşunu avladı ![]() -Beni avlayıp ne yapacaksın? -Seni kesip yiyeceğim? -Yemin olsun, ben bir derdine derman olmadığım gibi açlığını da gideremem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -O halde birinci hasleti söyle! -Sakın elinden kaçan birşey için üzülme!Bunun üzerine avcı kuşu bıraktı ![]() -Haydi! İkinci hasleti söyle! -Sakın olmayacak şeye inanma! Bunu dedikten sonra uçup dağın tepesine kondu ve şöyle dedi: -Ey şakî! Eğer beni kesmiş olsaydın, benim kursağımdan iki inci çıkaracaktın ki her incinin ağırlığı yirmi miskaldır ![]() Avcı bunun üzerine dudağını ısırarak üzüldü, ah çekti ve şöyle dedi: -Üçüncü hasleti söyle! -Sen iki tanesini unuttun bile! Fakat ben üçüncüsünü sana yine haber vereyim ![]() tüyüm, üst üste konsa yirmi miskal ağırlığında değildir! O halde nasıl olur da benim kursağımda ağırlığı yirmişer miskal olan iki inci bulunabilir? Bunu dedikten sonra uçup gitti ![]() ![]() ![]() ![]() İbn Semmak34 şöyle demiştir: 'Ümit, kalbinde bir iptir, ayağında da bir kelepçe ![]() ![]() ![]() Ebu Muhammed Yezidî35 şöyle demiştir: Hârun Reşid'in hu-zuruna girdim ![]() ![]() ![]() orada?' diye sordum ![]() ![]() Bir ihtiyacın önünde bir kapı yüzüne kapandığı zaman onu başkası için bırak! O başka ihtiyacın kapısı sana açılacaktır ![]() ![]() Emirlerin kötülükleri ise onlardan korunmak bakımından sana kâfi delildirler ![]() Sakın namusunu verme! Günahları işlemekten sakın ki onların cezası senden uzaklaşsın! Abdullah b ![]() ![]() Birisi Fudayl'a dedi ki: 'Ka'b'ın bu sözünü bana açıkla!' Fudayl şöyle cevap verdi: 'Kişi istediği bir şeyde ısrarla tamahkârlık yaptığından dolayı dini gider! Oburluğa gelince, o şu veya bu şeyler hakkında nefis oburluğudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Fudayl 'Bu sözler senin için falan ve filandan rivayet edilen yüz hadîsten daha hayırlıdır' dedi ![]() Hukemâdan biri şöyle demiştir: 'İnsanın acaip olan işindendir ki 'ona dünya durdukça, sende kalacaksın' denseydi bile, dünyanın geçici ve kendisinin de kalıcı olmadığını bildiği halde gösterdiği harislikten daha fazla bir halislik yaratılışında olmazdı' ![]() Abdülvahid b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habîr ve kâdir olan Allah ortaktan münezzehtir! 22)Müslim, Buhârî 23)Medineli olan bu zat 85 yaşında, H ![]() ![]() 24)İmam Ahmed, Beyhâkî 25)Taberânî 26)Müslim, Buhârî 27)Tirmizî, Nesâî 28)İbn Mâce 29)Müslim, Buhârî 30)Hâkim 31)İbn Ebî Dünya 32)İbn Mâce 33)Ebu Davud, İbn Mâce 34) Bu zat, Muhammed b ![]() ![]() 35) Adı Yahya b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|