Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
değerlendirmek, gerekiyor, sözleri

Sözleri Nasıl Değerlendirmek Gerekiyor..

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sözleri Nasıl Değerlendirmek Gerekiyor

islam'ın büyük vicdan sahiplerinden Bistamlı Bâyezid'e (ölm 261/875) sordular:
‘‘Kábe'yi ziyarete neden gitmiyorsun?’’
Elini kalbinin üstüne koyarak cevap verdi Bâyezid:
‘‘Allah, o sizin dediğiniz eve, yapıldığı günden beri hiç girmedi, ama bendeki şu evden, yapıldığı günden beri hiç çıkmadı Siz esas, bu evi kutsal tutun!"
Bu sözün nasıl bir mucize sergilediğini anlamak, İslâm dünyasının yüzyıllardır içinde kıvrandığı bilgisizliğin açık ve net bir fotoğrafını göstermesi bakımından yeterlidir
Diğer taraftan inkârcı avam takımının, Beyazıt’ın ve bazı diğer velilerin anlaşılamayan sözlerinden pay çıkarıp
“Taştan yapılan evin bir esprisi olmadığını, önem arz eden şeyin Tanrının insan kalbinde olduğunu söylemeleri” de bir hayli manidardır
İslam’ın en önemli kalelerinden biri ve Allah velisi Beyazıt Hazretlerinin sözlerini yorumlarken O’nun Kur’an’ın en belli başlı hükümlerinden biri olan ve varlık alemini tanıtıcı emsalsiz kelâmını yansıtan‘‘Doğu da batı da Allah'ındır; yüzünüzü nereye dönerseniz Allah oradadır’’ (Bakara /115) Âyetini bilmediğini ve Kâbe’nin bu sınırlar dışında kaldığını düşünmesi söz konusu olmaz
Beyazıt-i Bestâmi görüşlerinde şu hususu önemle vurgulamak istiyordu:
“İslam’da tanrısallık yoktur
Kâbe için ise ”O canlı, şuurlu ve diri bir varlıktır Kâbe’de mevcut olan şuur, kesinlikle bir Tanrı anlayışına sahip değildir Siz bir Tanrıya yönelseniz bile, ben Kâbe’nin böyle bir düşünce potansiyelinde olduğuna inananlardan değilim Tanrı olabilmesi de mümkün değildir Tanrılık anlayışı da bu eve girmez” idrâki ile mevcut olanın kendisinde var olduğunu, bunu açığa çıkaracak bir kâbiliyet ve istidatla yaratıldığına işaretle
“önce nefislerde mevcut olan Allah’ı algılamanız gereklidir”
diyerek insanları uyarıyor ve bunun bilincinde “gerçeği “ mecazen de olsa
“kendi etrafında” dönmeleri şeklinde vurguluyor
Kısaca şunu demek istiyor:
“Bana bu suali soracağınız yerde, önce kendinizi tanıyın
Aksi takdirde, onu bir taş yığını gibi görmenin ötesine geçemezsiniz!”
Ne gariptir ki, mistik dünya, ekseriyetle şirk felaketinin ortasına düşen bir anlayışla, Kur’an ve Hadislerin varlığına rağmen, güven kaynağı olan ve tartışmasız kabul edilmesi gereken bazı yüksek düzeydeki zevâtın sözlerini değerlendiremez hâle gelmiştir
Sadece bu söz değil, sayıları yüzleri bulan Kelâmı Kibar, Hadis ve Âyeti de bu örneklere eklemek gerekiyor
Sözleri değerlendiremeyen, algılayamayan zümrenin, Allah ehlini eleştirerek, “kâfir ve zındık” vasıfları ile ilan edip meseleleri istediği şekilde çözümlediği, hatta bu değerli zâtları sapıklıkla suçlayarak uslûbu hırçınlaştırdığı müşahede ediliyor
Eleştiri dozunu kaçıranlar, sorumsuz düşüncelerle Tevhid dininin anlayışına aykırı hakaret etmekle kalmayıp, ileriye giderek, tam bir basiretsizlik içinde, doğuştan günahsız ve masum olan, vahiy istikametinde hareket eden Resûllerin / Nebilerin bile hata yapabileceğini iddia ediyorlar
Değerlendirme niteliğinden yoksun, Hikmete, Tevhide, Vahdet ilmine kapalı bu yöndeki kabul sahiplerinin Allah’tan af dilemeleri; Kur’an’ı takip edebilmek, şuur boyutunda gelişmek ve dikey yükselmeyi temin etmek için mutlaka arınmaları gerekir
Asıl olan insanın kendi anlayışından kaynaklanan bu yanlışlıkların, yerini doğru tespitlere bırakması ve görünürde birbirine zıt gibi gelen, ancak tam bir uyuma işaret eden boyutların emsalsiz güzelliklerini, bağlantılarının fark edilmesidir
Bakın Hz Resûlullah sadece,
“Ümmetim, ümmetim!“
derken,
Mevlâna,
“Ne olursan ol gel, ister kâfir, ister Mecusi” diyebiliyor;
bir başka yerde ise şöyle sesleniyor:
“Ben Kur’an’ın kölesi, Muhammed yolunun toprağıyım “
Görülen şu ki, neden/niçin lerin üstesinden gelebilmenin yolu , insanın hâkim olan bir yanında ibadet adı verilen çalışmalara özen göstermesi, diğer yanında da kendine arif olma özleminin bulunmasıdır
Bazı şeylerin deşifre edilebilmesi, soyutun somuta dönüşebilmesi, ancak bu şekilde mümkündür
Bir fıkra ile konuyu birleştirmek isterim:
Yunan filozof Thales, gökyüzünü izlediği bir gecede, bir nedenle çukura düşer
Yanında bulunan kadın ise,
“A, aptal adam! Burnunun dibindeki çukuru göremeyecek kadar basiretsizsin Gökleri, yıldızları, uzakları görmek senin neyine” diye seslenir
İnsanlık alemi yıldızları daima seyretmeli, ne hikmetle varolduklarını düşünmeli, ancak bilgisizlik çukuruna düşmemelidir
Bazı sözler vardır ki, asla “ pardon” kabul etmezAlıntı AFYüksel

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

‘‘Kábe'yi ziyarete neden gitmiyorsun?’’
‘‘Allah, o sizin dediğiniz eve, yapıldığı günden beri hiç girmedi, ama bendeki şu evden, yapıldığı günden beri hiç çıkmadı Siz esas, bu evi kutsal tutun!"

‘‘Doğu da batı da Allah'ındır; yüzünüzü nereye dönerseniz Allah oradadır’’ (Bakara /115)

[img]images/smilies/default/clapping[1]gif[/img]Gönül kabesi denilen yerden ;YÜREKTEN alkışlıyorum seni [img]images/smilies/default/clapping[1]gif[/img]Benim çok önceleri Gönül kabesi şeklinde bir paylaşımım olmuştu Mevlevi ve mevlana ile ilgili ona benzettim anlatımı O Derin, ince ve kocaman yüreğine sağlık yüreğine gözlerine ellerine nazar değmesin dert sıkıntı gelmesin,sevgi ve Aşkla kal

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

[QUOTE=LâL;70844]‘‘Kábe'yi ziyarete neden gitmiyorsun?’’

‘‘Doğu da batı da Allah'ındır; yüzünüzü nereye dönerseniz Allah oradadır’’ (Bakara /115)

[img]images/smilies/default/clapping[1]gif[/img]Gönül kabesi denilen yerden ;YÜREKTEN alkışlıyorum seni [img]images/smilies/default/clapping[1]gif[/img]Benim çok önceleri Gönül kabesi şeklinde bir paylaşımım olmuştu Mevlevi ve mevlana ile ilgili ona benzettim anlatımı O Derin, ince ve kocaman yüreğine sağlık yüreğine gözlerine ellerine nazar değmesin dert sıkıntı gelmesin,sevgi ve Aşkla kal
[/QUOTE] Seninde okuyan gözlerine nazar değmesin melek yüreklim Sevgi muhabbet ve AŞK,la kal inşallah

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com