![]() |
Sevgi Ne İster ?.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi Ne İster ?..Sevgi Ne İster ? ![]() ![]() ![]() Lacivert ceketli, gri pantolonlu delikanlı, denize dalarcasına formalı genç kızın gözlerine bakarak fısıldadı: “Seni seviyorum ![]() ![]() ![]() ![]() … Yazıya girerken pembe dizileri aratmayacak bir sunum yapmak geldi içimden ![]() ![]() ![]() Sevgi kavramını oldukça kolay telaffuz ediyoruz da ne derece sevdiğimiz yada sevildiğimiz doğrusu ince bir tahlile muhtaç ![]() ![]() Sevgi, gerçek anlamda kendini bulabilmesi için ne ister? ![]() ![]() 1- KUSUR GÖRMEMEK- ELEŞTİRMEMEK:Sevdiğiniz kişi ile aranızda kalbî anlamda ciddi bir bağ olmasını istiyorsanız, öncelikle onu olduğu gibi kabul etmeye hazır olmalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mecnun’a: “Yahu Leyla diye çöllere düştüğün kız bu mu Allah aşkına? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edebiyatımızda yer alan sevgi dizelerinde sevenlerin birbirlerinin kusurlarında dahi güzellik görmeye çalıştıklarına şahit oluruz ![]() Şaşı gözlü sevgiliye “Şehlâ Bakışlım”, hafif aksayana da “Keklik Sekişlim” diye hitap eder, aşkını şiirleştirenler ![]() Spastik- zihinsel- bedensel özürlü çocukları bir de annelerine sorun ![]() ![]() ![]() Sevdiklerinize bugün tekrar bakın ![]() ![]() 2- SORGULAMAMAK: Sevgiliyi tutum ve davranışlarından dolayı sorgulamamak esastır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hira’da Risaleti açığa çıkan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gemileri geceleyin karadan Haliç’e indirme fikrini vezirlerine açan Sultan Fatih’i, vezirler Hocası Akşemseddin’e şikâyet ederler: “Seninki olmayacak şeyler emrediyor” dediklerinde Akşemseddin şöyle diyecektir: “O diyorsa yapacaksınız, yürüyün halat çekmeye gidiyoruz! ![]() ![]() Sorgulamamak; “Sen öyle diyorsan öyledir” diyebilmekle gerçekleşir ![]() 3- KÜSMEMEK: Gerçek sevginin olduğu yerde dargınlık, kırgınlık kavramlarına yer yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün yıllardır evli olmalarına karşın, zaman zaman kavga eden, evi terk eden, yatak ayıran çiftler nasıl bir sevgi yaşıyorlar doğrusu anlamakta güçlük çekiyorum ![]() Sevmek; bütünleşmekse uzaklaşmak niye? ![]() ![]() 4- MENFAAT BEKLEMEMEK- KARŞILIKSIZ SEVMEK: İçinde para olsun olmasın karşılık bekleyerek yapılan tüm işler alış- verişe benzer ![]() Sevgi; tüccar mantığına sığmayacak kadar yüce ve büyük bir kavramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sevdiğim beni anlamıyor” türünden serzenişler dahi menfaattir ![]() ![]() ![]() ![]() Sevdiğini karşılıksız sevmek esastır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgiyi yaratan Allah, kullarını karşılıksız sever ve karşılıksız verir ![]() ![]() ![]() 5-KIYASLAMAMAK: Sevginin ayakta kalabilmesi için çok fazla gündeme gelmeyen bir hususa da değinmek istiyorum ![]() ![]() ![]() Sevgi; kişiye özeldir ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgi; hiçbir biçimde kıyas kabul etmez ![]() ![]() Benzemez kimse sana tavrına hayran olayım Bakışından süzülen işvene kurban olayım Lütfüne ermek için söyle perişan olayım Bakışından süzülen işvene kurban olayım Müzeyyen Senar’ın şarkısında olduğu gibi “Benzemez kimse sana” diyebilmişseniz sevgiyi yakalamışsınız demektir ![]() 6- ŞİKÂYET ETMEMEK: Sevgi; sadakatle bağlılık ve sırdaş olmayı gerektirir ![]() ![]() Günümüzde eşlerden bir kısmı, eşini kendi ailesine, dostlarına şikâyet etmekte, hane çatısı altında kalması gereken sorunlar yabancı şahısların gündemlerine oturmakta, sırlar ifşa olmakta ve yıkımlar peş peşe gelmektedir ![]() ![]() Sevdiğinizi başkalarına şikâyet ettikçe, başkalarının aranıza girişi daha kolay hale gelir ![]() Adamın biri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey Müminlerin Emiri! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eş, Anne-Baba, Evlat sevgileri birer basamaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Derdimi seviyorum, çünkü onu bana sevgilim verdi” diyebildiğiniz gün, ibadet anlayışınız yeni bir boyut kazanacak ![]() 7- FEDAKÂRLIK: Fedakârlık sevginin olmazsa olmaz prensibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavrusunu dokuz ay on gün karnında taşıyan, gece yarılarında süt veren anneye onca fedakârlığı yaptıran nedir? Evladı için ağır işlerde çalışan, patronundan azar işiten, akşam eve bir poşet gıda getirme derdinde olan babayı bunlara katlandıran nedir? Yurt savunması adına göğsünü kurşunlara siper eden askeri o noktaya götüren hangi duygudur? Ferhat’a dağlar deldiren de sevgiyle ayrılmaz bir bütün olan fedakârlık hissinden başka bir şey değildir ![]() ![]() Allah, müminlerden mallarını, canlarını, sevdiklerini Allah yolunda feda etmelerini ister ![]() Müminler; Rablerini sevdikleri için dünyada nefislerine prim vermeyenlerdir ![]() Allah’ı seviyorsanız, vaktinizden, uykunuzdan, zevklerinizden ve hatta çok sevdiğiniz kimselerden fedakârlık etmeniz gerekir ![]() Mekke’ye hicret edenler; kadınlarını, mallarını, evlerini, bahçelerini neden geride bıraktılar? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bursa’da Kadılık gibi yüksek makamda iken ağır bir sınava tabi tutulan Aziz Mahmud Hüdâî (k ![]() Asırlar geçti, nice kadıların, valilerin, vezirlerin isimleri unutuldu, nesilleri kesildi ama, Hüdâî Üsküdar’daki makamında hala dipdiri! ![]() ![]() Doksan yaşında surlar önüne gelen Halid b ![]() 8- SINIRSIZ- HESAPSIZ VERİCİ OLMAK: Sevilenin istekleri ne derece ağır, ne kadar çok olursa olsun seven: “Artık yeter, sınırı aşıyorsun” diyemez ![]() ![]() ![]() Allah yoluna baş koyan nice erenler, o yolda akla gelebilecek her şeylerini vermişlerdir ![]() ![]() ![]() Tebük Savaşı hazırlıkları sürerken Resulullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9- AYNÎLEŞMEK: Sevgide varılacak doruk noktalardan biri de sevenle sevilenin aynîleşmesi, birbirlerini gönüllü taklit etmeleridir ![]() ![]() ![]() Yıllarca evli kalıp muhabbeti iyi olan eşlerin birbirlerine hem huy hem de çehre olarak benzediklerini görürsünüz ![]() ![]() Bazı Allah Ehli zatları ve onları çok sevenleri şöyle bir incelediğinizde şunu görürsünüz; Allah Ehli nasıl yaşıyorsa, sevenleri de öyle yaşamaya başlarlar ![]() Sahabe-i Kiram Resulullah’la aynileşmede o kadar ileri giderlerdi ki; O ne hareket yaparsa tereddütsüz uygularlar idi ![]() ![]() Hudeybiye Anlaşması sonrasında hacdan vazgeçip geri dönmeyi yediremeyen sahabe, ihramdan çıkmamakta direnir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() … Tasavvufun zirve isimleri Rableri ile aynîleşmede o kadar ileri giderler ki; Hallac-ı Mansur: “Enel Hak- Ben Hakkım”, Cüneyd-i Bağdadî: “Cübbemin içinde Allah’tan başkası yok” demekten kendini alamaz ![]() Bakın Yunus Emre şu dizelerde aynîleşmeyi nasıl yansıtıyor: Hem bâtınam, hem zâhirem, hem evvelem, hem âhiram Hem ben Olam, hem Ol benem, hem ol kerîm u han benem Bâtın da, zâhir de, evvel de âhir de benim ![]() Ben O’yum, O da bendir, cömertçe veren de hüküm kuran da benim ![]() ![]() 10- SEVİLENE SEVGİYİ BELLİ ETMEK: Sevgi; mutlaka belli edilmeli, sevilene “Seni Seviyorum” denmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Emziren bir annenin evladına olan sevgisinden daha çok ben sizi seviyorum, ümmetimi seviyorum ![]() Sevgiyi açıklamak karşılıklı bir ihtiyaç gibidir ![]() ![]() Ruhum sana, varlık sana hayrandır efendim Bir ben değil, âlem sana kurbandır efendim Sen Habib-i Kibriya Muhammed Mustafa’sın Senin yoluna uyanlar sultan olur efendim (Ali Ulvi Kurucu) … Canım kurban olsun senin yoluna, adı güzel kendi güzel Muhammed Şefaat kıl kemter kuluna, adı güzel kendi güzel Muhammed (Yunus Emre) Allah, kullarına sevgisini Resul ve Nebilerin gönlünden açıklarken; kullar ibadet halinde Allah’la konuşarak sevgilerini bildirirler ![]() ” Allah’la konuşmak isteyen salata devam etsin” Hz ![]() ![]() ![]() 11- DÜRÜST- GÜVENİLİR- ŞEFFAF VE DOĞRU OLMAK: Belki en başa almamız gereken madde bu idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsan; sırları ile yaşayan bir varlıktır ![]() ![]() ![]() … Evet, Değerli Dostlar, Sevgi kavramının yaşayabilmesi için gerekli prensipleri 11 madde halinde incelemeye çalıştık ![]() ![]() ![]() Sevgi; yürek ve emek ister ![]() Kalp; sevmekle yorulmaz ![]() Nefret, kin, öfke, hırs kalbe yüktür ![]() Yüklendikçe hafiflenilen, verdikçe çoğalan, paylaşmakla azalmayan tek olgu; sevgidir ![]() Son sözü Sevgi Sultanı Hz ![]() “Seviyoruz; işte hayatımızın güzelliği bu yüzden ![]() Mehmet Doğramacı |
![]() |
![]() |
![]() |
Sevgi Ne İster ?.. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi Ne İster ?..Evet, Değerli Dostlar, Sevgi kavramının yaşayabilmesi için gerekli prensipleri 11 madde halinde incelemeye çalıştık ![]() ![]() ![]() Sevgi; yürek ve emek ister ![]() Kalp; sevmekle yorulmaz ![]() Nefret, kin, öfke, hırs kalbe yüktür ![]() Yüklendikçe hafiflenilen, verdikçe çoğalan, paylaşmakla azalmayan tek olgu; sevgidir ![]() Son sözü Sevgi Sultanı Hz ![]() “Seviyoruz; işte hayatımızın güzelliği bu yüzden ![]() Bugün benim değer verdiğim M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sevgi Ne İster ?.. |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sevgi Ne İster ?..Alıntı: Kocayürek Nickli Üyeden Alıntı Evet, Değerli Dostlar, Sevgi kavramının yaşayabilmesi için gerekli prensipleri 11 madde halinde incelemeye çalıştık ![]() ![]() ![]() Sevgi; yürek ve emek ister ![]() Kalp; sevmekle yorulmaz ![]() Nefret, kin, öfke, hırs kalbe yüktür ![]() Yüklendikçe hafiflenilen, verdikçe çoğalan, paylaşmakla azalmayan tek olgu; sevgidir ![]() Son sözü Sevgi Sultanı Hz ![]() “Seviyoruz; işte hayatımızın güzelliği bu yüzden ![]() Bugün benim değer verdiğim M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güzel yorumundan dolayı ben teşekkürler ederim, Aşkla kal ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|