Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
buluşmasına, kala, mevlanayla, nin, ramak, tibrizi, şemsi

Şems-İ Tibrizi Nin Hz Mevlanayla Buluşmasına Ramak Kala..

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Şems-i Tibrizi nin Hz Mevlanayla buluşmasına ramak kala

Nihayet Sems aradigi can yoldasini bulacakti, ömrünün bir faslini daha noktalayacak ve muhtemelen bu dünyadaki en son uzun mevsimini yasamaya baslayacaktiUzun ve zorlu bekleyislerden sonra yolculuk vakti gelmisti Baba zaman dan mühürlü bir mektup aldi içerisinde bulacagi kisilerin isimleri ve sehirlerden Konya ya gidecek ve Mevlana Celaleddin Rumi namli alimi bulacakti

Sems:Ismini pare pare ayirdim, harf harf yüregime yazdim: Kudretli, vefali, dimdik kendinden emin R harfi; kadife gibi yumusak, uysal ve merhametli U; girisken ve gözü pek M ve henüz bir muamma olan, çözülmeyi bekleyen bir sual gibi esrarengiz I harfi

Tekrar ve tekrar söyledi bu ismi Ta ki "su" gibi, "ekmek" gibi, "süt" yahut "bal" gibi, "Hak" yahut "hu" gibi, diline dost olana degin

On ikinci kural:Ask bir seferdir Bu sefere çikan her yolcu, istese de istemese de tepeden tirnaga degisir Bu yollara dalip da degismeyen yoktur"

Baba zamanin Semse kadife bir kutunun içerisinde 3 tane hediyesi vardi: Bir gümüs kakmali ayna, islemeli bir ipek mendil ve minnacik billur bir sise

"Bunlar sana yolculugunda yardim edecek Lazim oldukça kullan
Olur da kendine güvenin sarsilirsa,
bu ayna sana iç güzelligini gösterecek

Itibarin lekelenirse sayet, bu ipek mendil asil önemli olanin kalp temizligi oldugunu hatirlatacak

Sisede ki melhem ise hem zahiri hem batini yaralarini iyilestirecek"

Ne zaman bir yere veda etsem, bir parçami geride birakmis gibi oluyorum Ama iste ister Marco Polo gibi dünyayi gezelim ister besikten mezara ayni eve kazik çakalim, hepimiz için hayat dogum ve ölümler dizisi demek Baslangiçlar ve sonlar Bir anin dogmasi için bir önceki anin ölmesi gerekir Yeni bir "ben" için, eski ben in kuruyup solmasi gibi

Yedinci Kural:" Su hayatta tek basina inzivada kalarak, sadece kendi sesinin yankisini duyarak, Hakikati kesfedemessin Kendini ancak bir baska insanin
aynasinda tam olarak görebilirsin"

Sekizinci Kural:" Basina ne gelirse gelsin, karamsarliga kapilma Bütün kapilar kapansa bile, sonunda o sana kimsenin bilmedigi gizli bir patika açar Sen su anda göremesende, dar geçitler ardinda nice cennet bahçeleri var Sükret! Istedigini elde edince sükretmek kolaydir Sufi, dilegi gerçeklesmediginde de sükredebilendir"

Dokuzuncu kural:" Sabretmek öylece durup beklemek degil, ileri görüslü olmak demektir, Sabir nedir? Dikene bakip gülü, geceye bakip gündüzü tahayyül edebilmektir Allah asiklari sabri gülbeseker gibi tatli tatli emer, hazmeder Ve bilirlerki, gökteki ayin hilalden dolunaya varmasi için zaman gerekir"

birinin agzindan bal gibi dökülen söz, bir
baskasina kulagina zehir gibi gelebilir
Halbuki Allah söze
degil, niyete bakar
Edep bilenler baskadir Cani yanmis
asiklarin seriati bütün dinlerden ayridir
Biz meshep, din
veya dil ayrimi bilmeyiz
Kamu alemi bir tutar, birleriz
Baskasinin agzindan çikan söze "günah" demeyiz
Çünki kalpleri
Allah bilir, biz bilmeyiz
O yüzden susar, kimseyi ötelemez,
incitmeyiz
Bizim tek mezhebimiz var oda Allah" Şems

Yirmi Birinci Kural: Hepimiz farkli sifatlarla sifatlandirildik Sayet Allah herkesin tipatip ayni olmasini isteseydi, hiç şüphesiz öyle yapardi Farkliliklara saygi göstermemek, kendi dogrularini baskalarina dayatmaya kalkmak, Hakkin mukades nizamina saygisizlik etmektir

Yirmi Ikinci Kural: Hakiki Allah asigi bir meyhaneye girdi mi orasi ona namazgah olur Ama bekri ayni namazgaha girdi mi orasi ona meyhane olur Su hayatta ne yaparsak yapalim, niyetimizdir farki yaratan, suret ile yaftalar degil

Buz gibi soguk bir gece Sekerci Hanin cumbasinda oturuyordum Mevlana ile tanismama az kalmistiSehir en nihayetinde uykuya daldi Leyli hayvanlarin bile hüküm süren huzuru bozmamaya gayret ettikleri saat simdi Bir sehrin uykusunu dinlemek hem tarifsiz keder, hem tarifsiz mutluluk verir Kapali kapilar ardinda ne hikayeler yasanir acaba? Hayatta baska bir yol çizseydim ben ne tür hikayeler yasardim, bunu da düsünürüm Ama bilirim ki ben bu yolu seçmedim kendime Bu yol beni seçti

Bir abdal bir sehre gelmis Buranin halki yabancilara hiç güvenmezmis "Defol!" diye bagirmislar dervise "Hiç birimiz seni tanimiyoruz!"

Dervis sükunetle yanit vermis"Ben kendimi taniyorum ya, önemli olan o Inan olsun, sayet öbür türlü olsaydi, yani siz beni bilseydiniz ama ben kendimi bilmeseydim, çok daha fena olurdu"

Varsin Konya halki beni tanimasin Ben kendimi tanidigima göre her sey yolundaydi Nefsini bilen, O nu bilirdi

Yirmi üçüncü kural: "Yasadigimiz hayat elimize tutusturulmus rengarenk ve emanet bir oyuncaktan ibaret Kimisi oyuncagi o kadar ciddiye alir ki aglar, perisan olur onun için Kimisi eline alir almaz söyle bir kurcalar oyuncagi, kirar ve atar Ya asiri kiymet verir, ya kiymet bilmeyiz Asiriliklardan uzak dur Sufi ne ifrattadir ne tefritte Sufi daima orta yerde"

Yarin sabah ben de herkesle beraber büyük camiye gidip Rumi yi dinleyecegim Dedikleri kadar mahir bir hatip olabilir ama eninde sonunda her hatibin sözlerinin derinligi, onu dinleyenlerin ne anladigiyla ölçülür Vaaz dinlerken duymak istedigini duyar insan Halbuki esas kulaga hos gelmeyen sözlerde keramet vardir Kanimca Mevlana nin vaazlari, isirgan otlari, devedikenleri, fundaliklarla süslü bir yabani bir bahçe gibidir Oraya giren her misafir gözüne hos görünen çiçekleri derer, geri kalan otlara bakmaz bile Dikenli kaba görünümlü bitkilere meyledenlerin sayisi pek azdir Oysa su alemde nice derdin devasi iste bu tür bitkilerden elde edilir Askin bahçesi de böyle degil mi? Sayet yalniz hosluklari, kolayliklari toplayip, zorluklari birakirsak buna "ask" dene bilirmi? Güzeli sevip çirkini elinin tersiyle itmek en kolayi Esas mesele iyiyi de kötüyü de sevebilmek; ayrim yapmadan Sadece hosumuza giden seylere sükretmekte ne var? O kadarini Belh in köeri de yapiyor zaten, kemik verirsen seviniyor, sükranla kuyruklarini salliyorlar Insan süphesiz ki bundan fazlasini yapabilir, Iyinin ve kötünün ötesine geçmek mümkün! Bir yer daha var: Tüm sifatlarin manasini yitirdigi bir baska boyut!

Yarin Rumi yi görecegim Ey Mevlana! Kelimelerin, harflerin, mana aleminin efendisi! Ey dünyanin sarrafi! Bakinca yüzüme görecekmisin beni? Gör beni!
Gör beni!
Sems

Dördüncü kural:Kainattaki her zerrede Allahin sifatlarini bulabilirsin, çünki O camiide,mescitte,kilisede,havrada degil, her an her yerdedir Allahi görüp yasayan olmadigi gibi, Onu görüp ölen de yoktur Kim Onu bulursa, sonsuza denk Onda kalir

Çömez: Sems-i Tibrizi yeni ve siradisi olan herseye müthis bir merakla yaklasiyordu
Her sabah disarida gezinip, uzun uzun tabiati seyre daliyordu Çogu zaman onu bahçede bir örümcek aginin dokusunu yahut gece açan bir çiçekteki çig tanelerini inceler halde buluyordu Böcekler bitkiler,kristaller,reçineler,dikenler ve cümle doga, Semse kitaplardan ve risalelerden daha ilham verici geliyordu

Ama tam da ben kitap okumaya düskün olmadigini düsünürken, bir bakiyordum elinde asirlik bir el yazmasi, özenle tek tek çözüyor harflerin manasini; daha fazla okumak ugruna günler gecelerce uykusuz kaliyor

Sonra gene bir bakiyordum tek bir kitabin kapagini açmadan haftalar geçirmis Bu durumu kendisine sordugumda sordugumda söyle dedi:

"Insan, aklini aç ve muhtaç bir bebek farzedip kasik kasik bilgiyle doyurmali Ama nasil ki bazi yiyecekler bebege agir gelirse, bazi bilgiler de akla agir gelir, onu da unutmamali"
Meger kirk kuralindan birisi bu konuymus

Besinci kural: Aklin kimyasi ile askin kimyasi baskadir Akil temkinlidir Korka korka atar adimlarini "Aman sakin kendini" diye tembihler Halbuki ask öyle mi? Onun tek dedigi: "Birak kendini, ko gitsin!" Akil kolay kolay yikilmaz Ask ise kendini yipratir, harap düser Halbuki hazineler ve defineler yikintilar arasinda olur Ne varsa harap bir kalpte var! Şems

Ikinci kural: Hak yolunda ilerlemek yürek işidir,
akıl işi değil Kılavuzun daima yüreğin olsun,
omzun üstündeki kafan degil Nefsini bilenlerden ol,
silenlerden değil!
Bir garip kus misali
Can yumurtasi
Kabugunda uçamazsin;
Korkmadan kır yumurtanı
Selamete uçacaksın!

"Kim olursak olalım, dünyanın hangi yerinde yaşarsak
yaşayalım, ta derinlerde bir yerde hepimiz bir
eksiklik duygusu taşımaktayiz Sanki temel bir
şeyimizi kaybetmişiz de geri alamamaktan korkuyoruz
Neyin eksik oldugunu bilenimiz ise hakikaten çok az"

Ey, kendisinde kaybolmuş kişi
Bilmezsin, bedenin sana mezar olmuş,
Nefsini tanimadikça, nefsin seni gömer olmuş

Elif Şafak / Aşk

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-06-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

birinin agzindan bal gibi dökülen söz, bir
baskasina kulagina zehir gibi gelebilir
Halbuki Allah söze
degil, niyete bakar
Edep bilenler baskadir Cani yanmis
asiklarin seriati bütün dinlerden ayridir
Biz meshep, din
veya dil ayrimi bilmeyiz
Kamu alemi bir tutar, birleriz
Baskasinin agzindan çikan söze "günah" demeyiz
Çünki kalpleri
Allah bilir, biz bilmeyiz
O yüzden susar, kimseyi ötelemez,
incitmeyiz
Bizim tek mezhebimiz var oda Allah" Şems
Ikinci kural: Hak yolunda ilerlemek yürek işidir,
akıl işi değil Kılavuzun daima yüreğin olsun,
omzun üstündeki kafan degil Nefsini bilenlerden ol,
silenlerden değil!
Bir garip kus misali
Can yumurtasi
Kabugunda uçamazsin;
Korkmadan kır yumurtanı
Selamete uçacaksın!

Şemsin 40 kuralından alıntılarla süslenmiş çok değerli paylaşıma Teşekkürler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com