![]() |
Peygamberimizin Dilinden 40 Sual - 40 Cevap |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin Dilinden 40 Sual - 40 CevapPeygamberimizin Dilinden 40 Sual - 40 Cevap Peygamberimizin Dilinden 40 Sual - 40 Cevap Alemlerin Yaratanı’na Hamd-ü Sena, ve a`li ve ashabına yaratılmışların en hayırlısına Salat’ü-Selam olsun ![]() Ey İslama inanan Okuyucu! Bu kitabın müsannifi, bize kadar nakil olunan rivayetlere göre der ki; Efendimiz Hatem-i Enbiya Muhammed Mustafa (s ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonraları kırkıncı Müslüman olarak, Hz ![]() ![]() ![]() İlk defa Namazı âşikara kıldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Ona; Mekke`de MUHAMMED diye biri çıktı,halkı dininden döndürüyor, nübüvvet davası güdüyor ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Selame (r ![]() Eski(kitaplarda yazılı) mesturdur ki; "Ahir zaman da Muhammed isimli Peygamber gelecektir ![]() Bütün peygamberlerin sonuncusu ve en hayırlısı olacak, dini, Hak olacak ![]() ![]() Onlar dediler ki; “Bu Muhammedin, o Muhammed olduğu ne malum ?, gidelim onu imtihan edelim" dediler ![]() "Kitaplarımızda olan müşkil ve muhtelif soruları, ona soralım ![]() ![]() ![]() ![]() Bu soruları eski kitaplardan istihrac ettiler(aldılar) ve gelip kendisine sordular ![]() Peygamberimiz var gücüyle şu iki ayeti okudu : "Ma’kane Muhammedun eba ehadin minricalikum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Muhamed(a ![]() ![]() ve Peygamberlerin sonuncusudur ve Allah(c ![]() ![]() "Bütün dinlerden üstün kılmak üzere, Peygamberini doğruluk rehberi Kur’an ve hak dini ile gönderen O’dur ![]() ![]() ![]() Gelenlerden bazıları Müslüman oldu, bazıları ise "Kitaplarımızdan çıkardığımız şu soruları alimlerimiz cevap vermekten acizdir, ahir zamanda gelecek Muhammed(a ![]() ![]() Bunlara cevap vermeden önce Cibril (a ![]() "Üzülme Hak Subhanehu Teala beni sana gönderdi, bu kafirlerin suallerinin cevabını sana öğreteyim ki, cevaplarını verip cümlesi iman etmiş olsunlar ve Hak Peygamber olduğun hak ve zahir olsun" dedi ![]() Peygamberimiz çok sevindi ve secde-i şüküre kapandı ve sonra onlara: "Cevabını verirsem iman edecek misiniz?" dedi ve onlarda; "Cevabını verirsen senin ümmetin oluruz " dediler ![]() Orada bulunanlarda bu olaya şahit oldular ![]() ![]() Kırk Soruya Peygamberimizin Verdiği Kırk Cevap; 1 BİRİNCİ SUAL Ya Muhammed! Bu alemin yaratılmasından haber ver,nasıl ve kaç günde yaratıldı? Efendimiz (a ![]() "Hak Teala Sübhanehü bu alemi altı gün de yarattı ![]() ![]() Yani Pazar ile Cuma arasında yarattı ![]() ![]() ![]() Ayet:"ve kaddere fiha ekvateha fi arbeati eyyamin sevaen lissailin" Perşembe günü Cenneti ve Hurileri ve her çeşit nimetleri yarattı ![]() ![]() ![]() ![]() Ayet "Velekad halaknessemavati vel erda vema beynehuma fi sitteti eyyam vema messena millugub" "Bu Cihanı altı günde yarattım ![]() Bundaki hikmet; Kullarımda bir iş yapacakları zaman, acele etmeyeler ![]() ![]() ![]() "El-aceletü mineşşeytan vet-te`enni minerrahman" "Acele etmek Şeytan dan, düşüne düşüne yavaş yapmak Rahman dandır ![]() Beyt; İvme kim melamet gösterir, sabır kıl, kim hem selamet gösterir ![]() 2 İKİNCİ SUAL Ya Muhammed! İlk önce yaratılan şeyler(varlıklar)den haber ver ![]() Fahr-i Kainat Efendimiz buyurdular; İlk önce kemali kudret ile bir cevher yarattı ki, onun madeni yeşil Zebercedden Onun büyüklüğünü Allah'tan başka kimse bilemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buharlar gökte bulut haline geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teala bu yedi tabaka buhardan yedi kat göğü yarattı ![]() ![]() Ayet; "Elem yeralllezine keferu ennessemavati vel-erda kaneta retgan fefetahnahuma vecealna min-elmai külle seyin hay efela yüminun" daha sonra hak Sübhan bir feriştah(melek)yarattı ve ona emretti; iki ellerini boynundan yukarı kaldırıp elinin biri meşrıktan diğerini mağripten yana olmak suretiyle tut ![]() Şu anda yedi kat gök ve yerleri o melek tutmaktadır, Kıyamete değin o melek bu vazifeyle görevlidir, feriştahın ayakları göğe doğru yükseldi ![]() ![]() ![]() Yakuttan olan Sahra da Havva da muallak(asılı) kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O kumkumayı öküzün ayağının altına kodular ![]() ![]() Hz ![]() ![]() O balığın adı LUTIYA'dır ![]() ![]() ![]() "Nun vel kalemi vema yesturun" Menakib: İsa a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orada bir acayip şey müşahede edeceksin dedi ![]() ![]() Denizden bir balık başını dışarı çıkardı ![]() ![]() Tam dört gün de ancak balık gözden kayıp oldu ![]() ![]() Allah c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O Balık halka oldu,ta ki kuyruğu ağzına geldi ![]() ![]() Hak teala kudretinden bir deniz yarattı ![]() ![]() Denizin altına havayı yarattı, ta ki o Havva üzerine karar kılsın,ta kıyamete kadar bunları havva götürse gerektir, biiznillahi teala ![]() ![]() 3 ÜÇÜNCÜ SUAL Ya Muhammed! Göklerden ve göklerdeki mahluklardan haber ver ![]() Allahü teala yedi kat gökleri neden yarattı, isimleri nedir? Feriştehlerin tesbihleri nedir? Cevap: Fahr-i Kainat cevap verdi; Hak Sübhanehü Teala gökleri buhar dan yarattı ![]() Birinci kat Sema; Adı Bergia'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tesbihleri "Sübhane zil-mülki vel-meleküt "dür ![]() İkinci kat sema has Gümüşten yaratıldı ![]() ![]() ![]() Tesbihleri; Sübhane zil-izzeti vel-Ceberut ![]() ![]() Bir kısım melekler vardır ki, adları Haim’dir ![]() ![]() ![]() Ol Feriştehler(Melekler)in Tesbihi; "Sübhane men ellefe beyne Selcin ve Narin kema ellefe beyne ibadik" Eğer şüphen varsa Yıldız kurduna nazar eyle, ta ki sıddıklardan olasın ![]() Üçüncü kat Gök: Kızıl Yakutdandır ![]() ![]() ![]() Tesbihleri; Sübhanelmelik-il kuddüs rabülmelaiketi ver-ruh Ulularinin adı Safda`il dir ![]() Dördüncü Kat Sema: Madeni kızıl altındandır ![]() ![]() ![]() Tesbihleri;Sübhanelhayyillezi layemut ![]() ![]() Beşinci kat Gök ak İncidendir ![]() ![]() Feriştehlerin tesbihi; Sübhanelmelikilkuddüs rabbülmelaiketi verruh Ulularının adı;Asfa-ildir ![]() Altıncı kat göğün madeni; Sari Yakuttandır ![]() ![]() Feriştehlerin tesbihleri;Sübhane rabbi külli seyin halikuh Yedinci kat göğün madeni; Nurdan parlaktır ![]() ![]() Feristehlerin tesbihi;Sübhanallahi-adede halkihi ve midade kelimatih Ulularının adi;Rukiyaildır ![]() Yedinci katta bir çok melekler vardır ki; Onlara Kerrubiyyun derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağlaşmalarının sesleri bu dünya insanının kulağına erişse, insanlar hemen ölürlerdi ![]() Onların avazlarını o gece mirac da karındaşım Cebrail as ![]() ![]() Cebrail`e sordum,bu sesler nedir diye ![]() ![]() ![]() Neden ağlaşırlar? dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ol denizde dahi melekler vardır ![]() ![]() Ta kıyamete kadar gelecek Ümmeti Muhammed için ![]() ![]() ![]() 4 DÖRDÜNCÜ SUAL: Ya Muhammed! Ars ve Kürsinin sifatlarindan haber ver? Efendimiz, Server-i Enbiya cevap verdi; Hak Teala Arş ve Kürsiyi nurdan yarattı ![]() Yedi kat yerler ve gökler anın yanında şifre gibidir ![]() Arsin azameti şöyledir; Kürsü anın yanında bir sahra’da bir harman(bir ekin yığını) gibidir Hak Sübhanehü Teala bir Feristeh yaratmıştır ki, ismi HARKAIL'dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ücbin yil, kanatlarıyla pervaz vurdu,uçtu ve yoruldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacalet ve nedamet ile zarlık kıldı, Hak Teala’dan emir geldi ![]() “Eger kıyamete değin uçar isen dahi, Arşın ayağına erişecek değilsin” 5 BEŞINCI SUAL Hamele-i Arş dan haber ver? Ya Muhammed Arşı neyin üzerine koydu? Server-i Enbiya efendimiz cevaben: Hak sübhanehü teala evvel dört, azim ve heybetli melekler yarattı ![]() Her birinin dört yüzü vardı ![]() ![]() Her birinin suretleri türlü türlüdür ![]() ![]() Hak sübhan ve tealanin dergahında onlardan mükerrem ve müşerref melaike yoktur ![]() Daha sonra Arşı yarattı ![]() ![]() Bundan böyle Arşı yüklenen bu meleklerin adi Hamele-i Arş oldu ![]() Bunların başları Arşın altındadır ![]() ![]() Gerçeğini hak-tealadan gayrisi bilmez ![]() Karındaşım Cibril haber verir ![]() iki yüz yetmiş yıllık yoldur ![]() ![]() Ars-i azimi boyunları üstünde götürmekteler ![]() ![]() ![]() Ellezine yahmilun el arsa vemen Havlehu yüsebbihune bi hamdi rabbihim ve yü`minune bih veyestagfirune lillezine amenu ![]() 6 ALTINCI SUAL Arşin Horozundan haber ver ![]() Yedinci kat göğünde ne vardır ki, onun vücudundan yeryüzüne rahmet yağar? Server-i Enbiya(s ![]() Hak sübhan ve teala yedinci kat kökte yeşil zümrütten bir Amud yaratmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her yelek üzerin de yeşil yazı ile şu yazı yazılıydı ![]() 1 Bismillahirrahmanirrahim 2 ![]() 3 ![]() ![]() her ne vakit o kuş kanatlarını birbirine açar dünya da ehli cennet olanların üzerine hak tealanin nisan yağmuru gibi yağar ![]() ![]() Şöyle ki;Cennetin ağaçları o an cümbüşe gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuş der ki; ilahi mümin kulların dünya da dünya da sana ibadet ile meşgul oldular onlara senden rahmet talep ederimde ondan der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 YEDINCI SUAL Yedinci Sualin birden fazla sualden oluşmaktadır ![]() a) Beyti-l Ma`mur’dan haber ver, nedir ve neden, ne maksatla yaratılmış, şu an nerededir? Serveri Enbiya Cevaben: Beyti-l Ma`mur Firdevs-i A`ala’da, kızıl yakutdan yaratılmış bir evdir ![]() Hak Sübhan Teala Adem Hz ![]() “Ben yeryüzün de halife yaratacağım ”dedim, şuan ise o halifeyi yarattım, varın o’na secde edin, melekler gelip Adem (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya Adem! Cennetin bütün nimetlerinden buğdaydan başkası,şarapları içecekleri sana helaldir ![]() ![]() Ayet:Kulna ya ademü üskün ente ve zevcükelcenneh feküla minha regadan haysü si`tüma vela takraba hazihissecerate feteküna minezzalimin ![]() Ahir emir li-hikmetin, işin sonu bir hikmetten dolayı Hak Tealan’in menini unutup buğdaydan yedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cennet ve oradaki nimetlerden mahrum oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ona merhamet ederek Meleklere emreyledi; Gidin Firdevs-i A`la’dan Beyt-il Ma`amur`u yer yüzüne indirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zamandan Hz ![]() ![]() Ayrıca Melekler’e emir eyledi, melekler de gökyüzünden arşa değin O evi tavaf ettiler ve Adem(a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ikincisi hayat arkadaşı Havva'yı Arafat da buldu ![]() ![]() ![]() ![]() b) Başka bir Sual: Ya Muhammed; Sebep nedir? Adem Hindde Havva Ciddede kaldılar ![]() Server-i Enbiya cevap verdi; a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sebepten Ademden uzak yer olan Cidde'ye indi ![]() ![]() b ![]() ![]() ![]() günahına tevbeden ağlardı ![]() Havva ise Ademden ayrı kalışına ağlardı ![]() İşlediği günahını düşünmezdi bu sebepten ıssı yere Havva düştü ![]() c ![]() ![]() ![]() ![]() d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c ![]() Beyt-ül Mamur şuan nerdedir? Cevaben Server-i Enbiya buyurdu ![]() Nuh (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyti-mamur dolaysıyla cennetten yadigar kalmıştır ![]() ![]() ![]() hepsini içine aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mihrabın önün de bir sed yarattı ![]() ![]() Beyt-i ma`murun ortanca kapısının üstünde ak elmastan bir minare yarattı ![]() ![]() ![]() Bütün meleklere beyt-i mamure cem olurlar ![]() ![]() ![]() ![]() bu sevapları ümmeti Muhammedden hasbeten lillah edenler varsa onlara bagışladım ![]() Daha sonra Mikail: Ey feriştehler sahit olun; Bugün hakteala bana imametten ne kadar sevap verdiyse ben dahi dünya da ümmeti Muhammedten imamlık edenlere bagışladım ![]() cemi melekler hep birlikte derler; Şahid olun bugün bu kıldığımız cuma namazından ne kadar sevap hasıl olduysa biz dahi dünyada ihlasla cuma namazını kılanlara bağışladık, derler ![]() Hak teala da ey meleklerim! Bende kullarıma sahavetimi gösteririm ![]() ![]() ![]() ![]() „ Vettur ve kitabimmestur fi rakkimmensur,vel beytilmamur vessak filmerfu“ buyrulur diye bu süale cevap vermiştir ![]() 8 Sekizinci Sual: Cennetden haber ver Ya Muhammed, Hakteala cenneti neden yarattı? Ve nasıldır? Bugün nerdedir? Hz ![]() Hak teala cenneti Nurdan sekiz kat yarattı Bugün yedinci kat gökdedir ![]() Birbirinden bulundukları yerleri yükseklik bakımından farklı ve sıfatları da ayrı ayrıdır ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() Kapılarını çeşitli cevherlerden, sağlam ve mükemmel olarak yarattı ![]() ![]() ![]() "Ana la u`azzibu men kale "Lailahe illallah" ben ol allahim ki, bi sek vela nazir ki benden gayri ilah yoktur ![]() Lailahe illallah dese bir kerre diline götürse ben o kuluma azap etmem ![]() ![]() 9 Dokuzuncu Sual: Haber ver Ya Muhammed Cennette Hakteala Havz-u Kevseri ve TUBA ağacını neden yarattı? Cevaben Server-i Enbiya; Hak teala Kevseri benim için yaratmıştır ![]() ![]() O havzın ululuğu hakkında şöyle denir ![]() ![]() ![]() ![]() Aydan okun atılışı gibi suyu akışı ve sesi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yarın kıyametde yıldızlar kaybolunca, evvelin ve ahirinin halkı cemi-i ashab-ı güzin ol kadehler ile ümmetime su verirler ![]() ![]() ![]() Ve TUBA ağacı benim makamımdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TUBA'nın budakları Yakutdandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakteala sizi davet ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 10 Onuncu Sual: Yedi Kat yerlerden ve mahlukatlarından haber ver? Ya Muhammed Hak teala yedi kat yerleri yarattı ![]() Bu Katların her birinin adı nedir? Her birinde sakin olan yaratıkların adı nedir? Hazret-i fahr-i ka-inat cevap verdi ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Muhtelif yeller orada mahzundur ![]() Örnek:Ad kavmini helak eden yeller gibi ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() ve yef alüne ma tu merun" ey müslümanlar hazeredin, sol odunki, onun kuvvetlenmesi ve direnmesi için kibrit taşları hazırlanmıştır ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() ![]() denize damlasa cemi deniz canavarları helak olurdu ![]() 6 ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetde: Inne kitabelfüccari lefi siccin vema edrake ma siccin kitabümmergum 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ONBİRİNCİ SÜAL Müşrikler Peygamberimize sormaya devam ettiler; Ya Muhammed! Cehennemden ve derekatindan haber ver ![]() ![]() Hz ![]() Hak Teala kendi Hısmın'dan ve yedi kat olarak yaratti ![]() ![]() ![]() ![]() Birinci kat Cehennemin adı Haviye yahut Esfeldir ![]() "Innelmünafikine fidderkilesfel" "Münafıklar Cehennemin en esfeline girecekler" (Nisa 145) İkinci derekenin adi Hutame'dir ![]() "Kella leyünebezenne filhutame vema edrake melhutame" Hümeze 4 Bu dereke Firavun ile arkadaşlarının yeridir ![]() Üçüncü derekenin adi Sakardır ![]() "Zü messe sakar" bu dereke, Hak ve hakikati bilip insanları sapıttıran fasık ve zındıkların yeridir ![]() O gün onlar, yüzükoyun ateşe sürüklenecekler ![]() ![]() Dördüncü kat Cehennemin adi "Lezza"dır ![]() Cenab-ı Kuran-ı Keriminde; "Kella inneha lezza"bu dereke Tersalar (büyük günahkarların) yeridir ![]() ![]() "Hayır, hiç şüphe yok ki,o mühim ateştir:" Besinci dereke`nin adı "Sa`ir" dir ![]() "Lev kane nesmau ev na'kilu ma künna fi ashabis-sair ![]() "Ve diyecekler ki, eğer biz işitir olsa idik veya akıl eder olsa idik, biz bu çılgın Cehennemin ashabi arasinda bulunmus olmazdik" Bu dereke saibiler ve Nasaraların münkir olanlarının yeridir ![]() Altıncı derekenin adi Gayyadır ![]() "Fesevfe yelgavne gayya" (Meryem 59) "Artık yakında Cehennem deresine yetişeceklerdir ![]() Bu dereke sihirbaz (karı koca arasını ayıran ve insanları kandıran) ve şehevani çalgı çalanların gideceği yeridir ![]() Yedinci derekenin adı "Cehennem'"dir ![]() "Ve inne cehenneme lemevidühum ecma`in leha seb`ate ebvab likülli babin minhum cüzün maksüm" Bu dereke tevbesiz ölen ümmeti Muhammedler içindir ![]() ![]() Bu derekenin azabı ehven ve hafif, ateşi diğer Cehennem'e nazaran daha azdır ![]() Buna rağmen bu Cehennemi'n ateşi ve alevinden bir damla bu dünya'ya düşse, yahut bırakılsa, havalisinde olan mahlükatı beş yüz fersah yerdeki hepsini helak eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne-uzu billah, birbirine benzemezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz bizi o Cehennemden koru ![]() 12 ON İKİNCİ SUAL Ya Muhammed! Melek-ül Mevt 'den haber ver ![]() Hazret-i Fahr-i Kainat haber verdi: Ölüm Meleği bir feriştehdir ki, dördüncü kat Sema'da bulunur ![]() ![]() O nun sıfatı: Hak teala ol gice ki, Cebraili gönderdi ![]() Beni Mirac'a davet etti ![]() ![]() ![]() Kardeşim Cebrail'e, bu kimdir? diye sordum ![]() Cebrail, Ya Rasülallah O, Azrail dir ![]() Hak Teala'nin emri vardır; Levhadan başka bir yere bakmaz ![]() ![]() Bu gördüğün Server-i Enbiya Muhammed Mustafadır ![]() Azrail ,bu haberi duyunca, ayak üzere durdu ![]() Rasülüllah'a selam verdi ![]() İzzet ve hürmetle beni yanına aldı, Ya Rasülallah! Sizi bilemedim ![]() Diyerek özür diledi ![]() Ve ona sordum; Dördüncü gökte Siz dördüncü kattasınız yer yüzündekilerin canını nasıl almaktasınız ![]() Ya Rasülallah! Bu gördüğün Levh-i mahfuzdur ![]() Benim elimdedir ![]() ![]() ömrü nihayete erip, eceli gelse, hepsi bu levha da, bana malumdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kevser-i Nebiy-i dahi önüne korlar ![]() varırlar türlü azaplar ile pis canını alırlar ve Siccine bırakırlar ![]() Ya Muhammed ! Beni ol hazret'de şefaatden unutmayasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 13 ON ÜCÜNCÜ SUAL Münker ve nekir ahvalinden haber ver ![]() Hazret-i Fahr-i Kainat cevap verdi; Hak Teala iki ferişteh yarattı ![]() ![]() Onlar`a emretti ki, her kim vefat etse, eğer said ise hup(güzel) sürette varıp onun canını asan vechile alın ![]() ![]() Közlerinden ateşler saçarak şimşek çakarcasına olan bir şiddet ve avazla ondan sorun ![]() ![]() Her mümin vefat etmezden önce Rahmet feriştehleri Nurani gökçek yüzlü gelirler ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Ruh biiznillah, Allah tealanın emriyle, Allah'ın rahmetine eriş, diyerek o müminin asanlıkla canını alır ![]() Dua: Allahümmecal minhum birahmetike Ya Erhamerrahimin ![]() Ondan sonra o ruhu rahmet feristehleri Harir(ipek)lerine sarar ![]() Yedinci kat göğe iletirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Münker ve nekir gelip süal ederler ![]() Men rabbüke vema nebiyyüke vema dinüke Yani Rabbin kimdir ![]() Nebiyin kimdir? Dinin nedir? Rabbim Allah c ![]() Nebim Muhammed a ![]() Dinim Islam dir ![]() Diye cevap verenler kurtulur ![]() Allahin gönderdiklerine inaniyorum Peygamberlerine de inaniyorum ![]() Kurana ve Kitaplarina inaniyorum ![]() Ondan sonra o müminin kabrini Irem bagi gibi genis ederler ![]() Cennet de yüce dereceler ona verilir ![]() Gökcek yüzlü, hup kokulu birisi gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya da sen bana ehemmiyet vermstin ![]() ![]() kiyer ![]() ![]() ![]() Ey Can ! Gel bu beden den cik,bilesinki, hak tealanin hismi ve gadabi sana irisdi ![]() ![]() Azrail devam eder ![]() Dünya da iken ibadet etmezdin ![]() ![]() ![]() Azap feristehlerine emir eder ![]() ![]() Ve o kula gökten rahmet inmesi yasak olur ![]() Hak tealadan nida gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Nekir ve münker melekleri Ellerindeki Amud ile vuralar ![]() ![]() Kabir sahibi öyle nida eder ![]() ![]() ![]() "Üla-ike yel`anhüm ve yelanhümüllainun" Sonra ona sorarlar"nedersin sol kimse hakkin da ki ,Hak teala size Peygamb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sen kimsin diye sorduguna ben senin dünya da yaptigin kötü islerinim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keske dünyaya gelmeyeydim bu ameleri yapmayaydim,simdi bunca günahi islemezdim ![]() 14 ONDÖRDüncü SÜAL: israfilin Sürundan haber ver ya Muhammed ![]() Sur nedir ve3 ne maslahat icin yaratildi? Hazret-i Fahr-i kainat haber verdi ![]() Hakteala kiyamet günü, israfil o sur a üfürse gerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakimler rüsvet alaip ona ragbet edecekler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Surun fezai söyledir ![]() Yedikat göklerde olan ehli-semavat e yedi tabaka yerde olan ehl-i ard her biri yüz üstüne yikilir ![]() Kiyamet koptugunu bilecekler ![]() ![]() Surun heybetinden her zelzele ile sarsiliacak ![]() Göklerdeki yildizlar dökülmayey baslayacak ![]() Siyah saclara aklar düsecek ![]() Sonra haktealanin emriyle Israfil sura bir defa daha üfürecek ![]() Daglar yerlerinden kopacak ![]() ![]() Denizlerin suyu kuruyacak Ayin isigi ve nuru kalmayacak kap kara olacak ![]() Cihani zülmeti karanlik alacak ![]() Yel saman savurmasi gibi surun üfürügü(nefhasi)Mahlükati birbirine katacak ![]() Ayette:Yevme tercüfürracifeh tetbeuha radifeh" Arstan ta yedinci kat göge dek herne mahlükat varsa cemisi helak olacaklar ![]() ![]() Bunlar Cebrail,Mikail,Israfil,Azrail dir ![]() Ve ayrica dört melek dahi kalacak, bunlar görevleri Hamel-i Ars olan meleklerdir ![]() ![]() Bir müddet sonra Hak teala Azraile emreder ![]() ![]() Azrail bu emri isitince kendi ruhunu dahi kabzeder ![]() ![]() ![]() Hicbir seyden eser kalmayacak ![]() Ta ki hak teala kendi kemal-i kereminden yine yaratmak isteyecek ![]() Nitekim Ayette:Tebarekellezi biyedihilmülk vehüve ala külli seyin kadir" Arsin altinda bir deniz vardir ![]() ![]() Kirkgün kirk gece yagmur yagdiracak ![]() Söyleki:Magripden ta mesrika degin su dünya yüzünü Ondan sonra Hak tealanin emriyle evvelin ve ahirin mahlükati , yaratilmis adem ve melekler,huriler ve gilmanlar ve dahi yerde ve bahir de hava da ve su da ve hasarat-i ard ve enva-i türlü canavarlar ki halk olup, çürüyüp toprak olmusiken Hak tealanin emriyle sol bahar günlerin de Nebat yerden biter gibi cümlesinin vücudu yerden biter ![]() ![]() ![]() Ondan sonra Israfile emireder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() besinci dealtincida diyolar ve seytanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Haktealadan nida gelir;Ya Kullarim izzim ve celalim hakki icin Sizin cemiinize cemalim hakki icin nazar ettim ![]() Sübhanelkamili fil ilm al halkihi Ve hüvel aziziühakim ![]() Ondan sonra Hasir olup Mizan kurulacak ![]() 15 ONBESINCI SÜAL Ya Muhammed ! Bize Mizandan haber ver ![]() Fahri-i Kainat efendimiz bu soruya söyle cevap verdi; -Mizan bir terazidir ![]() ![]() ![]() "velveznü yevmeizinil hakkuFemen segulet mevazinuhu feülaike hümülmüflihun" "Terazi de o günde haktir ![]() ![]() (Araf 8) Kiyamet gününde Mizan Mikail`in elinde olacak,Bir kefesi nurdan diger kefesi zülmetten olacak ![]() Nurdan olan göze Müminlerin Iyi amelleri yazili olan defter,zülmetten olan gözede müminlerin kötü amelleri yazili olan defter konacak ![]() kadar agir gelirse,ars altinda bir melek cagrilip (felan oglu felan günahsizdir ![]() ![]() Kiyamet gününde herkes kendi derdine düsüp, hic kimse birbirinden haberdar olmayacak ![]() ne evlad ana-babasini ve nede ana-baba evladini tanimayacak ![]() Mizan önüne geirilen kullarin islediklerigünah ve sevap,ölcülere günahkarlarla günahsizlar ayri ayri müamele görecek ![]() günahlari daglar gibi yigilacak,artik Hak Tealanin rahmetinden ümitlerini kesenler cehenneme gidecekler ![]() Ansizin Havadan bir parca kagit ucarak gelecek,nurdan kefenin icine konacak ![]() defterinin cümlesinden agir gelecek ![]() Hemen ilahi bir Ferman gelerek; -Bu kulumu cennetime götürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arasat halki bu ise sasirarak; -Bu ne kagit parcasiydi da,geldi sebepsiz bu kulu cehennemden kurtardi ![]() ![]() Yarabbi! -Bizede su fani dünyada askla, severek,inanarak ismini, birligini yani (Lailahe illallah)ve(Alah)zikretmeyi nasip etde,büyük mahkemede sevabimiz agir gelip cennetine girenlerden olalim ![]() ![]() 16 ONALTINCI SÜAL Ya Muhammed! Bize Siratin ahvalinden haber ver ![]() ![]() Fahr-I Kainat efendimiz cevap buyurdular; Sirat bir köprüdür ![]() ![]() Hak Teala kendi gazabindan Cehennemi yaratti ![]() Hak tealaya yalvararak durumunu bildirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O filanda öyle büyük agiz vardi ki,sadece iki dudaginin arasi,hizli ucan kusun Üc bin yilda kat edebilecegi mesafeydi ![]() Basini kaldirarak; -ilahi izin verde bir nefes alayim, dedi ![]() -Gasiye ye azap et ![]() ![]() ![]() ![]() Malik Yilana azapetmek istedi ![]() Gasiye basini kaldirip Hak Tealaya yalvarmaya basladi ![]() ![]() ![]() Bu isim hemen akilina geldi ![]() -Ilahi su ad ve peygamberin hakki icin ki, Arsda kendi adina ve Kürsine yazmissin ![]() Bu ad hurmetine ben bicare ve zaif kulunu affet,diye yalvardi ![]() Hak Teala Malike tekrar emretti; Ya Malik Gasiye ye azapetme,zira o Habibim Muhammedin sa ![]() ![]() ![]() ![]() Yazın sıcak yeller,kişin soguk zemheri de onun nefeslerindendir ![]() Kiyamet günün de Arasat halki hazir olacak, ve Gasiye ye agzini ac diye emredilecek ![]() ![]() Gasiyenin alt dudaginin bir kilini Zebeniler Cehennem üzerine cekip köprü yapacak ![]() ![]() Gasiyenin bir kilidir ![]() “Heletake hadisulgasiye/S ![]() ![]() ![]() “Sana salgin kiyametin haberi geldimi?” Sirat köprüsünün uzunlugu ücbin yillik yoldur ![]() Ilk bin Yili yokus,ikinci bin inis,ücüncü bin düzlüktür ![]() Daha sonra azap Mlekeleri insanlari Sirat köprüsüne dogru sürecek ![]() Cehennemlik olanlari atesten kamcilari ile Cehenneme dökecekler ![]() Hzreti peygamber Siratin kenarina durup; -Yarabbi! Bunlar inanmis ve teslim olmus müminlerdir,diye yalvarip bagislamasini isteyecek ![]() Herkes ameli miktari iyi yada kötü mükafatlandirilacak ![]() Basilari yildirim gibi,basilari ucan kus gibi,basilari akan su gibi, bazilari karinlari üstü sürünerek gececek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Cenab-i Hak; „Ta`rucülmelaiketü verruhu ileyhi fi yevmin kane mikdaruhu Hamsiyne elfe seneh“ „Melekler ve Ruh oraya bin günde cikarlarki, oranin mesafesi ellibin yillik yoldur ![]() ![]() Cehennemlik olmayanlar,Sirati selametle gececekler ![]() -Ilahi nimetlerini bizlere vaadettin,dergahindan baska bir sey istemeyiz ![]() Bir miktar gittikden sonra karsilarina yesil bir hurma agaci cikacak, bu agacin dallarinda cesit cesit cicekler acilmis olup,altinda yesil cimenler, ve serin bir gölgesi olacak ![]() O zaman bu mutlu Müslümanlar; -Ya Ilahi!Lütfundan kereminden bize su agacin altinda biraz yer ver ![]() ![]() Bunun üzerine Hak Teala dan hitab-i izzeti gelecek; Ey kullarim Dergahimdann baska bir sey istemeyiz diye söz vermistiniz,nicin Sözünüz de durmazsiniz ![]() Sonra rusat verilecek,cenneti seyredecekler ![]() Görecekler ki,cesit cesit nimetlerle bezenmis ![]() ![]() ![]() -Ilahi arzumuz budur, biz bundan baskasini istemeyiz ![]() Hak Teala ferman buyuracak, -Ey benim kullarim! Neden hala ahdinizde durmazsiniz ![]() Tekrar yine yemin edip söz verecekler ![]() -Ey kullarim varin Cennetime girin ![]() Cennete girecekler ve rahata kavusacaklar ![]() ![]() ![]() Cennet Ehli olanlar Allahá cevap verecekler; -Ya Ilahi senin lütfuna ve keremine razi olduk ![]() -Tac, hulle ve ***** getirin ![]() ![]() Bu hitabi isiten Ridvan,bunlara türlü türlü elbiseler giydirecek, baslarina taclar koyacak ve *****lara bindirip herbirini makamlarina gönderecek ![]() ![]() Türlü hizmetler ederler ![]() Saraylarin kapisinda, *****lardan hurmetle indirirler ve kösklerine cikarlar ![]() ![]() ![]() Kudumlar ve sazendeler harirlanirlar, sükür meclislerini kurarlar ![]() ![]() ![]() 17 ONYEDINCI SÜAL -Ya Muhammed! Allah tarafindan gönderilen ve gönderilmeyen peygabmerlerden haber ver ![]() Dünya ya nekadar peygamber gelmistir, ve onlar`a gelen kitap adedi kacdir, nekadar suhufdur? Fahr-i Kainat cevap verdi; Hak Teala yer yüzüne 124 bin peygamber gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benimle 313 olmustur ![]() ![]() ![]() Bazilarina rüyasinda peygamberlik verilmistir ![]() ![]() ![]() ![]() Bunlarinda 28 i güzide´dir ki,Hak Teala bunlari Kuran-i Mecidin`de 18 ini En`am süresinde yad etmistir ![]() Ayette;Onlari sectik ve kendilerini dogru bir yola kavusturduk,” (Enam S ![]() Diger sekiz peygamberi de baska süreler de zikretmistir ![]() Yirmi yedincisi, Adem (a ![]() ![]() Yirmi sekincisi benim ki,ahir zaman peygamberiyim ![]() Hak teala Kelam-i Mecidinde buyurmustur; “Velakin hak Teala Peygamberlerinden diledigi zati ihtiyar buyurur ![]() Iste bu 28 güzide Peygamberden daha güzide peygamber olan yedi güzide Peygamber dekitap ve sayfa nazil olmustur ![]() ![]() Nazil Olanlarin hepsi 4 Kitap ve 100 Sahifedir ![]() Adem Peygambere 10 Sit Peygambere 50 Idris Peygambere 30 Ibrahim Peygambere 10 ZEBUR,Davut (as)à INCIL,Isa(as)à TEVRAT,Musa(as)´a Kuran da bana(Muhammed)as a indi ![]() Bu kitaplarin hepsi Ramazan ayinda indi ![]() Ramazan Ayinin ilk günü TEVRAT, yedinci günü ZEBUR, 13 ![]() 25 ![]() nazil oldu ![]() ![]() ![]() Hak Teala beni bütün Peygamberlerden efdal yaratti,ve bana nazil olan Furkan-I da yine cümle kitaplardan faziletli kilmistir ![]() ![]() ![]() Benim ümmetim diger ümmetlerden daha iyilik yapan,ameli salih ve ihsan sahibi ümet oldugundan meclisi diger ümmetlerin meclisinden daha cok olacaktir ![]() ![]() ![]() Devamını Altta vereceğim ![]() 18 ONSEKIZINCI SÜAL Ya Muhammed! Süleyman as ![]() ![]() Müsriklere Fahr-i kainat cevap verdi; Süleyman as a nasihat eden ne bir Insandir,ne de bir melektir,ve ne de bir peridir ![]() nasihat eden Karincadir ![]() Ey karincalar ! Yuvalariniza giriniz,Süleyman ve onun askerleri farkinda olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teala Süleyman as ![]() ![]() ![]() Ne zaman Süleyman Peygamber askeri ile bir yere gitse,yüz kilometrelik bir alani isgal ederdir ![]() Onun isgal ettigi alan da topragi görme imkani yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() bunlarin cinsinden diger canli yaratiklar kaplardi ![]() Süleyman peygamberin Ibrisim den islenmis bir kilimi vardi ki,dört kilometre yere dösenirdi ![]() Süleyman Peygamber divanini toplasa,o kilimin üzerine Ikiyüzbin altin ve gümüsten kürsü kurulurdu ![]() beyleri otururlardi ![]() Her mihrapta Duasi makbul zahitler ibadetle mesgul olurlardi ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman Peygamber kizil altundan yapilmis olan tahtin da oturur, hüküm ederdi ![]() ![]() ![]() Süleyman Peygamberin kizil altundan olan Tahtinin dört kösesi vardi ![]() yapraklari yesil zümrüt ile zebercedden olan bir agac bulunurdu ![]() altundan yapilmis Hüma kusu sekli vardi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kuyruklarini yere vurarak hamle ederlerdi ![]() ![]() Süleyman Peygamber bu kadar saltanata sahip oldugu halde,daima hurma yapragindan Zembil örüp satardi ![]() ![]() Bir de üzerine örtüp yattigi kilimi vardi ![]() ![]() Yanin da bir melek bulunurdu,elinde atesden kilic tutardi,devlerden, perilerden ve ya diger mahlükatdan her kim Süleyman Peygambere itaat etmezse,derhal o melek kilici ile onu helak ederdi ![]() ![]() Nitekim Kuran-i Kerim de; „Onlardan her kim benim emrimizden sapmis olursa,ona da ates azabimizdan tattirmis oluruz ![]() “Sebe 12 buyurulmustur ![]() Süleyman Peygabmer bütün mahlükatin dillerini bilirdi ![]() ![]() Ey Allahin Nebisi! Bu azamet ve bu yücelikle yer yüzünün tamami sizin oldugu halde,zembilcilik etmeye ihtiyaciniz nedir ![]() Hazret-i Süleyman cevap verdi ![]() Benim ne mülküm var ve nede ben Padisahim ![]() deyip aglardi ![]() kabül etmeyenleri helak ederlerdi ![]() O kilimin üzerin de bir meydan vardi ki,onun yarisi mutfak veya yarisi at meydaniydi ![]() o mutfak icine büyük kayalardan kazanlar koymustu ![]() ![]() Bunlardan baska her biri Havuz gibi, ayrica kaseleri de vardi ![]() “Onun icin sabit kazanlardan ne isterse, onu yapiverirlerdi ![]() Ey Davudun Hanedani! Sükür icin calisin, ve benim kullarimdan sükreden azdir ![]() ![]() Süleyman Peygamberin bin hanimi ydiyüz cariyesi vardi ![]() saf sirca dan saray yapmislardi ![]() Icin de bir nevi,her evde bir animi vardi ![]() gecinirlerdi ![]() O köskün bin ayagi vardi ![]() ![]() Süleyman Peygamber bir yere gitmek istese,o hizmetkarlar köskü boyunlari üzerinde götürüp, o yere iletirlerdi ![]() Yel dahi o kilimi öyle götürürlerdi ki,ascilar mutfakta yemeklerini bisirmeye, zahitler ibadetinde,Peygamber cocuklari,Adem ve perinin beyleri kürsülerinde oturmaya,alimler minberlerde vaaz ve nasihat etmeye devam ederlerdi ![]() ![]() Süleyman Peygamberin bu kiliminin ve tahtinin hava üzerinde gittigini cümle alem seyrederdi ![]() Cenab-i Hak Kuran-i Kerim de; „Süleyman(nin emrine)de Rüzgarlari müsahhar kildik,-sabahdan zevale kadar gidisi-bir aylik ve –zevalden guruba kadar -gidisi de-bir aylik yolidi,buyurmaktadir ![]() Yani Süleyman Peygamberin tahtini,sabahiyla bir aylik yola,ve aksamiyla bir aylik yola götürürdü ![]() Bir gün hazret-i Süleyman Hicaz yarim adasi üzerinden gecip giderken kafile de bir karinca vardi ![]() o karinca diger karincalari cagirarak; Ey Karincalar! Makamlariniza girin,taki Süleymanin askerleri size bir eza etmesin, diye emretti ![]() Kuran-i Kerim de; “Ey Karincalar! Yuvalriniza giriniz,Süleyman ve onun askerleri farkinda olmaz ![]() ![]() ”S ![]() ![]() ![]() Yel o karincanin sesini Süleyman peygambere eristirdi ![]() Bunun üzerine Hazret-i Süleyman söyle buyurdu; - o karincayi getirin! Hazret-i Süleymanin emri üzere o karincayi getirdiler ![]() ![]() -Ya karinca! Nicin böyle söyledin,peygamberden ve askerlerinden hic bir zarar gelmeyecegini bilmezmisin? Bizden ancak kafirlere zarar gelir,bilmezmisin,buyurdu ![]() Bunun üzerine o topal karinca söyle cevap verdi; -Evet ey Allahin velisi! Dogru söylüyorsun,fakat ben b ubicare mahlükun büyükleri ve sorumlusuyum,onlara nasihat etmek ve onlari tehlikelerden korumak görevim ![]() ![]() ![]() Ayrica Hak Tealanin zikrinden de geri kalmalarini istemem ![]() ![]() ![]() ![]() -ey karinca! Öyle güzel konustun ki, bize dahi nasihat edersin,dedi ![]() - Ey Allahin elcisi! Ismin Süleymandir,hic bilirmisin ki,Süleymanin manasi nedir? -Söyle ey karinca isitelim,ögrenelim ma nasini senden ![]() - Karinca; -Süleyman selim demektir ![]() - Hak Teala yeli senin empine nicin verdi,Dünya yel gibi gelip gecer ve fanidir,bu güne kadar sahib oldugun safalardan elinde kalici olanlari varmi,dedi ve devamla; - Gelecegimiz ve gelecekte sahib olacaklarimiz da öyledir ![]() - Bence makbul odur ki,mabuduna ibadet ve cürmü- isaynina istigfar etmektir ![]() ![]() ![]() Iste Süleyman Peygambere nasihat eden karinca, bu anlatilan karincadir ![]() 19 ONDOKUZUNCU SÜAL -Ya Muhammed! Anasiz – babasiz dünyaya gelenlerden haber ver,dediler ![]() Fahr-i Kainat efendimiz cevap verdi; Bunlar alti kimsedir ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Hikayesi söyledir; Adem Peygamber, cennetde kendi cinsi olmadigindan üzülüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Adem Peygambere hic bir zarar ve zahmet vermeden sol yaninin kaburga kemigini cikardi,eger Adem Peygamber bir miktar zahmet görseydi aralarinda ebediyyen hic bir mutluluk olmayacakti ![]() ![]() ![]() Basina cok süslü bir Tac giydirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ey Adem bu yanindaki kimdir?,diye sordu ![]() Hazret-i Adem; Kadindir, diye cevap verdi ![]() Adi nedir? Havva`dir ![]() Manasi nedir? Hay dan yani diriden yaratildigindan Havva dir ![]() Kimin icin yaratildi? Benim icin yaratildi ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Söyleki; Salih Peygamber kavmini dine davet ederdi ![]() ![]() Bir gün bayramdi, kavmi putlarini cesitli kumaslala süsledi ![]() ![]() ![]() Sali Peygamber onlara hitaben dediki; -Ey gercegi bilmekten cahil kavmim! Sizi yoktan vareden,türlü türlü nimet v eihsan ve ata`da bulunan size ve bütün alem`e rizizik vereni unutup da cansiz bir nesneye neden taparisiniz? Hak Tealanin varligina ve birligine inanip,secde ve ibadetinizi Allah`a yapiniz ![]() ![]() -Ey Salih! Eger gercek Peygamber isen bize mucizeler göster ![]() ![]() Bunun üzerine Salih Peygamber; -Hak Teala nin kudret ile ne isterseniz size göstermeye hazirim,diye cevap verdi ![]() -Ya bize bu kaya dan bir deve cikar ![]() ![]() ![]() Ayni zaman da disi ve gebe olsun ![]() ![]() ![]() Salih Peygamber Ayaklari üzerine durup,iki rekat Namaz kildi ![]() Allah-u Teala ya yalvardi; -Ey Allahim! Dergahindan ümit ederimki, bu inanmazlar ne isterse,azameti ve kibriyaligin icin bunlarin muradini ver,diye dua etti ![]() ![]() Salih Peygamber den mucize isteyen kavim hayretler icerisin de kaldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() Cünkü Hak Teala Hazret-i ibrahim`e Ismail`in anasi Hacer`in yanina vardi ve ona; -Ya hacer ! Ismail`in basini yika,sacini tara, güzel elbiseler giydir,gözlerine sürme cek,eline ve ayagina kina yak ![]() ![]() ![]() ![]() Hazert-i Ibrahim Hacer`e seslendi; Hacer ismail`i getirirken,Halilür-Rahman bir iple bir bicak alarak onlari gizledi ve ve sonra ismail`i alarak Arafat tarafina gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ibrahim Ismail ile birlikte Arafat dagina cikti ve; -Ey oglum! Buraya senin nicin getirdigimi biliyormusun? Hak Teala hazretleri,seni kurban etmemi emretti ![]() ![]() Ismail; -Ya Baba! Allahi`in emrine benim canim feda olsun,dedi ![]() "De ki; Ey babacigim! Emredilen seyi yap ![]() (Saffat 102)buyurmustur ![]() Onda sonra Ibraim Ismail`i yatirdi,bicagi eline aldiktan sonra söyle hitap etti; -Ey ogul! Allah`a teslm ol! Ismail; -Baba! Elim ve ayagimi bagla ki,sayet bicak acisindan cirpinirsam,elim ve ayagim sana dokunmasin ![]() ![]() Bıcagi bogazima cabuk cal ![]() ![]() Ve ilave etti; -Ey Babacigim! Nezaman eve dönersen,benim o bicare anama benden selam et,ve kiyamete kadar beni duadan unutmasin ![]() ![]() -Ya Baba! Hak Teala`nin rizasini yerine getir,dedi ![]() ![]() ![]() -Böylece ikiside Allah`a teslimiyyet gösterince,ibrahim oglunu alni üzere yatirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Ibrahim (a ![]() ![]() ![]() Ibrahim haykirdi; -Ey bicak! Hak Teala`nin emrini nicin yerine getirmezsin? Hak Tealanin izni ile bicak dile geldi ve cevap verdi; -Ya Ibrahim! Hak Teala bana kesme diye emretti ve sen kes diye gazab edersin ![]() Ben arada mütehayyir kaldim ![]() ![]() ![]() ![]() "La ilahe illallahu vallahu Ekber,dedi ![]() Ismail de kurtulusun eristigini anladi, O da; -Allah`ü Ekber ve lillah-il hamd ,dedi ![]() Bu anda Cebrail beraberinde getirdigi koc ile Hazret-i Ibrahimin yanina geldi ![]() Ve o an; -Ya Ibrahim! Bu koc Ismailin bedelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gün icin hazirlanmisti ![]() ![]() 5 ![]() ![]() ![]() Hak Teala Musa (a ![]() ve Firavun`u Hak yoluna davet etti ![]() ![]() ![]() Bir gün Firavun ve bkanlari ile Musa peygamberi nasil defedeceklerini tartistilar ![]() Bakanlari dediler; -Musa bir sihirbazdir ![]() ![]() ![]() Firavun bunlarin tedbirlerini begendi ve dünyada ne kadar sihirbaz varsa toplanmasini emretti ![]() ![]() Buarada Babil,Kesmir,Cin,Macin,Hint,Habes,Zengibar,Frengis tan,Iran,Turan, Rus, Acem, Musul, Hatay, hasil-i dogu`dan bati`ya kadar hic bir taraf ihmal edilmedi ![]() ![]() Bunlarin sayisi 70 ![]() ![]() ![]() ![]() Firavun Musa Peygamber icin bir gün tayin etti ![]() Iste o gün, karsilikli konusacak ve tartisacaklardi ![]() Cenab-i Hak Kur´an-i Kerim de; "Hazret-i Musa dediki; Size vaad edilen vakit,ziynet günü ve insanlarin toplanacagi kusluk zamanidir ![]() ![]() Firavun,yilda bir gün bayram ederdi ![]() ![]() -Filan gün Firavun bayram edecek ![]() ![]() ![]() O meydan ki,Firavunun ve devlet erkani`nin bayram yeriydi ![]() Bu meydan da kendisinin büyük bir Heykel`ini diktirmisti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gece olunca bunun ziyasi uzak mesafelere kadar gider,havalisi ve etrafini aydinlatirdi ![]() ![]() Firavun askerleri ve devlet erkan-i ile beraber bayram yerine geldi ![]() ![]() ![]() Saflar halinde 70 ![]() ![]() Musa Peygamber,Harun ile beraber yaya olarak baslarinda kece(den baslik),üzerlerinde yünden aba, alemi cinlatan(kalabalik)da,sayisiz insanlarin ortasina gelip,durdu ![]() O anda Firavunun sihirbazlari; -Iste Musa budur,dedilr, Sihirbazlar ise,büyükleri olan kör sihirbaza haber verdiler ![]() -Musa ne giymistir,kiyafeti nedir? Onlar cevap verdiler; -Musa,yünden aba giymis olup basinda kece külah vardir ![]() ![]() Bunun üzerine kör sihirbaz; -Bu gercek Peyamberdir,dedi ![]() Musa (a ![]() ![]() Peygambere sordular; -Ya Musa! Evvela meydana sen mi gelirsin, yoksa nöbeti bizemi verirsin?,dediler ![]() Musa(a ![]() ![]() Sihirbazlar Musanin davetini isitince, sahtiyan ve mesinden yapilmis ve icleri saman dolu olan ejderhalarini meydana koydular ![]() ![]() Günesin harareti altinda iplerden ve cesitli esya`dan hazirlanmis bulunan ejderhalar ,sahradan harekete gecti ![]() ![]() Gök gürlemesi gibi simsek sesleri caktilar ![]() ![]() ![]() Cenab-i Hak Kuran-i Kerim de; “Ve Musa`ya vahiy ettik,asani ativer ![]() ![]() ![]() Yere birakilmis olan Musa`nin asasi,Hak Teala tarafindan muazzam bir ejderha oldu ![]() ![]() Magara gibi agzini acti ![]() ![]() Agzindan Firavunun askerlerinin ve sihirbazlarinin üzerine atesler yagdirdi ![]() ![]() Gök gürültüsüne benzeyen sesler cikararak öyle bir gürledi ki, meydandaki agac ve her sey titredi ![]() Bundan sonra bu büyük ejderha, Fravunun askerlerinin ve sihirbazlarinin üzerine alevle püskürerek yürüdü ![]() ![]() ![]() Orada yüksek bir cardagi vardi ![]() ![]() ![]() ![]() Coguda kacip kurtuldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Harun! Gel bizde gidelim ![]() Onlar da Misira dogru yürüdüler ![]() ![]() Allahin emri,vahyi geldi; -Ya Musa! Asani tut ![]() Musa (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz Kelam-i Kadiminde; "Ve sihirbazlar secdeye kapanmis olduklari halde iman ettiler ![]() ![]() ![]() Firavun sihirbazlarin iman ettiklerini görünce,sinrlendi ve onlara;-Siz kimden müsade alp, Musa`ya giderek iman ettiniz ![]() ![]() ![]() Her kim benim emrime muhalefet ederse,gövdelerini ortada birakirim,diye haykirdi ![]() "Artik yakinda bileceksiniz,elbette ellerinizi ve ayaklarinizi caprazlamasina kestirecegim ve muhakkak ki, sizi toplu bir halde astiracagim ![]() ![]() Iste anasiz-babasiz dünyaya gelenlerden birisi de hazret-i musanin bu asasidir ![]() 6 ![]() Hak Teala Isa Peygamberi gönderip Hak yolunda olmayanlari tevhide ve Hak yoluna davet etti ![]() -Eger sen Peygamber isen,bize bir mucize göster ki,senin rasül,peygamber olduguna inanip iman edelim,dediler ![]() -Ne isterseniz Hak Tealanin izniyle size göstereyim,dedi ![]() Kafirler de türlü türlü mucizeler istediler ![]() Cenab-i Hak Kuran-i Mecidinde buyuruyor; "Ve ben Allah`in izniyle anadan dogma körü ve alacalik illetine tutulani eyi ederim ![]() Kafirlerin bütün istediklerini Hak Teala Isa(a ![]() ![]() Bir gün Hazret-i Isa yine onlari hak yola davet etti ![]() Kafirler ise ona; -Ya Isa! Eger sen kendini Hak peygamber bilip dinine girmemizi istiyorsan,bize mucizeler göster,dediler ![]() Hazret-i isa onlara sordu; -Ne istersiniz? Kafirler; „Bize kara balciktan bir kus yap ![]() ![]() Canavar gibi doguracak,memelerinden yavrularina süt emirecek ve kadin gibi Hayiz görecek,dediler ![]() ![]() Hepsi birden, -Evet, dediler ![]() Bunun üzerine hazret-i Isa mübarek eliyle kara camurdan bir parca alip,onu istedikleri kus seklinde düzeltti ![]() ![]() ![]() Rabbimiz Kelam-i Kadiminde, „Ben sizin icin camrdan kus sekli gibi bir sey icad ederim,sonra ona üfürürüm,o da Allah-ü Tealanin izni ile hemen kus oluverir ![]() ![]() Iste anasiz-babasiz yaratilanlarin altincisi da,azret-i Isanin eli ile kara balciktan yaptigi ve hayat bularak ucan yarasa kusudur ![]() 20 YIRMINCI SÜAL Müsrikler Peygamberimiz (s ![]() -Ya Muhammed! Bize Musanin asasindan haber ver,asli nedir? Musanin asasi neydi? Server-i Enbiya(a ![]() -asanin asli Cennetdendir ![]() ![]() ![]() Adem(a ![]() ![]() bunlardan biri - Musa(a ![]() ![]() Ikincisi - Süleyman Peygambein mührü, Ücüncüsü de -Cennet agaclarindan alinmis iki yapraktir ![]() Adem Peygamber bunlari berabeinde dünyaya getirdi ![]() O Canavar(Hayvan)lardan biri Hatay tarafinin geyigidir ![]() Cenab- Hak Kuran-i Mecidinde; "Üzerlerinde Cennetin yapragindan yapistimaya basladilar ![]() ![]() Misk ondan geldi ![]() ![]() ![]() ![]() bu mahluklardan türlü türlü acaib ve garib sevimli seyler meydana geldi ![]() Yer yüzünde olan cesitli agaclar,enva-i cesit meyveler,hos kokulu ve sifali otlarin hepsi ondan türedi ![]() Süleyman Peygamberin karada,havada, ve denizlerde olan mahlükata hükmetmesi,suyun ve rüzgarin cümlesini kendisine itaat ettirmesi,o sifali otun kerametinedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa Peygamber Suayib(a ![]() ![]() ![]() emanet edip ve hemde Safura annemizi kendisine evlendirdigin de ,asayi da kendisine verdi ve; - Ya Musa! Sakin filan dereye gitme,orada büyük bir ejderha vardir ![]() Sana ve koyunlarina zarar dokunur ![]() ![]() Musa (a ![]() ![]() ![]() ![]() Aciz kaldi ve koyunlarin arkasindan gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sirada Suayip Peygamberin söyledigi ejderha yuvasindan cikip Musa (a ![]() ![]() Allahin izniyle asasi ondan cok daha büyük bir ejderha olup kalkti,o ejderhayi param parca eyledi ![]() Sonra yine Musa`nin yanina gelerek evvel ki,sekline girip tekrar asa oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ejderhanin serrinden kurtulduklari icin hakTeala hazretlerine sükürler etti, ve kurbanlar kestiler ![]() Ondan sonra asadaki kerametten haberdar oldular ![]() ![]() Ne zaman yemek ihtiyaci olsa asasini yere diker ve asa hemen agac olup, türlü yemisler verir, suya muhtac olsa asasini yere diker ve asa göz olur su ihtiyaclarini giderirdi ![]() ![]() ![]() Yoruldugunda asaya at gibi biner,karanlik geceler de mesale gibi aydinlatirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geri kalan hikayeler gecmsde anlatildi ve gelecekte de anlatilacaktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 21 YIRMI BIRINCI SÜAL Müşrikler -Ya Muhammed ! Bize Musa Peygamberin tasindan ve mucizelerinden heber ver,dediler ![]() Fahr-i Kainat efendimiz cevap verdiler ![]() -O tasin asli Cebel-i Kubeys`dir ![]() ![]() O tastan mucizeler meydana glmesinin sebebi su idi; Bilindigi gibi Israilogullarinin bir adeti vardi; Ne zaman gusul etmek isteseler, birbirlerinden utanmazlar,avret yerlerini örtmezler, acikta birbirlerinin önünde yikanirlardi ![]() ![]() Israil ogullari; -Musanin bir ayibi vardi ki,halktan kacip gizli yikaniyor ![]() ![]() Bunun üzerine Hak teala Musa Peygamberin mübarek vücudunun bir ayip ve bir kusur ve hastaliktan uzak ve saglam oldugunu halka bildirmek istedi ![]() ![]() ![]() Yine bir gün mutad oldugu üzere güsul etmek icin halktan gizli bir yere giti ![]() ![]() ![]() tasa yaklasirken, üzerinde elbiseler bulunan o tas da yerinden hareket edip Musa nin önünden uzaklasmaya basladi ![]() Musa (a ![]() ![]() O tasin ardindan Israil ogullarinin bulundugu yere kadar geldi orada durdu ![]() Israil kavmi tasin ardindan elbiselerini almak icin yürüyen Musa(a ![]() ![]() Onun vücudunda herhangi bir kusur ve hastalik olmadigini ögrendiler ![]() Kara tas israil ogullarininortasinda durmustu ![]() ![]() almis giymisti ![]() ![]() ![]() Istediki yerine geri dönsün ![]() -Ya Musa nereye gidiyorsun,o tasida beraberinde götür ![]() ![]() Musa (a ![]() ![]() ![]() -Kirk yil Tepe sahrasinda kalmaniz gerektir ![]() Cenab-i Hak Kitab-i Keriminde; “Buyurkuki ki;Sübhesiz orasi onlarin üzerine kirk yil haram kilinmistir ![]() ![]() ![]() ![]() Israil ogullari o tepede susuzluktan aciz ve bitgin bir hale düstüler ![]() Musa Peygambere yalvarip acizliklerini itiraf ettiler ![]() ![]() Cenab-i Hakka yalvardiginda,Hak Teala`dan hitab-i izzet geldi; -Ya Musa! O tasi yere koy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cenab-i Hak Kuran-i keriminde; "ve hani bir vakit Musa, kavmi icin istiskada bulunmustu ![]() vurunca-tasdan 12 cesme fiskirdi ![]() ![]() Hak Teala`nin izni iyle her cesme bir nehir gibi olup bir tarafa akmaya basladi ![]() 12 bölükte 50 ![]() ![]() ![]() Hayvanlara da icirdiler ![]() ![]() ![]() Tepeden indiler,evlerine dönddüler ![]() ![]() ![]() (devam edeceğim) |
![]() |
![]() |
![]() |
Peygamberimizin Dilinden 40 Sual - 40 Cevap |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Peygamberimizin Dilinden 40 Sual - 40 Cevap22 YIRMI IKINCI SÜAL -Ya Muhammed! bize Musa ile fravunun helakindan haber ver ![]() ona bir kere erismistir ![]() ![]() Hazret-i Fahri- kainat efendimiz cevap verdi; -Sizin sordugunuz o yer, tur denizinin dibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa Peygamber kendi kavmi ile deniz kenarina geldi ![]() ![]() ![]() - Ya Musa! Fravunun askerleri geliyo diye seslendiler ![]() ![]() ![]() -Korkmayin! Rahmeti ve lütfu cok olan Hak Teala,sizi ve beni koruyacaktir ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Rasülalallah! Hak Tealaya ,bu kavmi Firavunun askerinin şerrinden korumasi icin dua eyle ![]() Musa Peygamber oturup,dua etti ![]() ![]() -Ya Musa! Elindeki asa ile denizin 12 yerine vur ![]() Musa (a ![]() ![]() Allahin izniyle deniz tam 12 parca oldu ![]() ![]() günesin işiği denizin dibine erişti ![]() ![]() ![]() Fakat giderken dediler ki; -Ya Musa! Her birimiz ayri ayri yollardan gittigimiz icin birbirimizden haberimiz yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() -Ya Musa ! Elindeki asa ile,iki tarafina isaret et ![]() ![]() sular acildi ![]() ![]() ![]() Bunlarin arkasindan denize yetişen Firavun ve askerleri,daglar gibi yigilmis olan sulari arasindaki yollari ördüler ![]() -Bakin görün ki,benim heybetimden sular daglar gibi olmus,ta ki, kacan kullarimi tutmak icin bana ve benim askerlerime yollar acilmistir,dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat genç bir kısrağa binmiş olan Cebrail (a ![]() ![]() Firavun ise bir aygira binmis bulunuyordu ![]() düstü ![]() ![]() girdigini gören askerler de atilarini denize sürdü ![]() ![]() ![]() -Ya Musa ! Rahat ol Hemen seyret ![]() Daha sonra Hak teala`nin emriyle deniz harekete geldi birer dag gibi yigilmis olan sular, birbirine kavustu ![]() ![]() Cenab-i Hak Kuran-i Keriminde; "Ve denizi hali üere sakin birak ![]() ![]() ![]() Ondan sonra sert bir ses isitildi ![]() ![]() oldugunu Musa(a ![]() ![]() ![]() -Korkmayin!Bu Cebrailin sesidir ![]() ![]() Iste günesin nurunun bir kerre eristigi,kiyamete kadar da bir daha erismeyecegi bir yer burasidir ![]() 23 YIRMI ÜCÜNCÜ SÜAL -Ya Muhammed!Isa (a ![]() ![]() Kimler yedi,yemiyenler neoldu?,dediler ![]() -Isa Peygamber,kavmine kirk gün oruc tutmalarini emir buyurmustur ![]() da cok fakir insanlardi ![]() -Ya İsa!Bize bir mucize göster ki,senin peygamber olduguna inanalim,itikat edip sana itaat edelim ![]() Isa (a ![]() -Ne istiyorsunuz?,dedi ![]() Bize gökten yemek insin,Türlü türlü yemeklerle dolu bir sofra ![]() fakat o sofra eksilmesin oldugu gibi kalip o sofra geri göge gitsin ![]() ![]() Rabbimiz Kelam-i Kadiminde; “Dediler ki;Biz istiyoruz ki,ondan yiyelim ve kalblerimiz mutmain olsun ve senin bize dogru söyledigini bilelim ve biz onun üzerine sahidlerden olalim ![]() ![]() Isa Peygamber , ayak üzerine durup namaz kildi ![]() ![]() Isa Peygamber duasini yeni tamamlamisti ki, hak tealadan nida geldi ![]() -Ya Isa ! Bu sofrayi - maideyi - gönderdigim zaman kabul etmeyip de yemezlerse, onlara azap edecegim ![]() ![]() ettiler,hemen sonra gökten sofranin inmeye basladiggini gördüler ![]() ![]() ![]() "Allahümmec'alna rahmeten vela tec'alna azaben ![]() Sonra orada bulunanlara dönerek: - Ihtiyar bir kimse gelsin ve bu sofranin yüzünü acsin, dedi ![]() Orada bulunanlar: - Bu senden baska kimsenin isi degildir, diye cevap verdiler ![]() Bunun üzerine bizzat kendisi " Bismillahirrahmanirrahim" diyerek o sofranin yüzünü acti ![]() ![]() ![]() Isa peygamber: - Bismillah ![]() ![]() - Ya Isa! Bir mucize daha göster ki itikatimiz tam olsun ![]() Isa peygamber baliga döndü ve : - Ey balik! Allah'in izni ile diril, dedi ![]() O balik derhal dirildi ![]() ![]() Isa Peygamber hiddetlenerek onlara söyle seslendi: - Bu ne arzudur ki istediginiz sofra geldi ![]() - Biz gökten inen yemegi yemeyiz, diye cevap verdiler ![]() Isa Peygamber: - Ey devletsizler! Bu yemek sizin nasibiniz degil ![]() dedikten sonra nida ettirdi ve dervisler, hastalar,körler,kötürümler türlü derde müptela olanlari cagirip bu yemekten yemelerini istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sabredin ! Bu gün de dervisler yesin ![]() ![]() ederse bir gün sizin ve bir gün dervislerin olsun, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Isa! Bu kavme azap gönderecegim ![]() Bunun üzerine Isa Peygamber kendi kavmini topladi ve onlara: - Bu kavme azap gelecektir ![]() ![]() Cenab-i Hak Kitab-i Kerim'inde söyle buyuruyor: " Eger onlari muazzep kilarsan süphe yok ki, onlar senin kullarindir ![]() ![]() ![]() Isa Peygambere tabi olan 300 kisi vardi ![]() o gece ibadetle mesgul olmalarini bildirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 24 YIRMI DÖRDÜNCÜ SÜAL Kafirler; -Ya Muammed! Öldürüp yeniden dirilen peygamberlerden haber,dediler ![]() Hazret-i Fahr-i Kainat (s ![]() -Öldürüln ve yeniden dirilen 3 peygamber verdi ![]() Birincisi ;Yunus Peygamber Ikincisi; Üzeyir Peygamber Ücüncüsü;Cercis Peygamberdir ![]() Ikisinin hikayeleri evvelce anlatilmistir ![]() Ilyas Peygamberi hikayesi söyle anlatilir; Ilyas Peygamberi kafirler öldürmeye geldikleri zaman, o kafirlerden kacdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Iste hikayesi mesur olan Yunus Peygamber, bundan sonra daha cok ömür sürmüstür ![]() 25 YlRMİBEŞİNCİ SUAL Müşrikler: "—Yâ Muhammed! Şimdi de bize Tanrılık dâvasında bulunarak Cennet yapanın kim olduğunu haber ver, dediler ![]() Hazret-i Fahr-i Kâinat cevap buyurdular ki: Dünyada Tanrılık dâvasında bulunanlar dört kimsedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ad'ın iki oğlu, babalarının rızası ile atalarının tahtına geçerek padişah oldular Lâkin her ikisi de zâlim ve sitemkar idiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim Kur'an-ı Kerîm'de: ''Sakın: Şüphe yok ki, insan elbette azar ![]() ![]() ![]() Şeddâd, Tanrılık dâvası ettiği zaman, zamanının nebileri ve âlimleri kendisine dediler ki: "—Yâ Şeddâd! Yerlerin ve göklerin Allah'ı vardır ![]() "Yuhyî ve yumid ![]() ![]() ![]() Yine Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyuruyor "Bütün mülk elinde —yedi kudretinde— olan, Allahü Teâlâ pek yücedir ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Şeddâd Aleyhillâne şöyle cevap verdi: '—O gök tanrısıdır, ben yer tanrısıyım ![]() ![]() ![]() Daha sonra yüz kişi getirtti ![]() ![]() '—Yâ Şeddâd! Hak Teâlâ kıyamet gününde itaatkar kullarının girip sefa etmeleri için, içinde türlü nimetler bulunan, dil ile tarif edilmesi mümkün olmayan Cennetler yarattı ![]() "Orada canların hoşlanacağı ve gözlerin lezzet alacağı şey¬ler vardır, ve siz orada ebediyyen kalıcılarsınız ![]() Bundan başka yine âsi kullar için yani yarın kıyamet gününde senin gibi kâfirlere azab etmek için de Cehennemi yarattı ![]() Şeddâd: "— O'nun hükmü gökte olan mahlûkatına, benim hükmüm ise yerde olan kullanmadır, eğer O, kıyamet gününde kullarına vadettiği şeyleri verecekse, ben de kullarıma Cenneti dünyada nasib ederim ![]() ![]() Ondan sonra Hak Teâlâ'nın kemâl-i kudretinden yarattığı Cennet misali gibi, dünyada da Cennet yapılmasını emretti ![]() ![]() ![]() '—Yeryüzünde eşi ve başka bir benzeri olmayacak şekilde havası güzel, suyu tatlı, eşsiz gül bahçeleri olan hoş bir mekân bulun ![]() ![]() Ustalar etrafı aradılar, taradılar, bu sıfatları ihtiva eden bir yer bulamadılar ![]() ![]() ![]() ![]() Ustalar Cennetin yapılabilmesi için yüzbin kere yüzbin altun ve gümüş, elmas, yakut, zümrüt, inci, firuze, zeberced, mercan gibi türlü cevherlerden başka daha nice yüzb,in kere yüzbin yük gül yağı, yasemin yağı, zambak yağı, erguvan ve karanfil, nergis gibi hoş kokulu yağlar ile çeşitli mermerler ve harcını karıştırmak için de çeşitli gül suları gerektiğini söylediler ![]() Şeddâd: '—Dünya, kayıdsız şartsız yedi kudretimdedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horasan'da bulunan inci, Hatan'da, Keşmir'de, Çin ve Maçin'de olan türlü renkde cevherler, karanfil, tarçın, zağferan ve bunlara benzer güzel baharatları da zaptettiler ![]() Yeryüzündeki çeşitli mermerleri, somakileri işletip gönderdiler ![]() ![]() Şam, Yemen ve Şiraz memleketlerinde olan bağ ve bahçelere gül ağaçları dikildi, fırınlarda suyunu çıkarıp gül suları elde ederek nehirler gibi akıttılar ![]() Hatay, Çin, Fersek, Rum ve Firengistan nakkaşlarının hepsini toplayarak gönderdiler ![]() ![]() Önce Şeddâd'a büyük bir hisar yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sarayların önüne altun havuzlar ve içine de gümüş şadırvanlar yaptılar ![]() ![]() Sarayın etrafına bağ ve bostanlar yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() Ağaçların üzerine altun ve gümüşten kuşlar yapıp bunları türlü mücevherlerle süslediler ![]() ![]() ![]() ![]() O sarayların arasına geniş caddeler yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hâsılı öyle bir şekilde imar ettiler ki, diller söylemekten, kalemler yazmaktan âciz kalırdı ![]() Hak Teâlâ, o azameti Kelâm-ı Mecid'inde zikir etmiştir: "Görmedin mi ki: Rabbin Ad'e nasıl yaptı? ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ'nın bu tarifine belki "Firdevs-i Sâni" demek caizdir ![]() O şehrin adını "Şehristan" ve "İrem Bağları" koydular ve tam yüz yılda tamamlayabildiler ![]() Şeddâd'a arzettiler: '—Cennet bağı irem tamamlandı ![]() ![]() ![]() Şeddâd, "—İrem Bağının ortasına, benim için ham gümüşten bir hisar yapın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeddâd'ın bu söyledikleri yerine getirildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeryüzünün tanrısı ile Cennet bağı İrem'e varıp işret ve sefalar etmek için hazırlandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müşrikler sordular: '—Yâ Muhammed O makam hiç kimseye müyesser oldu mu?" Hazret-i Fahr-i Kâinat cevap verdi: "—Benden sonra benim ümmetimden, Abdullah isimli bir kimse gelecek ve o makamı görmek buna nasip olacak ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece Şeddâd'ın hikâyesi anlatılmış oldu ![]() 26 YİRMİALTINCI SUAL Âsiler: "—Yâ Muhammedi Dâvud Peygamberin zamanında kendisine gelen sahifelerden haber ver ![]() ![]() Hazret-i Fahr-i Kâinat buyurdu: —Onun sebebi şu idi: Dâvud Peygamberin hatunu, kendisi ile bir şart etmişdi: Eğer hatundan Allah'ın izni ile bir oğlan çocuğu olursa, Dâvud memleketini ona verecekti ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Tâlâ ona, Âdem Peygamberin Cennetten getirdiği mühürü ve ayrıca sahifeler göndererek vahy etti ![]() ![]() ![]() "—Oğullarından sual eyle ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Dâvud Peygamber oğullarını topladı ve meseleleri onlara sordu ![]() ![]() '—Birincisi: Âdem oğlunda noksan ve yaramaz olan nedir?" '-Nefistir?' '—İkincisi: O ne acıdır ki, dünyada ondan acı bir şey yoktur?" Süleyman cevap verdi: "Fakirliktir!' '—Üçüncüsü: Ondan lezzetli olmayan, en şirin şey nedir?' Süleyman cevap verdi: "—Zenginliktir ![]() ''—Dördüncüsü: ne yaramazdır ki, ondan yaramazı yoktur?" Süleyman cevap verdi: "-Kadındır:' '—Beşincisi: Ademden uzak olduğu zaman insanı selâmete kavuşturan nedir?" Süleyman cevap verdi: '—Dünyadır ![]() "—Altıncısı: Dünyada göklerden yüksek ne vardır?" Süleyman cevap verdi: "—Adaletli sultandır ![]() "—Yedincisi: Dünyada taştan katı ne vardır?" Süleyman cevap verdi: "—Fakirliğe kanaat edenlerin kalbidir ![]() ''—Sekizincisi: Dünyada ateşten daha yakıcı olan nedir?" Süleyman cevap verdi: '-Dünya hırsıdır ![]() "—Dokuzuncusu: Dünyada erkek mi, yoksa kadın mı çoktur?" "Kadın çoktur ![]() "—Onuncusu: Dünyada ölü mü çoktur, diri mi" Süleyman cevap verdi: "—Ölü çoktur ![]() '—Onbirincisi: Mamur yer mi çoktur, viran yer mi?" "—Viran yerler ![]() İşte Süleyman Aleyhisselâm babasının suallerine böyle cevablar verdi ![]() ![]() 27 YİRMİYEDİNCİ SUAL Müşrikler: "—Yâ Muhammed! Süleyman Peygamberin kabrinden haber ver ![]() ![]() Hazret-i Fahri- Kâinat buyurdu ki: —Süleyman Peygamberin kabri hemen tahtı üzerindedir ![]() ![]() ![]() '—Durduğu yerde Süleyman'ın ruhunu al ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yedinci deryada bir cezire ve bu cezirede bir dağ ve bu dağda da bir mağara vardı ![]() ![]() ![]() 28 YlRMİSEKİZlNCİ SUAL Müşrikler: "—Yâ Muhammed! ölmeyip de semaya çıkan peygamberlerden haber ver ![]() ![]() ![]() ![]() Server-i Enbiya Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz cevap buyurdular: —Ölmeyip de semaya çıkan peygamberlerden birincisi Âdem Peygamberdir ![]() ![]() ![]() ikincisi İdris Peygamber, üçünücüsü İsa Peygamber, dördünücüsü ben Muhammed (S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beşincisi Musa Peygamberin kardeşi Harun'dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harun: "—Ey birader! Bir parça şu tahta yatayım ![]() ![]() Hazret-i Musa: '—Ne olacak, yat!" dedi ![]() "Harun'un ruhunu al!" diye emreyledi ![]() ![]() ![]() Harun'dan haber sordular ![]() Musa: "—Harun öldü ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat onlar: '—Harun'u sen öldürdün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa Peygamber çok üzüldü ![]() ![]() Hak Teâlâ'dan hitab-ı izze geldi: '—Yâ Musa! İsrail Oğullarına haber ver ki, falan sahraya çıksınlar ![]() israil Oğullan o sahraya çıkıp durdular ![]() ![]() Musa: "—Yâ Harun! Seni kim öldürdü? ![]() ![]() ![]() Harun cevap verdi: '—Beni kimse öldürmedi ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra o taht, Harun da üzerinde olduğu halde göğe gitti ![]() İşte, ölmeyip semaya giden peygamberler bunlardır ![]() 29 YİRMlDOKUZUNCU SUAL Müşrikler sormaya devam ettiler ve: '—Yâ Muhammed! Şimdi yerde ve semada olan peygamberlerden haber ver? ![]() ![]() ![]() Server-i Enbiya buyurdu ki: —Hayatta dört peygamber vardır ![]() ![]() İdris Peygamberin kıssası şöyledir: Bir gün İdris Peygamber Kâbe-i Muazzama'da ibâdet ederken, havanın çok sıcak olmasından huzursuz olup: "—Yâ İlâhi! Güneşe hizmet etmek çok güç olmalı ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ İdris Peygamberin duasını kabul ederek güneşe hizmet eden meleğin kuvvetini arttırdı ![]() ![]() ' — Ey melek! Senin kuvvetinin artmasını, İdris Peygamber benden niyaz eyledi ![]() ![]() Bunun üzerine o melek İdris'i içten sevdi ve Allah-ü Teâlâ'dan, İdris Peygamber'i ziyaret etmek için izin istedi ![]() ![]() Melek, İdris Peygamberi ziyarete geldiği zaman İdris ona: '—Ey Melek! Beni semalara çıkarıp, göklerin acayiplerini bana seyrettirmen mümkün müdür? ![]() ![]() ![]() Melek: '—Mevladan izin olmadıkça elimden bir şey gelmez ![]() ![]() ![]() İdris Peygamber dua edip duası Dergâh-ı Hak'ta kabul oldu ve o melek İdris Aleyhisselâm'ı alıp semalara götürdü ![]() ![]() Bu hali gören melek: "—Yâ Rabbi! Ben İdris Peygamberi kavminden sağ ve salim alıp götürdüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ o meleğin duasını kabul buyurup İdris Peygambere ruhunu tekrar ihsan eyledi ![]() '—Bir miktar gidip Cenneti gezeyim, sonra gidelim ![]() ![]() ![]() O melek: "—Gel yâ İdris! Dışarı çıkalım ![]() ![]() ![]() ![]() İdris ise: '—Ölüm acısını tattım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman o meleğe hitab-ı izze geldi: '—İdris kulumun sözü doğrudur, ayrıl ![]() Bunun üzerine o melek de: '— Emir senindir, yâ İlâhi!" diyerek hizmetine gitti ![]() İsa Peygamberin semaya çıkmasının sebebi de başkadır: Bir gün inkarcılar, İsa Peygamberi tutup bağladılar ![]() "—Sen ölüyü diri, âmâyı gözlü kılan İsâ değil misin? Eğer gerçek olaydın, bizim elimizde giriftar olmazdın ![]() ![]() İki ağacı birbirine çiviledikten sonra İsa'yı da o ağaca çarmıha gererek, muhkem bir evde hapis ettiler ve evin de kapısının kilitleyip gittiler ![]() Hak Teâlâ Cebrail'e emir eyledi, İsa'yı o gece kurtarıp dördüncü kat semaya çıkardılar ![]() Sabahleyin inkarcılar, İsa'yı çarmıhta helak etmek için geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat İsâ zamanında Meryem adında bir hanım vardı ki, bir derde mübtelâ olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü İsa Peygamber Hak Teâlâ'nın emri ile yere indi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsa: '—Yâ Meryem! Gam çekme ki, Hak Teâlâ beni düşmanların şerrinden sakladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi alan Meryem, dağdan inerek İsa'ın ümmetine müjdeledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada melâikeler gelerek İsa Peygamberi alıp semaya çıkardılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra ehl-i beytten bir kimse halife olup Hak yolunda tercüman olsa gerektir ![]() Yeryüzünde olan peygamberlerden biri Hızır, diğeri İlyas'tır ![]() Yalnız Hızır, Zülkarneyn'in akrabalarındandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlyas Peygamber de yeryüzünde olup, yılda bir kere hac zamanında Mekke'de buluşurlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlyas bir gün elini duaya kaldırıp Hak Teâlâ'ya niyaz etti: '—Yâ İlahi! Beni bu kâfirlerin şerrinden kurtar!' diye dua etti ![]() '—Yâ İlyas! Duanı kabul ettim ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Hazret-i İlyas, hemen o sahraya gitti ![]() ![]() '—Yâ Rasûlellah! Buna ne buyurursun?" dedi ![]() Merkep uzaklara gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ve Elyese'i ve Zülkifil'i de yâd et ve hepsi de hayırlılardandırlar ![]() Hak Teâlâ İlyas Peygambere melekler huyunu verdi ki, tâ kıyamete kadar ölmeyip yeryüzünde melekler gibi ibâdet eyleye ve deryada kalanların imdadına yetişip Hak Teâlâ'nın izni ile derman eyleye ![]() ![]() 30 OTUZUNCU SUAL Müşrikler sorularını sormaya devam ettiler ve: '—Yâ Muhammed! Atası kırk yaşında ve oğlu yüzyirmi yaşında olan kimdir, haber ver!' dediler ![]() Server-i Enbiya Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz şöyle cevap buyurdular: —O kimse, Üzeyir Peygamberdir ![]() Üzeyir Peygamber, İsrail Oğulları arasında bulunmakta idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üzeyir Peygamber de bu esirlerin içinde idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim bu hususta Cenâb-ı Hak Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur: "Yahut o kimse gibisini görmedin mi ki, bir karyeye uğramışta ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ Üzeyir'in cesedini, eşeğini ve yemişini halkın gözünden sakladı ![]() ![]() Bir padişah vardı ki, büyük orduları ile Buhtu'n-Nasır'ın üzerine yürüdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Subhanellah! Bu kadar kısa bir zamanda koca viraneler nasıl mamur olmuş!" diye sordu ![]() ![]() Sonra eşeğini bağlamış olduğu ağaca baktı, eşeğinin kemiklerinin burada üst üste yığılmış durduğunu gördü, üzüldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yâ Üzeyir! Ne kadar zamandır burada yatıyorsun?" diye sordu ![]() Üzeyir güneşe bakıp: '—Bir günü kadar olsa gerektir!' dedi ![]() Cebrail: "Yâ Üzeyir! Sen yüz yıldan beri burada ölü olarak yatmaktaydın ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Üzeyir, uyumadan evvel toplamış olduğu üzüm ve incire baktı ![]() ![]() "İnnellâhe âlâ külli şey'in kadir ![]() diye dua etti ![]() Sonra eşeğine binerek Şam'a girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() '—Yâ ana! Burası Üzeyir'in evi midir? ![]() ![]() ![]() '—Sen Üzeyir'i nereden biliyorsun ![]() ![]() Bunun üzerine Üzeyir anlattı: '—Yâ kadın! Ben Üzeyir'im ![]() ![]() ![]() Kadın: "—Üzeyir, peygamber duası kabul olanlardan idi ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Üzeyir Peygamber dua eyledi ve mübarek eli ile kadının görmez olan gözlerini sıvazladı ![]() ![]() ![]() '—Yâ Nebiyullah! Beni tanımadın mı? ![]() ![]() ![]() ![]() Üzeyir: '—Hiç bizim aile halkımızdan hayatta kalan var mıdır?" diye sordu ![]() Bundan sonra kadın gidip halka bu haberi dağıttı ve dedi ki: '— Üzeyir, henüz dirilmiş ![]() ![]() Bu haberi alan Şam halkı bölük bölük Üzeyir'in evine akın etmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 31 OTUZBİRİNCİ SUAL '—Yâ Muhammedi Dünyaya gelmeden anasının karnında konuşanlardan haber ver!' dediler ![]() Server-i Enbiya Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz cevap buyurdular: —Bunlardan biri İsa Peygamberdir ve hikâyesi şöyledir: İsâ Peygamber anasının karnında iken, ne zaman Meryem'in kalbi daralsa, onun karnından fasih lisanı ile konuşur, Meryem'in kalbi ferahlardı ![]() ![]() Bir de Cüreyh isminde bir rahip vardı ![]() ![]() "—Yâ Cüreyh! ![]() ![]() ![]() Cüreyh, duasını yarıda kesmemek için cevap vermedi ![]() '—Göreyim seni ki, bir belâya mübtela olasın ![]() ![]() Onun duası kabul oldu ![]() ![]() "— Çocuk kimdendir?' diye sordular ![]() '— Cüreyh'in yanına vardım, bana tamah edip fesat eyledi ve beni hamile bıraktı ![]() ![]() ![]() ![]() '— Bu ne iştir ki, sen bu işi işledin? ![]() ![]() "— Allah korusun, iftiradır, yâ Melik! Destur ver, beni bir kerecik anamın yanına götürsünler ![]() ![]() ![]() Müsaade aldıktan sonra, anasının yanına vardı ve ona: '—Ben sana dua ile meşgul olduğum için cevap veremedim, senin bedduanı aldım ve şimdi de bir belâya uğradım ![]() ![]() Anası Cüreyh'e hayır dua etti ![]() "—Ey Melik! Elini o kadının karnına koy ve o kadının karnındaki çocuğa: senin baban kimdir? diye sor!' dedi ![]() Melik, onun dediğini yaptı ![]() '—Benim babam, filan yerde bir çobandır ![]() ![]() ![]() Bunu işiten Melik, Cüreyh'e izzetler eyledi ![]() Bundan maksat budur: Ana ve babanın hayır duası evlâd üzerine makbuldür ![]() ![]() 32 OTUZKİNCİ SUAL "—Yâ Muhammed! Şimdi de bize Cerciyes Peygamberden haber ver!' dediler ![]() Hazret-i Fahri Kâinat cevap buyurdular: —Bir zamanlar Musul şehrinde Dâziyâne isminde zâlim, puta tapan bir padişah vardı ![]() ![]() Bir gün Şeytan Aleyhillâne o putun içine girerek Dâziyâne ile konuştu ve: '— Sen benim hizmetimde bulunursun, amma benim emirlerimi yerine getirmezsin ![]() ![]() Melik: "—Ben senin kulunum ![]() ![]() ![]() Şeytan: '—Ben sana bu kadar memleketler verdim ![]() ![]() ![]() ![]() Dâziyâne isimli Melik, o putun önünde başını yere koyup secde etti ![]() "Hükmümde bulunan vilâyetlerin sancak beylerine emirler gönderin ki, vilâyetlerindeki bütün insanları sürüp Musul'a getirsinler ![]() ![]() ![]() Toplanan odunlarla, Cehennemi andıran büyük bir ateş yakıldı ![]() ![]() '— Her kim bu puta secde ederse azad olacak, secde etmezse mancınıklarla ateşe atılacak ![]() ![]() ![]() Bu hikâye burada dursun, gelelim Cerciyes hikâyesine: O tarihlerde Cerciyes adında Hakperest, âlim bir zât vardı ![]() ![]() Bir gün o tüccar, zâlim padişahın yanına varıp ona armağanlar vermeyi, hem de padişahın yanında makbul olup izzet bulmayı ve böylece de kendisine yapılabilecek olan zulümlerden korunmayı düşündü ![]() ![]() Orada padişahı gördü ki, büyük bir ateş yaktırmış, cihanın halkını toplamış puta taptırıyor, tapmıyanları da o büyük ateşe attırıyor ![]() Bu hali gören Cerciyes'in yüreği sızladı ![]() ![]() ![]() ![]() '— Ey zâlim, yolunu şaşırmış! Allah'tan korkmadan işlediğin bu fesad nedir? Niçin Allah'ın kullarını ateşte yakarsın? Bir taş parçasını mâbud edinmişsin ki, ne hayra yarar, ne de şerre ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri Cerciyes'ten işiten mel'un gazaba gelerek: '—Tutun şunu ![]() ![]() ![]() ![]() Cerciyes'i tutup getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ onu o belâdan sakladı, bir elem erişmedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cerciyes tekrar zâlim padişahın yanına gitti ve onu tekrar dine davet etti: O sordu: "—Seni zindandan kim çıkardı? ![]() ![]() Cerciyes: '—Beni zindandan çıkaran, seni ve cümle mahlûkları yoktan var eden ulu padişahtır ![]() ![]() Bu sözü işiten Melik, tekrar gazaba geldi ve adamlarına emrederek Cerciyes'i bir tahtaya çiviletti ![]() ![]() ![]() Akşam olduğu zaman Hak Teâlâ ona tekrar hayat verip diri kıldı ![]() ![]() ![]() '— Ey yolunu şaşıran! Gel bu yaramaz işlerden vazgeç ![]() ![]() Zâlim Melik tekrar gadaba gelerek: "—Meydana bir ateş yakın ![]() ![]() ![]() ![]() Meydana büyük bir ateş yakıp Cerciyes'i de bir kazan içine koyduktan sonra kaynattılar ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ, lütfundan Cerciyes'e yine hayat verdi ![]() ![]() '—Yâ Cerciyes! Eğer gerçek peygamber isen Allah'ından niyaz eyle ki, bu ağaç çanak ve bu kürsi evvelki halleri gibi taze ağaç olsunlar!' dedi ![]() Cerciyes: '—Ben Allah'tan böyle bir küstahlık istemeğe utanırım ![]() ![]() ![]() Hak Tâlâ'nın keremi ile o ağaç çanak ve kürsi hemen taze bir ağaç olup yemişler verdi ![]() ![]() "—Ey Cerciyes! Allah'ına dua et de, benim zamanımda ölmüş olan insanlan diri kılsın ![]() ![]() ![]() Cerciyes: 'Yâ Mel'un! Bana ölülerini göster!' dedikten sonra kalkıp hep beraber, o kavmin kabristanına geldiler ![]() Cerciyes, yüzünü semaya çevirerek: '—Allahım! Bu kâfirlerin muradı hazretinde malumdur ![]() ![]() Henüz duası tamam olmadan o kabirler yarıldı ![]() '—Ey Melik! Cerciyes'in sözü doğrudur ve dini Hak'dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri işiten Melik: '—Ey Cerciyes! Sen gayet sihirbaz bir âlimsin ![]() ![]() "— Bunun dermanı nedir?" diye sordu ![]() "— Falan yerde âmâ kadın ve onun da kötürüm bir oğlu vardır ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Cerciyes'i o eve hapsettiler ![]() "— Evinde yiyecek bir şeyler var mı?" diye sordu ![]() "—Melik'in emri, bize yemek ve su vermeyip aç ve susuz olarak helak edecekler ![]() ![]() Cerciyes: '—Yâ kadın! Gözüne ve oğluna dua edeyim ![]() ![]() Kadın: "—Evet imân ederiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Melik, kadının evinin bulunduğu sokaktan geçiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Cerciyes'e o kadar işkence ettiler ki, mübarek vücudu parça parça oldu ![]() ![]() Daha sonra Melik sarayına geldi, sabahlara kadar zevk-i safa ile meşgul oldu ![]() ![]() ![]() ![]() '—Ey Melik Taaccüp etme! Ben Cerciyes'im ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Melik: "Yâ Cerciyes! Benim seninle bir işim kaldı ![]() ![]() ![]() Cerciyes de: "—Kabul ettim ![]() ![]() ![]() Melik: "—Arzum şudur ki, bu gece benimle sarayda kalacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() '—Onun dininin Hak, bizimkinin ise bâtıl olduğuna inanıyorum ![]() ![]() ![]() Hanımının bu sözlerini işiten Melik, derhal onu dört parçaya ayırttı ![]() ![]() Daha sonra Melik emreyledi, o putu alıp ziynetlerle süsleyerek, tahtırevan üzerinde meydana getirdiler ![]() "—Ey Cerciyes! Ahdine vefa eyle!" dedi ![]() Bunun üzerine Cerciyes, o putun yanına vardı; mübarek ayağı ile yere vurdu ![]() ![]() ![]() '—Yâ Mel'un! Bunca zamandır halkı azdırdın, şimdi de kaçmak mı istiyorsun?" diye sorduğu zaman, o şeytan Cerciyes'in ayaklarına kapanarak: "—Yâ Nebiyyallah! Eğer bir daha put içine girip halkı azdırırsam, ne cezan varsa bana eyle ![]() ![]() Cerciyes de devi âzâd etti, Melik: '—Yâ Cerciyes! Bize itimadın kalmadı, bunca yıllık mabuduma sihir edip, onu parça parça ettin ![]() ![]() Cerciyes gördü ki, o mel'unun imâna gelmeye niyeti yok, o zaman ellerini havaya kaldırdı ve: '—Yâ ilâhi! Bu kâfir yolunu şaşırmış, senin kulluğunu kabul etmez ![]() ![]() ![]() ![]() 33 OTUZÜÇÜNCÜ SUAL Kâfirler: '—Yâ Muhammed! Daima yürümekte olan kabirden, yani Yunus Peygamberin kabrinden haber ver?' dediler ![]() Server-i Enbiya Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz cevap buyurdular: —O kabir balık idi ![]() ![]() ![]() "—Yunus'u yut!" diye vahyetti ![]() ![]() "—Ya balık! Yunus, benim güzide peygamberimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hitabı işiten balık, kırk gün ağzını açıp yummadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() '—Yâ ilâhi! Denizin dibinden teşbih sesleri geliyor!' dediler ![]() '—Evet meleklerim! O ses Yunusumun sesidir ![]() ![]() ![]() Bu cevabı işiten melekler, el açıp Hak Teâlâ'dan duada, şefâatta bulundular ![]() '—Yunus'u çıkar!" diye vahyetti ![]() O balık da hemen deniz kenarına gidip Yunus Peygamberi dışarı çıkardı ![]() 34 OTUZDÖRDÜNCÜ SUAL '—Yâ Muhammedi Zülkifil Peygamberden haber ver ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Fahr-i Kâinat cevap buyurdu: Zülkifil üç kardeş olup, ataları padişah idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Zülkifil, padişah olan kardeşinin yanına gitti ve: '—Ey birader! Sen niçin tevbe edip, Hak Teâlâ'nın kulluğunu bilip O'na bel bağlamaz ve O'na ibâdet etmez de bâtıl işler işlersin? Nefsin seni zâlimlerden kılmış ![]() ![]() Padişah olan kardeş: "—Ey birader! Doğru söylüyorsun ![]() ![]() ![]() '—Yâ birader! Günâhım çoktur diye Hak Teâlâ'nın rahmetinden ümit kesmek kâfirlere mahsustur ![]() ![]() '— Ey birader! Yürü felan zahide gidip halimi ona anlat ![]() ![]() ![]() Zülkifil vardı, o zahide durumu anlattı ve zahidin cevabını alarak geri döndü ![]() "—Ey birader! Günâh işleyip hemen pişman olmak da, tevbe etmek demektir ![]() ![]() Zülkifil'den bu cevabı işiten padişah, ne kadar malı varsa hepsini dervişlere hediye edip, taç ve tahtını terkederek o zahidin yanına gitti ![]() ![]() ![]() ![]() '—Ey Emîr! Hak Teâlâ senin tövbeni kabul etti ![]() ![]() '-Delil nedir?" dedi ![]() Zahid: —Bu yemekler Cennet'ten gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu haberi işiten emîr, yüzünü yere koyup secdelere kapanarak, Hak Teâlâ'nın ihsanlarına şükürler etti ![]() ![]() ![]() '—Acaba Hak Teâlâ'nın kulları arasında sizden daha efdal kimse var mıdır?" Zahid: "—Falan yerde bir zahid daha vardır ki, onun makamı benimkinden daha yüksektir ![]() ![]() Emîr bu haberi işitince ayakta durup zahidden müsaade alarak veda etti ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam olduğu zaman o ağaçta iki nar bitti ![]() ![]() "Yâ emîr! Müjdeler olsun ki, Hak Teâlâ senin tövbeni kabul etmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Her biri kendi nasibini yedi ![]() ![]() '—Yâ zahid! Acaba Hak Teâlâ'nın efdal kullan arasında senden daha makbul kulu var mıdır?" Zahid: '—Evet, falan dağda bir zahid vardır ki, onun mertebesi benden yücedir!' dedi ![]() Emîr: "—Ey zahid! Beni duandan unutma ve yüce himmetini benden uzak tutma ![]() ![]() ![]() O dağa doğru yola çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam olduğu zaman zahidin ve emîrin çevresinde yeşil otlar bitti ve yanlarındaki kayadan berrak bir su akmaya başladı ![]() "—Benim kuvvetim bu ottur ![]() ![]() ![]() Emîr o ottan yedi ve lezzetinin şekerden daha şirin, kokusunun miskten çok daha güzel olduğunu anladı ![]() ![]() "—Senden bir talebim var, umarım ki kabul edersin ![]() Zahid: "—Talebin nedir?" dedi ![]() Emîr: "—Benim yanımda üzeri yazılı bir kağıt vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey Allahım! Cümle kullarınının arasında benden daha günahkâr ve âciz kulun yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Zahid bunu okuyup ağladı ![]() ![]() ![]() ![]() 35 OTUZBEŞİNCİ SUAL '—Yâ Muhammed! Bize Eshab-ı Rest'den haber ver ![]() ![]() —Onlar Antakyalı idiler ![]() Hak Teâlâ İsa'ya peygamberlik verdi ve halkı dine davet etmesini emreyledi ![]() ![]() İsa Peygamberin adamları Antakya'ya gittiler, şehre vardılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsa Peygamber, Şem'un'u Antakya'ya gönderdi ![]() ![]() Şem'un Antakya'ya gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "—Ey padişahım! Bize haber geldi ki, bundan bir müddet evvel iki adam buraya gelmiş ve peygamberlik dâvasında bulunmuş, doğru mu?" dedi ![]() Melik hemen cevap verdi: "—Evet, doğrudur ![]() ![]() ![]() "—Peki, hiç onlardan dinlerinin nasıl bir din olduğunu sordunuz mu?" "—Hayır, öfkemden böyle bir şey sormadım ![]() "—Eğer müsaade ederseniz buyur, getirsinler ![]() ![]() Melik emreyledi, elçileri getirdiler ![]() "—Siz kimlersiniz, sizi buraya kim gönderdi, nereden geldiniz ve dininiz nasıl?" Onlar cevap verdiler: '—Bir dindir! ![]() ![]() Şem'un sordu: '—Bu dediğiniz sıfatlar nedir?" Onlar şu cevabı verdler: "—Allah Teâlâ dilediğini yapar ![]() Şem'un: "—Bahsettiğiniz peygamberin delili nedir?" diye sordu ![]() "—Ölüyü diri kılıp, körü gözlü eder ![]() ![]() Şem'un: "—Peki, söylediğiniz burada hazır mıdır?" dedi ![]() "—Hayır, fakat biz onun elçileriyiz ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Şem'un, Melik'e dönerek: "—Yâ Melik! Emir buyur, bir âmâ getirsinler ![]() ![]() ![]() Melik, anadan doğma bir âmâ bulup getirmelerini emreyledi ![]() ![]() ![]() ![]() "—Haydi! Kudretinizi gösterip şu âmâyı gözlü kılın ![]() ![]() Onlar, ellerini kaldırıp dua ettiler ![]() ![]() Bunun üzerine Şem'un Melik'e dönerek dedi ki: "Padişahım! Ömrün uzun olsun ![]() ![]() Melik şu cevabı verdi: "—Putlarımız şu asil işi yapamazlar ![]() ![]() Sonra elçilere döndü: "—Eğer sözünüz gerçek ise, ölüyü de diriltin görelim ![]() ![]() Elçiler dua ettiler ![]() ![]() "—Ey Melik! Onların sözlerine inan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Melik sordu: "—Yâ ölü! Üç elçi dedin ![]() ![]() ![]() ![]() Ölü: "—Onların ikisi karşınızda, biri de yanınızdadır ![]() ![]() Bunun üzerine Melik, Şem'una dönerek: "—Sen de bunlardan mısın? ![]() ![]() ![]() "—Evet, ben de onlardanım ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ'nın izni ile gösterilen bütün kerametler, o şehir halkına hiç tesir etmedi, onlardan hiç biri imâna gelmedi ![]() Yalnız Habibi Neccâr imâna geldi ve padişahın önünde, üç elçinin karşısında Allah'a imân edip Hak dinine girdi ![]() "—Yâ Habib Dininden çıktın mı?" Habib: "—Bâtıl dinden çıkıp Hak dinine girdim ![]() Melik: "—Yâ Habib! Dinine dön, yoksa seni parça parça ettiririm ![]() ![]() Habib: "—Ne edersen et! Ben imâna geldim ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine gazaba gelen Melik, emrederek onu parça parça ettirdi ![]() ![]() ![]() Bu büyük olaylardan sonra Hak Teâlâ, o kavme gadap ederek hepsini birden helak eyledi ![]() İşte Eshab-ı Rest, bu üç Rasûldür ![]() 36 OTUZALTINCI SUAL "—Yâ Muhammed! Eshab'ül-Uhdut kimlerdir? Bize haber ver ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Fahr-i Kâinat cevap buyurdular: —Uhdut, Bayreyn ve Yemen vilâyetlerinde yaşayan büyük sihirbazlardandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "—Ey Pîr! Bu okuduğun nedir ki, beni çok duygulandırdı ![]() ![]() O Pîr: "—Allah'ın kelamıdır?' diye cevap verdi ![]() Çocuk sordu: '—Allah dediğin, bizim putlarımız değil midir?" "—Allah öyle Allah'dır ki, yerleri, gökleri, ay, güneş ve yıldızlan, cümle mahlûkatı yoktan var edip rızkını veren ve yaşatandır ![]() ![]() Çocuk yine: "—Yâ Aziz! Bu ilm-i şerifi bana tâlim ettirir misin? Hem söylediğin Allah'ın yolunu bana gösterir misin?" diye sordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine çocuk, her gün o pîrin yanına gelip ilim öğrenmeye başladı ![]() ![]() Bir gün yine o âbide giderken yolun bir tarafında, halkın toplanmış olduğunu gördü ![]() ![]() ![]() '—Âbidin sözü ve dini gerçek ise, bu ejderha benim elinde bir taş ile helak olur!' diye düşündü ve yerden bir taş alıp Allah'a sığınarak o ejderhanın sırtının ortasına vurdu ![]() ![]() ![]() ![]() '—Hakikaten dinin, Hak din imiş ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine o ihtiyar dedi ki: '—Sana müjdeler olsun! Bundan sonra senin elinden çok hünerler ve çok işler gelecektir ![]() ![]() Eshabü'l-Uhdut'un bir beyi vardı ![]() ![]() ![]() ![]() "—Ejderhayı sen mi öldürdün?" diye sordu ![]() '—Hak Teâlâ'nın izni ile, ejderha benim elimden çıkan taşla helak oldu ![]() ![]() O huzurda gözleri görmeyen delikanlı da bulunmakta idi ![]() "—Şayet söylediğin gerçek ise, dua eyle ki benim gözlerim görsün ![]() Çocuk da ona şöyle dedi: '—Şayet Hak Teâlâ gözlerine nur verirse, Hak Teâlâ'nın birliğine inanıp, kalben bunu söyleyip imâna gelir misin?" Âmâ: '— Evet, gelirim ![]() ![]() Bunun üzerine çocuk dua eyledi ![]() ![]() Bu hali gören yiğitin amcası Melik, çocuğa sordu: '— Bu işi nasıl yaptın?" Talebe çocuk cevap verdi: "—Benim Allahım, iki cihanı yoktan var edip, mahlûkatın nzkını veren Allah'tır ![]() ![]() Bu cevabı duyan Melik, hiddetlendi ve haykırdı: '—Niçin dininden çıktın? ![]() ![]() ![]() Çocuk cevap verdi: '—Ne yaparsan yap ![]() ![]() Bunun üzerine Melik'in vezirleri işe karışarak dediler ki: "—Yâ Melik! Bu çocuğu fitneye o pîr düşürmüştür ![]() ![]() Bunu duyan Melik, gazaba gelerek emreyledi ve o kulu yakalatarak dört parça ettirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuk kurtularak Melik'in yanına geldi ve ona: '—Ey Melik! Benim nasihatimi kabul et! Seni yoktan var eden Allah'a imân eyle ![]() ![]() Melik ona: '—Sen, cellâtların elinden nasıl kurtuldun?" diye sordu ![]() Çocuk şöyle cevap verdi: "—Benim Allahım beni sakladı ve senin cellâtların helak oldular!' Bunun üzerine Melik yine gazaba gelerek, çocuğun boğazına taş bağlayarak denize atmalarını emreyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "-Nasıl kurtuldun?" "—Benim Allahım, senin adamlarını denizde helak etti, beni kurtardı ![]() ![]() ![]() Melik, aklını başını toplayıp düşündü ve anladı ki, bu çocuğa kötülük etmek isteyenlerin hepsi de helak olmaktadır ![]() ![]() ![]() İşte, Eshab'ül-Uhdut bunlardır ![]() 37 OTUZYEDİNCİ SUAL Müşrikler: '—Yâ Muhammed! Bize denizlerin aslından haber ver ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Fahr-i Kâinat cevap buyurdular: —Denizlerin aslı, Nuh Tufanı'ndadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün o kavimden olan birisi geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen bu haberi o kavme verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir müddet sonra, Hak Teâlâ'nın emri ile sular yavaş yavaş çekilmeye başladı, işte bildiğimiz bu denizler, o tufandan geriye kalan sulardır ![]() Hak Teâlâ'nın emri ile, bu denizlerin suyunun acı olmasının da sebebi şudur: Yarın kıyamet gününde bütün mahlûkat Sırat'tan geçecek; kâfirler Cehenneme düşecek, inananlar ise selâmet ile geçerek Cennet'e girecekler ![]() ![]() "—Yâ İlâhi! Emirlerini yerine getirerek bütün suları getirdim, şimdi ne yapayım? ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ da Cehennem bekçisi Mâlik'e emredecek ve o suları Cehennem ehlinin boğazına koyacaklar ![]() ![]() 38 OTUZSEKİZİNCİ SUAL "Yâ Muhammed! Semaların kilidinden haber ver ![]() ![]() ![]() ![]() Server-i Enbiya Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz cevap buyurdular: —Semaların kilidi, kâfirlerin küfrü ve kul hakkı, yetim hakkı âsilerin isyanıdır ![]() ![]() ![]() Semaların kilidi bunlardır, fakat anahtarı, Kelime-i Tevhid'dir ![]() ![]() Bir kimse kâmil olup canına bunlar anahtar olduğu zaman, o kimseye göklerin kapılan açılır ve rahmet melekleri, yedinci kat semalardan inerek onun adını said defterine yazarlar, işte göklerin anahtarı budur ![]() 39 OTUZDOKUZUNCU SUAL '—Yâ Muhammed! Kaf Dağından haber ver ![]() ![]() —Kaf, bu cihanı kaplayan bir dağ olup, dünyanın tam ortasındadır ![]() ![]() Hak Teâlâ yeri yarattığı zaman, yer Hak Teâlâ'ya inledi ve: "—Yâ İlâhi! Beni bunun için mi yarattın? İnsanoğlu benim üzerimde türlü fesat ve musibetler etmektedir!' diyerek karar tutmadı ![]() Bunun üzerine Hak Teâlâ, Kaf Dağını yarattı ve onunla yere karar verdi ![]() ![]() Hak Teâlâ Kaf Dağının ardında öyle bir yer yarattı ki, genişliği dünya kadar olup meleklerle doludur ![]() ![]() ![]() '—Yâ İlâhi! Muhammed ümmetine rahmet eyle, onları Cehennem azabından âzâd eyle ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün gece bu şekilde dua ettikten sonra sabahleyin de: "—Yâ İlâhi! Bugün gusül ederek cuma namazı kılacak olan kimselere rahmet eyle ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ azamet ile: '—Ey meleklerim! Kendi fazl-ı keremimden, cuma namazı kılacak olanları daha şimdiden yargıladım ve onlara rahmet eyledim ![]() ![]() 40 KIRKINCI SUAL '—Yâ Muhammed! Âhir zamanda dünyadaki şehirlerin harap olmasından haber ver ![]() ![]() ![]() ![]() Server-i Enbiya Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz buyurdular ki:Cenâb-ı Hak Kur'an-ı Kerîm'de: "Ve hiç bir ülke yoktur ki, illa onu kıyamet gününden evvel biz helak ederiz ![]() (İsrâ Sûresi, âyet 58) buyurmuştur ![]() Âhir zamanda Hak Teâlâ her vilâyete bir gazab verecektir ![]() ![]() ![]() Hicaz, Mekke ve Yemen şehirlerine geniş ölçüde hastalık yayılacak ![]() Medine şehri baştan başa kızıl hastalığına tutulacak ![]() Mısır ve Batı şehirleri zelzele ile harab olacak ![]() Rum ve Firengistan'ı kıtlık harab edecek ![]() Taberistan ve Fars şehirleri, bir faciadan harab olacak ![]() Irak'ı Süfyanoğullarından bir kişi harab edecek ![]() Bağdad, Musul ve Diyarbakır suya gark olacak ![]() Horasan, Tatar ve Abaza taun hastalığından harab olacak ![]() Semerkand, Kaşkar, Keşmir ve Kabil, Hindistan kâfirlerin elinde harab olacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i İsa, Deccal'in üzerine büyük bir ordu ile yürüyüp harbedecek ve Deccal'i mağlub edecek ![]() ![]() ![]() ![]() İsa Aleyhisselâm benim halifem olup, kırk yıl dünyada adaletle hüküm sürecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra Yecüc ve Mecüc meydana çıkacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların boyları iki arşın olacak ve genişlikleri bir arşından zayıf olmayacak ![]() ![]() Yecüc ve Mecüc, Nuh Oğullarından Ham neslinden gelecek ![]() ![]() ![]() Yecüc ve Mecüc'ün çıktığı yerde bir su bulunacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ'nın izni ile kabrimden: '—Korkmayın! Hak Teâlâ sizleri onların kötülüklerinden saklayacaktır!' diye sesleneceğim ![]() Bunu takiben Hak Teâlâ bir canavar yaratarak Yecüc ve Mecüc'lerin üzerine yollayacak ve canavar, onlann hepsini helak edecek ![]() ![]() Müslümanlar Hak Teâlâ Hazretlerine şükürler edip bahtiyar olacaklar ![]() ![]() İşte sormuş olduğunuz suallerin cevabları böyledir ![]() ![]() ![]() ![]() BU SORULARI SORANLAR İMÂNA GELiYOR Server-i Enbiya'nın verdiği cevaplar karşısında kâfirler âciz kaldılar ![]() ![]() ![]() "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasülüh ![]() ![]() Bunların Hak yoluna kavuşmalarının ve nurlu saadet yolunu seçmelerinin haberi, bir anda dünyaya yayıldı ![]() ![]() ![]() Hak Teâlâ cümlemizi iki cihanda aziz etsin, son nefeste imânla çene kapayanlardan eylesin ![]() ![]() "Âmin yâ muin bihürmeti seyyidil mürselin ![]() Yazarı: Mevlana Firaki (k ![]() ![]() Tercüme: Mehmet Kurban CÖNGERLİ Derleme: ŞEVKET GÜREL Eyüp-istanbul (1990) |
![]() |
![]() |
|