Resulullahın Kaç Türlü Vazifesi Vardı? |
08-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Resulullahın Kaç Türlü Vazifesi Vardı?Resulullahin Uc Vazifesi Sual: Resulullahın kaç türlü vazifesi vardı? CEVAP Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki: Peygamber efendimizin üç türlü vazifesi vardı: 1- Kur’an-ı kerimin hükümlerini [iman edilecek bilgilerle fıkhi hükümleri] herkese tebliğ etmek, bildirmektir Fıkhi hükümler, yapılması emir veya yasak edilen işlerdir 2- Kur’an-ı kerimin manevi hükümlerini, yani Allahü teâlânın zatına ve sıfatlarına ait marifetlerini, yalnız ümmetinin yüksek olanlarının kalblerine akıtmaktır Bu vazife, birinci tebliğ vazifesinden farklıdır Ebu Hüreyre hazretleri buyuruyor ki: (Resulullahtan iki türlü ilim öğrendim Bunlardan birini sizlere bildirdim İkincisini söylersem, beni öldürürsünüz) [Buhari, Hadika] 3- Fıkhi hükümleri vaazla, nasihatle yapmayan Müslümanlara dinin emirlerini uygulamaktır Resulullahtan sonra dört halifeden her biri, bu üç vazifeyi tam olarak başardı Hazret-i Hasan’ın imameti zamanında fitneler çoğaldı İslâmiyet üç kıtaya yayıldı Resulullahın nuru, yeryüzünden uzaklaştı Sahabe-i kiram azaldı Bu üç vazifeyi, bir kişi yapamaz oldu Bu üç vazife, farklı üç sınıfa ayrıldı: 1- İmanı ve fıkhi hükümleri bildirmek vazifesi, din imamlarına [müctehid âlimlere] verildi [Böylece dört hak mezhep meydana çıktı] 2- Dileyen Müslümanları, Kur'an-ı azimüşşanın manevî ahkâmına kavuşturmak, Ehl-i beytin 12 imamına ve tasavvuf büyüklerine verildi Mesela Cüneyd-i Bağdadi ve Sırri-yi Sekati hazretleri bunlardandır [Böylece tarikatlar meydana çıktı] 3- Devleti idare etme işi, sultanlara yani hükümetlere verildi [Böylece kanunlar, tüzükler meydana çıktı] |
|