![]() |
Muska Takmak Caiz Midir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muska Takmak Caiz Midir?Muska Takmak Caiz midir? 1) Ukkabe bin Âmir el-Cuheni (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir topluluk geldi ![]() ![]() −Ya Rasulallah! Dokuzu ile beyat ettin bunu neden terk ettin? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): −‘Şüphesiz ki onun üzerinde temime var’ dedi ![]() −‘Kim temime takarsa kuşkusuz ki şirk koşmuştur’ buyurdu ![]() Temime: Nazar boncuğu ve muska demektir ![]() a) Göz değmesini engellemek için boyna takılan bir nesne ![]() b) Sırma yahut ipe dizilen alacalı, beyazlı, siyahlı boyuna asılan boncuktur ![]() c) İçerisine sure veya koruma duaları yazılan kolyedir ![]() d) Çocukların boyunlarına asılan muskadır ![]() Ahmed 17427 2) Abdullah bin Mesud (Radiyallahu Anhuma)’nın hanımı Zeynep (Radiyallahu Anha) şöyle demiştir: “Yaşlı bir kadın humre hastalığını okumak için bize gelirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() −Bu nedir? dedi ![]() −Humreden dolayı benim için okunmuş rukyedir ![]() −Andolsun ki Abdullah’ın âilesi şirkten uzaktır ![]() −‘Şüphesiz temaim ve tivele şirktir ![]() −Bir gün dışarı çıktım biri bana baktı ve gözümden yaş aktı ![]() ![]() ![]() −O şeytandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() أَذْهِبِ الْبَاسَ، رَبَّ النَّاسَ، اِشْفِ، أَنْتَ الشَّافِي، لاَشِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ، شِفَاءً لاَيُغَادِرُ سَقَماً Temaim: Temimenin çoğuludur ![]() Tivele: Karı koca arasında ki muhabbeti artırmak veya onları ayırmak için yapılan şey ![]() İbni Mace 3530, Ebu Davud 3883, Ahmed 3615 3) Ruveyfia bin Sabit (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Ya Ruveyfia, her halde benden sonra hayat senin için uzun olacak ![]() ![]() ![]() İstinca: Tuvalet temizliği ![]() Nesei 5082, Ebu Davud 36, Ahmed 4/108 4) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Kim nazar boncuğu veya muska takarsa Allah’a şirk koşmuştur ![]() Ebu Davud 3910, Tirmizi 1614, İbni Mace 3538, Albânî Sahiha 430-492, Ahmed Müsned 4/156 5) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Efsun yapmak, muska takmak ve muhabbet için okuyup üflemek şirktir ![]() Ebu Davud 3883 İbni Mace 3530 İbni Hibban 1412 Ahmed Müsned 1/381 Albânî Sahiha 331 |
![]() |
![]() |
|