Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
caiz, midir, muska, takmak

Muska Takmak Caiz Midir?

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Muska Takmak Caiz Midir?

Muska Takmak Caiz midir?

1) Ukkabe bin Âmir el-Cuheni (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir topluluk geldi Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dokuzu ile beyatleşti ve birinden el çekti Dediler ki:

−Ya Rasulallah! Dokuzu ile beyat ettin bunu neden terk ettin? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Şüphesiz ki onun üzerinde temime var’ dedi Sonra onu eliyle kopardı ve onunla da beyat etti ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Kim temime takarsa kuşkusuz ki şirk koşmuştur’ buyurdu
Temime: Nazar boncuğu ve muska demektir Temime’nin anlamları:
a) Göz değmesini engellemek için boyna takılan bir nesne
b) Sırma yahut ipe dizilen alacalı, beyazlı, siyahlı boyuna asılan boncuktur
c) İçerisine sure veya koruma duaları yazılan kolyedir
d) Çocukların boyunlarına asılan muskadır
Ahmed 17427
2) Abdullah bin Mesud (Radiyallahu Anhuma)’nın hanımı Zeynep (Radiyallahu Anha) şöyle demiştir:

“Yaşlı bir kadın humre hastalığını okumak için bize gelirdi Abdullah eve gireceği vakit öksürerek ses çıkarırdı Bir gün Abdullah eve geldi ve kadın onun sesini işitince korkusundan sedirin altına gizlendi Abdullah geldi ve oturdu Bana dokundu ve (belimde ki) ipi buldu Bana:

−Bu nedir? dedi Ben de dedim ki:

−Humreden dolayı benim için okunmuş rukyedir Onu çekip koparıp attı ve şöyle dedi:

−Andolsun ki Abdullah’ın âilesi şirkten uzaktır Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i şöyle buyururken işittim:
−‘Şüphesiz temaim ve tivele şirktir Zeynep (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

−Bir gün dışarı çıktım biri bana baktı ve gözümden yaş aktı Gözümü okuduğum vakit yaş akması kesildi Okumayı terk ettiğim vakit ise gözümden yine yaş aktı Abdullah (Radiyallahu Anh) dedi ki:

−O şeytandır Ona itaat ettiğin vakit seni bırakıyor Ona asi olduğun vakit parmağını gözüne sokuyor Eğer sen Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yaptığı gibi yapsaydın daha hayırlı ve şifa bulmaya daha layık olurdun Gözün ağrıdığı zaman, gözüne suyu serpersin ve şöyle dersin dedi
أَذْهِبِ الْبَاسَ، رَبَّ النَّاسَ، اِشْفِ، أَنْتَ الشَّافِي، لاَشِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ، شِفَاءً لاَيُغَادِرُ سَقَماً
Temaim: Temimenin çoğuludur
Tivele: Karı koca arasında ki muhabbeti artırmak veya onları ayırmak için yapılan şey
İbni Mace 3530, Ebu Davud 3883, Ahmed 3615
3) Ruveyfia bin Sabit (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Ya Ruveyfia, her halde benden sonra hayat senin için uzun olacak İnsanlara haber ver ki, herkim sakalına düğüm atarsa yahut boynuna göz değmemesi için boncuk vs takarsa yahut hayvan dışkısıyla veya kemikle istinca ederse, Muhammed o kimseden uzaktır’ buyurdu
İstinca: Tuvalet temizliği
Nesei 5082, Ebu Davud 36, Ahmed 4/108
4) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Kim nazar boncuğu veya muska takarsa Allah’a şirk koşmuştur
Ebu Davud 3910, Tirmizi 1614, İbni Mace 3538, Albânî Sahiha 430-492, Ahmed Müsned 4/156
5) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Efsun yapmak, muska takmak ve muhabbet için okuyup üflemek şirktir
Ebu Davud 3883 İbni Mace 3530 İbni Hibban 1412 Ahmed Müsned 1/381 Albânî Sahiha 331

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com