![]() |
Dua Belayi Giderir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dua Belayi GiderirDua Belayi Giderir “Ziyâeddîn Nahşebî”, büyük âlimlerdendi ![]() Bir gün, şu hadîseyi dersinde nakleyledi: (Resûlullah, eshâbla otururken bir ara, Şu ibretli vak'ayı naklettiler onlara: Vaktiyle bir kavimde, yaşıyordu “Üç adam” ![]() Bir yere giderlerken, bir dağda oldu akşam ![]() Hemen yer aradılar, gecelemek üzere ![]() Bir "Mağara" görerek, sığındılar o yere ![]() Lâkin koca bir “Kaya", dağdan yuvarlanarak, Mağara kapısını kapadı tam olarak ![]() Dediler ki: (Bu yerden, bizleri kim kurtarır? Bize yardım edecek, ancak Hak teâlâdır ![]() İyi işlerimizle, edelim Ona niyâz ![]() Ola ki, O da bizi bu yerden eder halâs ![]() İçlerinden birisi, dedi ki: (Yâ ilâhî! Benim "Annem” ve “Babam" vardı ki pîr-i fâni, Onların yemeğini bizzât yedirmeyince, Ben, hanım ve çocuklar, yemezdik daha önce ![]() "Rızân için" yaptımsa onlara bu hizmeti, Kaldır üzerimizden bu büyük musîbeti ![]() O böyle dediğinde, aralandı az kaya ![]() Lâkin çıkamadılar yine de dışarıya ![]() Bu sefer ikincisi, dedi ki: (Yâ ilâhî! Komşumuzun, çok güzel bir “Kız”ı var idi ki, Onunla buluşmayı isterdim harâretle ![]() Lâkin o, teklîfimi reddederdi şiddetle ![]() Sonra bir "Kıtlık" oldu, günlerce kaldılar aç ![]() Nihâyet erzak için, oldular bize muhtâç ![]() Ben bunu fırsat bilip, o kıza erzak verdim ![]() Sonra da, (Teklîfime, "Evet" de haydi!) dedim ![]() Dedi ki: (Sen Allah'tan korkmaz mısın ey kişi! Nasıl teklîf edersin, bana günâh bir işi?) Ben bunu işitince, kendime geldim hemen ![]() Vazgeçtim o günâhı irtikâb eylemekten ![]() Bu işten, "Rızân için" ictinâb ettim ise, Buradan çıkmak için, yardım et yâ Rab bize ![]() O kaya, biraz daha aralandı o vakit ![]() Lâkin henüz çıkmaya, olmadı tam müsâit ![]() Bu sefer üçüncüsü, dedi ki: (Yâ ilâhî! Amele tutmuş idim ücret ile ben dahî ![]() Lâkin gitti birisi, ücretini almadan ![]() Ben, onun ücretini çalıştırdım çok zaman ![]() Birikti hesâbına, bir hayli mal ve davar ![]() Bir gün gelip istedi ücretini o tekrar ![]() Dedim ki: (Şu gördüğün öküz, koyun ve deve, Senindir her birisi, sür götür senin eve ![]() Yâ Rabbî, "Rızân için" yaptımsa bu işi ben, Kaldır bu musîbeti, bizim üzerimizden ![]() O da Hak teâlâya, edince böyle niyâz, Taş kaydı biraz daha, oldular bundan halâs ![]() |
![]() |
![]() |
|