![]() |
Yolda Zikir Etmek |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yolda Zikir EtmekYolda Zikir Etmek 773- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Bir toplum bir mecliste oturur ve orada Aziz ve Yüce olan Allah'ı an*mazlarsa, onlar aleyhine bir noksanlık olur ![]() ![]() 774- Ebû Ümâme El-Bahilî'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde o şöyle anlatmıştır: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Tebük'de iken Cibril Aleyhisselâm ona gelip şöyle dedi: Yâ Muhammedi Muaviye İbni Muaviye El-Müzenî'nin cenazesinde bulun (namazını kıl, o Medi*ne'de vefat etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öfkelenince Okunacak Dualar Allah Tealâ şöyle buyurmuştur: (Takva sahibi olanlar o kimselerdir ki, bollukta ve darlıkta harcama yaparlar), öfkelerini yutarlar insanların ku*surlarını bağışlarlar ![]() ![]() "Eğer şeytandan bir dürtüş seni kaydıracak olursa, Allah'a sığın ![]() ![]() 775- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayete göre Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Pehlivan kuvvetli değildir ![]() ![]() 776- İbni Mesud'dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Sizde pehli*vanlık ne demektir? Dedik ki, insanların yenemediği kimsedir ![]() ![]() 777- Sahâbî olan Muaz İbni Enes El-Cühenî'den (Radıyallahu Anh) ri*vayet edildiğine göre Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyur*muştur: "Kim kızgınlığının (öfkesinin) gereğini yerine getirmeye kadir ol*duğu halde onu yutarsa, noksanlıklardan münezzeh olan Allah Tealâ ki-yâmet gününde onu insanların başlarında çağırır ![]() ![]() 778- Sahâbî olan Süleyman İbni Sured'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde şöyle anlatmıştır: "Ben Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile oturuyordum, iki adam da kötü sözlerle birbirleri ile atışıyorlardı ![]() ![]() Ben bir söz biliyorum ki, eğer (bu öfkeli adam) onu söylemiş olsaydı, duyduğu (Öfke) ondan giderdi ![]() ![]() — Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, kovulmuş şeytandan Allah'a sığın, dedi ![]() — Bende delilik mi var? (ki, Şeytandan Allah'a sığınayım ![]() ![]() 779- Ebû Dâvud ve Tirmizî'nin kitablannda Abdurrahman îbni Ley*lâ'dan rivayet edilmiştir ![]() ![]() ![]() Tirmizî demiştir ki, bu mürsel hadistir; yani Abdurrahman Muaz'a ye*tişmemiştir ![]() 780- Hazreti Aişe'den (Radıyallahu Anhâ) yapılan rivayetde o şöyle de*miştir: "Ben öfkeli bir halde iken Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem yanıma geldi ![]() ![]() ![]() 781- Sahâbî olan Atıyye İbni Urve Es-Sa'di'den (Radıyallahu Anh) ya*pılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Öfke Şeytandandır ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın Sevdiği Kimseye Onu Sevdiğini Bildirmesinin Müstahablığı 782- El-Mıkdam İbni Ma'dî Keribe'den (Radıyallahu Anh) yapılan ri-vayetde, Peygamber Sallallahu aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu an*latmıştır: "İnsan kardeşini sevince onu sevdiğini kendisine bildirsin ![]() 783- Enes'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde: "Peygamber Sal*lallahu Aleyhi ve Sellem'in yanında bir adam vardı ![]() — Yâ Resülellah! Ben bu adamı seviyorum, dedi ![]() — Sevdiğini ona bildirdin mi? Adam: hayır, dedi ![]() ![]() ![]() — Ona bildir, dedi ![]() — Ben, Allah için seni seviyorum O da şöyle cevab verdi: — Beni kim için sevmişsen, o seni sevsin ![]() 784- Muaz İbni Cebel'den yapılan rivayete göre; "Resûlüllah Sallalla*hu Aleyhi ve Sellem Muaz'm elinden tuttu ve şöyle dedi: Ey Muaz! Val*lahi ben seni seviyorum ![]() "Allâhümme e'innî alâ zikrîke ve şükrike ve hüsni ibâdetike ![]() "Allah'ım! Seni zikretmek, nimetlerine şükretmek ve Sana güzel ibâ*det etmek üzere bana yardım et ![]() 785- Yezid İbni Nuâme El-Dabiyyi'den yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "İnsan bir adamı kardeş edindiği zaman adını, babasının adını ve kim*den olduğunu sorsun; çünkü böyle yapmak sevgiyi daha bağlayıcıdır ![]() Bir Hastalığa Yahut Başka Bir Musibete Tutulanı Görünce Okunacak Dualar 786- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayete göre, Peygam*ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Kim Bir musibete uğra*mışı görür de: "Elhamdü lillâhillezî âfânî mimmâ ibtelâke bihi ve faddahnî alâ kesî-rin mimmen haleka tafdîhn ![]() "Seni mübtelâ kıldığı şeyden bana afiyet veren ve yarattığı çok kimse*lerden beni üstün kılan Allah'a hamd olsun, derse, o belâ ona isabet etmez ![]() 787- Ömer İbni Hattab'dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayette Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kim belâ sahibini görür de: "Elhamdü lillâhilîezî âfânî mimmebtelâke bihî ve faddalenîalâ kesîrin mimmen haleka tafdîlen ![]() "Seni mübtelâ kıldığı şeyden bana afiyet veren ve yarattığı çok kimse*ler üzerine beni üstün kılan Allah'a hamd olsun", derse muhakkak o be*lâdan nerede olursa olsun yaşadığı müddet kurtulmuş olur ![]() Ben derim ki: Gerek mezhebimize bağlı olan ve gerekse bağlı olmayan âlimler demişlerdir ki, insan bu sözleri kendi nefsine işittirecek şekilde gizli söylemeli, belâya uğramışa duyurmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisinin Veya Bir Sevdiğinin Halindensorulanın Allah'a Hamd Etmesinin Ve İyiliğini İfâde Edecek Cevap Vermesinin Müstehaplığı 788- İbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) yapılan rivayete göre: "Hazreti Ali (Radıyallahu Anh), Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in vefat ettiği hastalığı zamanında huzurundan çıktı ![]() — Ey Ebu Hasan! Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem nasıl sabah*ladı? O; — Allah'a hamd olsun iyi olarak sabanladı, dedi ![]() -Asema yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı |
![]() |
![]() |
|