Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Dualar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çarşıya, dualar, girince, okunacak

Çarşıya Girince Okunacak Dualar

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

789- Ömer İbni Hattab'dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde Re*sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur "Kim çarşıya gi*rer de:

"Lâ ilâhe illâllâhu vahdehûlâşerikelehû, lehu'l-mülkü ve lehü'1-hamdü yuhyî ve yumîtu ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayru ve hüve alâ külli şey'ın kadir"

"Allah'dan başka İlâh yoktur, yalnız O vardır O'nun ortağı yoktur Mülk O'nundur, hamd da O'na mahsustur Öldürür ve diriltir O hayat sahibidir, ölmez Hayır onun elindedir O, herşeye kadirdir" Derse, Al*lah ona bin kere (milyon) sevab yazar ve ondan milyon günah siler Dere*cesini de milyon kere yükseltir "[27]

Bunu Hakim Ebu Abdullah Buhârî ve Müslim üzerine yazdığı Müsted-rek kitabında çok rivayet yollan ile anlatmıştır Bazı rivayetlerde de: "Allah ona Cennette bina yapar" ifadesini hadise eklemiştir Orada daha ilâve

de vardır Kavı üer ki: Ben Horasan'a gittim ve Kuteybe İbni Müslim'in yanına vardım Ona dedim ki, sana bir hediye ile geldim Bunun üzerine bu hadisi şerifi ona naklettim Bundan dolayı Kuteybe İbni Müslim ce*maatı ile beraber bineğine biner çarşıya varırdı Böylece o sözleri söyler*di Sonra dönerdi Bunu Hakim de İbni Ömer'den rivayet ederek Pey*gamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e yükseltmiştir

Hakim demiştir ki, bu bölümle ilgili Câbir'den, Ebu Hüreyre'den Bü-reyde El-Eslemî'den ve Enes'den rivayet edilen hadisler vardır Bu kita*bın sıhhat şartlarına en uygun olanı bu lâfızdan değişik olarak Büreyde'-nin hadisidir Hâkim bunu Büreyde'ye isnadla şöyle rivayet etmiştir:

790- Büreyde'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Resûlüllah Salallahu Aleyhi ve Sellem çarşıya girdiği zaman:

"Bismillâhi allâhümme innî es'elüke hayra hâzihi's-sûkı ve hayra mâ fîhâ ve eûzü bike min şerrihâ ve şerri mâ fîhâ Allâhümme innî eûzü bike en usîbe fîhâ yemînen fâcireten ev safkatenhâsireten"

"Bismillah Allah'ım, bu çarşının hayrını ve burada olan faydalı ve ha*yırlı şeyi Senden istiyorum Bu çarşının kötülüğünden ve burada işlenen kötülüklerden Sana sığmıyorum Allah'ım! Burada yalan yemine uğra*maktan yahut ziyan olan bir alış-verişten Sana sığınırım"[28]

Sünnet Üzere Evlenene Yahut Satın Alana Yahut Şeriatın Güzel Saydığı Bir İşi Yapana: "İsabet Ettin"

Yahut 'Güzel Yaptın" Yahut Bunun Benzeri Söz Söylemenin Müstahablığı

791- Câbir'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana:

"— Ey Cabir, evlendin mi? diye sordu

— Evet, dedim

— Bekâr mı aldın dul mu? dedi

— Dul yâ Resûlellah, dedim

— Bakire alaydın da onunla eğlenirdin, o da seninle eğlenir şakalaşırdı?"

— Yahuf'Onunla gülüşürdün, o da seninle gülüşürdü" demiştir Ben dedim ki:

— Babam Abdullah ölünce geriye dokuz, yahut yedi kız bırakmıştı On*lara denk olan birini getirmeyi hoş bulmadım İstedim ki bir kadın geti*reyim de onlara sahib olsun ve hallerini düzeltsin Peygamber (sav):

— İsabet ettin buyurdu "[29]

Aynaya Bakınca Okunacak Dualar

792- Hazreti Ali'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir: "Peygam*ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem anyana baktığı zaman şöyle derdi:

"Elhamdü lîllâh Allâhümme kenıâ hassenle halkı fehassin huluki"

Hamd Allaha mahsustur Allah'ım! Benim kılığımı güzel yarattığın gi*bi, ahlakımı da güzel yap"[30]

793- Enes (Radıyallahu Anh)dan yapılan rivayette Enes şöyle demiştir: Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem aynada yüzüne baktığı zaman:

"Elhamdü lilîâhillezî sevvâ haîkî feaddelehû ve keneme surete vechî fehassenehâ ve ce'alenî mine'l-müslimîn"

"O Allah'a hamd olsun ki, benim yaratılışımı düzgün yapmış ve onu dengeli bir hale koymuştur, yüzümün şeklini iyi yapmış ve onu güzelleş*tirmiş ve benî de müslümanlardan yapmıştır"[31]

Kan Aldıranın Okuyacağı Duâ

794- Hazreti Ali'den (RadıyallahuAnh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu, Aleyhi ve Sellem;

"Kan aldırma zamanında kim Âyetel-Kürsi'yi okursa, kan aldırması*nın yararı olur, buyurmuştur"[32]

-Asema
yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com