![]() |
Çarşıya Girince Okunacak Dualar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çarşıya Girince Okunacak DualarÇarşıya Girince Okunacak Dualar 789- Ömer İbni Hattab'dan (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde Re*sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur "Kim çarşıya gi*rer de: "Lâ ilâhe illâllâhu vahdehûlâşerikelehû, lehu'l-mülkü ve lehü'1-hamdü yuhyî ve yumîtu ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi'l-hayru ve hüve alâ külli şey'ın kadir ![]() "Allah'dan başka İlâh yoktur, yalnız O vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu Hakim Ebu Abdullah Buhârî ve Müslim üzerine yazdığı Müsted-rek kitabında çok rivayet yollan ile anlatmıştır ![]() ![]() ![]() de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakim demiştir ki, bu bölümle ilgili Câbir'den, Ebu Hüreyre'den Bü-reyde El-Eslemî'den ve Enes'den rivayet edilen hadisler vardır ![]() ![]() 790- Büreyde'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: "Resûlüllah Salallahu Aleyhi ve Sellem çarşıya girdiği zaman: "Bismillâhi allâhümme innî es'elüke hayra hâzihi's-sûkı ve hayra mâ fîhâ ve eûzü bike min şerrihâ ve şerri mâ fîhâ ![]() ![]() "Bismillah ![]() ![]() ![]() ![]() Sünnet Üzere Evlenene Yahut Satın Alana Yahut Şeriatın Güzel Saydığı Bir İşi Yapana: "İsabet Ettin" Yahut 'Güzel Yaptın" Yahut Bunun Benzeri Söz Söylemenin Müstahablığı 791- Câbir'den (Radıyallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana: "— Ey Cabir, evlendin mi? diye sordu ![]() — Evet, dedim ![]() — Bekâr mı aldın dul mu? dedi ![]() — Dul yâ Resûlellah, dedim ![]() — Bakire alaydın da onunla eğlenirdin, o da seninle eğlenir şakalaşırdı?" — Yahuf'Onunla gülüşürdün, o da seninle gülüşürdü" demiştir ![]() — Babam Abdullah ölünce geriye dokuz, yahut yedi kız bırakmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — İsabet ettin buyurdu ![]() Aynaya Bakınca Okunacak Dualar 792- Hazreti Ali'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir: "Peygam*ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem anyana baktığı zaman şöyle derdi: "Elhamdü lîllâh ![]() ![]() Hamd Allaha mahsustur ![]() ![]() 793- Enes (Radıyallahu Anh)dan yapılan rivayette Enes şöyle demiştir: Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem aynada yüzüne baktığı zaman: "Elhamdü lilîâhillezî sevvâ haîkî feaddelehû ve keneme surete vechî fehassenehâ ve ce'alenî mine'l-müslimîn ![]() "O Allah'a hamd olsun ki, benim yaratılışımı düzgün yapmış ve onu dengeli bir hale koymuştur, yüzümün şeklini iyi yapmış ve onu güzelleş*tirmiş ve benî de müslümanlardan yapmıştır"[31] Kan Aldıranın Okuyacağı Duâ 794- Hazreti Ali'den (RadıyallahuAnh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu, Aleyhi ve Sellem; "Kan aldırma zamanında kim Âyetel-Kürsi'yi okursa, kan aldırması*nın yararı olur, buyurmuştur ![]() -Asema yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı |
![]() |
![]() |
|