![]() |
Çınlayanın Okuyacağı Duâ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çınlayanın Okuyacağı DuâÇınlayanın Okuyacağı Duâ 795- Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in âzâdlısı Rafi'den (Radı*yallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Salallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Sizden birinizin kulağı çınladığı zaman beni hatırlasın ve bana Salât getirsin ve: Beni anan kimseye Allah hayır ver*sin, desin ![]() Ayağı Uyuşup Tutulanın Okuyacağı Duâ 796- Haysem İbni Haneş'den yapılan rivayetde şöyle anlatmıştır: "Biz Abdullah İbni Ömer'in (Radıyallahu Anhüma) yanında idik ![]() ![]() ![]() ![]() Mücahid'den yapılan rivayetde: İbni Abbas'ın (Radıyalluhu Anhüma) yanında bir adamın ayağı uyuştu ![]() — Sana göre insanların en hayırlısı olanını hatırla, dedi, Adam: — Muhammedün Sallallahu Aleyhi ve Sellem dedi ![]() ![]() Yine İbni Sünnî'nin kitabında, Buhârî'nin şeyhlerinden biri olan İbra*him İbni'l-Münzir El-Hizamî'den rivayetimizde o demiştir: Medine'liler, (şair) Ebu Atahiye'nin şu güzel beytinden hoşlanırlardı: Onun ayağı bazı zamanlar uyuşup tutulur; Eğer (sevdiğini kasdederek) ey Utbe, demezse, (ondan) uyuşukluk gitmez ![]() Müslümanlara Veya Yalnız Kendisine Zulüm Yapana Beddua Etmenin Caizliği Bil ki, bu konu cidden çok geniştir ![]() ![]() ![]() 797- Hazreti Ali'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir: "Peygam*ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ahzab gününde (Hendek Savaşında): Bi*zi (kâfirler) ikindi namazından alıkoydukları gibi, Allah da onların ka*birlerine ve evlerine ateş doldursun, dedi ![]() 798- Çeşitli yollardan rivayet edildiğine göre: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, (Bi'ri Manûne adı verilen olay*da yetmiş kadar hafız ve) okuyucuları (Radıyallahu Anhüm) (pusuya dü*şürüp) öldürenlere beddua, etti ve bir ay onlar aleyhine şöyle duada bu*lundu: Allahım! Ri'l, Zekvan ve Usayye kabilelerine lanet et ![]() 799- İbni Mes'ud'dan uzunca rivayet edilen hadis: Ebu Cehil'in ve Ku-reyş'den olan arkadaşlarının deve işkembesini Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellemin sırtına koymaları ile ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 800- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Re-sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle duâ ederdi: "Allah'ım! Mek*ke'de biçare müminlere zulmeden Kureyş kavminden) Mudaroğullarına azabını şiddetlendir ![]() ![]() 801- Seleme İbni Ekvâ'dan yapılan bir rivayete göre: "Bir adam Resû-lüllah Sallallahu Aleyhi ve Seîlem'in yanında sol eli ile ye ![]() ![]() ![]() ![]() — Sağ ilenle ye buyurdu ![]() — Gücüm yetmiyor, dedi ![]() ![]() ![]() — Gücün yetmesin ![]() ![]() ![]() Derim ki, bu adam Büsr idi ![]() ![]() ![]() ![]() 802- Câbir İbni Semüre'den yapılan rivayetde o şöyle demiştir: "Küfe halkı Sa'd İbni Ebî Vakkas'ı (Radıyallahu Anh) Hazreti Omere (Radı*yallahu Anh) şikâyet etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bize sorarsan, gerçek şu ki Sa'd İbni Ebî Vakkas seriyye ile gitmiyor (askeri birlik ile cihada çıkmıyor), eşit olarak (mallan) bölmüyor ve hü*kümde adalet yapmıyor ![]() Bana gelince, vallahi üç şeyle duâ edeceğim: Allah'ım, eğer bu adam insanlara gösteriş yapıp ve kendini duyurmak için yalan söylüyorsa, öm*rünü uzat, ihtiyacını çoğalt ve bunu fitneye düşür ![]() Ben fitneye düşmüş bir ihtiyarım ![]() Câbir İbni Semure'den hadisi şerifi rivayet eden Abdülmelik İbni Umeyr şöyle demiştir: Ben sonra Üsâme İbni Katâde'yi gördüm, kaşları yaşlılık*tan dolayı gözleri üstüne düşmüş olduğu halde, yollarda cariyelere sar*kıntılık ederdi de, onları cimciklerdi ![]() 803- Urve Îbni'z-Zübeyr'den yapılan rivayetde, Evs'in yahut Üveys'in kızı Ervâ, Mervan İbni'I-Hakem'in huzuruna çıkıp Said İbni Zeyd'i (Radi-yallahu Anhüma) şikayet etti ve arazisinden bir kısım aldığım iddia etti ![]() — Ben Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den (bu konuda söz) din*ledikten sonra bu kadının arazisinden almış oldum ![]() — Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den ne dinledin? Said, Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu dinledim, dedi: "— Kim haksız yere bir karış yer alırsa, onu boynunda gerdanlık ola*rak yedi kat yere kadar taşımış olur ![]() — Artık bundan sonra senden bir delil istemem, dedi ![]() — Allah'ım! Bu kadın yalan söylüyorsa, onun gözünü kör et ve onu arazisinde öldür; dedi ![]() ![]() -Asema yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı |
![]() |
![]() |
|