Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Dualar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çınlayanın, dua, okuyacağı

Çınlayanın Okuyacağı Duâ

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çınlayanın Okuyacağı Duâ

Çınlayanın Okuyacağı Duâ

795- Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in âzâdlısı Rafi'den (Radı*yallahu Anh) yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Salallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Sizden birinizin kulağı çınladığı zaman beni hatırlasın ve bana Salât getirsin ve: Beni anan kimseye Allah hayır ver*sin, desin"[33]

Ayağı Uyuşup Tutulanın Okuyacağı Duâ

796- Haysem İbni Haneş'den yapılan rivayetde şöyle anlatmıştır: "Biz Abdullah İbni Ömer'in (Radıyallahu Anhüma) yanında idik Ayağı uyu*şup tutuldu Ona bir adam dedi ki, sana insanların sevimlisi olanını ha*tırla Bunun üzerine: Yâ Muhammed Sallalahu Aleyhi ve Sellem dedi de, sanki bağdan çözülmüş gibi rahatladı"[34]

Mücahid'den yapılan rivayetde: İbni Abbas'ın (Radıyalluhu Anhüma) yanında bir adamın ayağı uyuştu Bunun üzerine İbni Abbas (Radıyalla*hu Anhüma):

— Sana göre insanların en hayırlısı olanını hatırla, dedi, Adam:

— Muhammedün Sallallahu Aleyhi ve Sellem dedi Böylece uyuşuklu*ğu gitti "[35]

Yine İbni Sünnî'nin kitabında, Buhârî'nin şeyhlerinden biri olan İbra*him İbni'l-Münzir El-Hizamî'den rivayetimizde o demiştir: Medine'liler, (şair) Ebu Atahiye'nin şu güzel beytinden hoşlanırlardı:

Onun ayağı bazı zamanlar uyuşup tutulur; Eğer (sevdiğini kasdederek) ey Utbe, demezse, (ondan) uyuşukluk gitmez

Müslümanlara Veya Yalnız Kendisine Zulüm Yapana Beddua Etmenin Caizliği

Bil ki, bu konu cidden çok geniştir Bunun cevazı üzerinde kitab ve sün*netten deliller ile önceki ve sonraki mü'minlerin işleri birbirlerini güçlen*dirmiştir Allah Sübhânehu ve Tealâ Hazretleri Kur'ama bilinen çok yerlerinde, (Allah'ın rahmet ve selâmı üzerlerine olsun) Peygamberlerin kâfirlere beddua ettiğini haber vermiştir

797- Hazreti Ali'den (Radıyallahu Anh) rivayet edilmiştir: "Peygam*ber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ahzab gününde (Hendek Savaşında): Bi*zi (kâfirler) ikindi namazından alıkoydukları gibi, Allah da onların ka*birlerine ve evlerine ateş doldursun, dedi"

798- Çeşitli yollardan rivayet edildiğine göre:

"Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, (Bi'ri Manûne adı verilen olay*da yetmiş kadar hafız ve) okuyucuları (Radıyallahu Anhüm) (pusuya dü*şürüp) öldürenlere beddua, etti ve bir ay onlar aleyhine şöyle duada bu*lundu: Allahım! Ri'l, Zekvan ve Usayye kabilelerine lanet et"[36]

799- İbni Mes'ud'dan uzunca rivayet edilen hadis: Ebu Cehil'in ve Ku-reyş'den olan arkadaşlarının deve işkembesini Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellemin sırtına koymaları ile ilgilidir Bundan dolayı Peygamber (sav) onlara beddua etti Peygamber (sav) duâ edince, üç defa duâ ederdi Sonra Peygamber (sav): Alah'im! Kureyş'i (kâfirlerini) helak et, dedi ve üç kez söyledi, sonra: Allah'ım! Ebu Cehil'i, Utbe İbni Rabi'a'yi he*lak et dedi ve, (Diğer Arkadaşları ile) tam yedi kişiyi saydı "[37]

800- Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Re-sûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle duâ ederdi: "Allah'ım! Mek*ke'de biçare müminlere zulmeden Kureyş kavminden) Mudaroğullarına azabını şiddetlendir Allah'ım! (Yedi sene kıtlık verdiğin)Yûsuf peygam*berin kıtlık yıllarının benzerini onlara ver"[38]

801- Seleme İbni Ekvâ'dan yapılan bir rivayete göre: "Bir adam Resû-lüllah Sallallahu Aleyhi ve Seîlem'in yanında sol eli ile yedi Bunun üzeri*ne peygamber (sav):

— Sağ ilenle ye buyurdu Adam:

— Gücüm yetmiyor, dedi Peygamber (sav):

— Gücün yetmesin Sağ eli kullanmasına engel olan kibirden başkası değildi, dedi Ravi demiştir: artık elini ağzına kaldıramadı"[39]

Derim ki, bu adam Büsr idi Sahâbidir ve deve çobanının oğludur EJ-Eşca'i'dir Şer'i bir hükme muhalefet eden aleyhine duâ etmenin cevazı bu hadisi şeriften anlaşılmaktadır

802- Câbir İbni Semüre'den yapılan rivayetde o şöyle demiştir: "Küfe halkı Sa'd İbni Ebî Vakkas'ı (Radıyallahu Anh) Hazreti Omere (Radı*yallahu Anh) şikâyet etti Bunun üzerine onu (valilik) görevinden alıp on*lara başkasını tayin etti" Böylece hadisi şerifi anlattı Nihayet dedi: "Ömer onunla beraber Küfe'ye adamlar yahut bir adam gönderdi Ondan soruş*turuyordu Ondan soruşturmadığı bir mescid bırakmadı Hepsi onun iyi*liğini söyleyip onu övdüler Nihayet Abs Oğullarının Mescidine girdi On*lardan Üsâme İbni Katâde ismindeki bir adam Ebu Sa'de künyesini taşı*yordu, dedi ki:

Bize sorarsan, gerçek şu ki Sa'd İbni Ebî Vakkas seriyye ile gitmiyor (askeri birlik ile cihada çıkmıyor), eşit olarak (mallan) bölmüyor ve hü*kümde adalet yapmıyor Sa'd İbni Ebî Vakkas dedi:

Bana gelince, vallahi üç şeyle duâ edeceğim: Allah'ım, eğer bu adam insanlara gösteriş yapıp ve kendini duyurmak için yalan söylüyorsa, öm*rünü uzat, ihtiyacını çoğalt ve bunu fitneye düşür Adam bundan sonra:

Ben fitneye düşmüş bir ihtiyarım Sa'd'ın bedduası bana isabet etti, der*di "[40]

Câbir İbni Semure'den hadisi şerifi rivayet eden Abdülmelik İbni Umeyr şöyle demiştir: Ben sonra Üsâme İbni Katâde'yi gördüm, kaşları yaşlılık*tan dolayı gözleri üstüne düşmüş olduğu halde, yollarda cariyelere sar*kıntılık ederdi de, onları cimciklerdi

803- Urve Îbni'z-Zübeyr'den yapılan rivayetde, Evs'in yahut Üveys'in kızı Ervâ, Mervan İbni'I-Hakem'in huzuruna çıkıp Said İbni Zeyd'i (Radi-yallahu Anhüma) şikayet etti ve arazisinden bir kısım aldığım iddia etti Said (savunmasında) şöyle dedi:

— Ben Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den (bu konuda söz) din*ledikten sonra bu kadının arazisinden almış oldum Mervan sordu:

— Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den ne dinledin? Said, Resû*lüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu dinledim, dedi:

"— Kim haksız yere bir karış yer alırsa, onu boynunda gerdanlık ola*rak yedi kat yere kadar taşımış olur" Mervan:

— Artık bundan sonra senden bir delil istemem, dedi Said:

— Allah'ım! Bu kadın yalan söylüyorsa, onun gözünü kör et ve onu arazisinde öldür; dedi Ravi demiştir: Kadın, gözü kör olmadan ölmedi ve kendi arazisinda yürürken bir çukura düşerek öldü[41]

-Asema
yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com