|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dua, hayvanı, insanın, okunacak, tökezleyince |
![]() |
İnsanın Hayvanı Tökezleyince Okunacak Duâ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsanın Hayvanı Tökezleyince Okunacak Duâİnsanın Hayvanı Tökezleyince Okunacak Duâ 807- Tâbi'inden olan meşhur Ebu'l-Melih'den rivayet edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vali Ölünce Beldenin Büyüğünün İnsanları Teskinedecek Şekilde Onlara Hitab Etmesi, Öğüt Vermesi,Sabır Tavsiye Edip Bulundukları Hâl Üzerekalmalarını Söylemesinin Müstahablığı 808- Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in vefat gününde, Ebû Bekir Es-Sıddık'ın (Radıyalîahu Anh) meşhur hutbesinin hadîsinde şu sözü ri*vayet edilmiştir: "Kim Muhammed'e ibâdet ediyordu ise, bilsin ki Mu-hammed ölmüştür: Kim de Allah'a ibâdet ediyorsa, bilsin ki Allah hayat sahibidir, ölmez ![]() Cerir İbni Abdullah'dan rivayet edilmiştir ki, Basra ve Küfe Emiri bu*lunan Muğire îbni Şube vefat edince, Cerir kalkıp Allah Tealâ'ya hamd ve sena etti ve dedi: Ortağı bulunmayan bir Allah'dan korkun ![]() ![]() ![]() Kendisine Yahut İnsanlara Yahutinsanların Bir Kısmına İyilik Edene Bundan Ötürü Duâ Etmek Ve Bu İşe Onu Teşviketmek 809- Abdullah İbni Abbas'dan (Radıyalîahu Anhüma) yapılan rivaye*te göre, o şöyle demiştir: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem helaya çıktı, ben de abdest al*ması için su koydum ![]() ![]() ![]() Bunu kim koydu? dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 810- Ebû Katede'den (Radıyalîahu Anh) uzunca olan ve Resûlüllah Sal*lallahu Aleyhi ve Sellem'in pek çok mucizelerini taşıyan büyük hadisi ri*vayet edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Ebû Katade, dedim ![]() — Benimle bu yürümen ne zaman oldu? dedi ![]() — Benim seninle bu yürümem gece boyunca devam etti ![]() ![]() ![]() — Allah'ın peygamberini koruduğun gibi Allah'da seni korusun, buyurdu ![]() 811- Üsâme İbni Zeyd'den (Radıyalîahu Anhüma) rivayet edilmiştir ![]() ![]() 812- Sahâbî olan Abdullah ibni Ebu Rabî'a'dan (Radıyalîahu Anh) ya*pılan rivayetde o şöyle demiştir: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem kırk bin (dirhem para) ödünç aldı ![]() ![]() ![]() 813- Cerir İbni Abdullah El-Beceli'den (Radıyalîahu Anh) yapılan ri*vayetde o şöyle demiştir: "Cahiliyet zamanından kalma Has'em kabilesine ait bir tapınak vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ona (durumu) bildirdik ![]() ![]() Bir rivayette de: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem beş defa Ah*mes kabilesinin atlarına ve erkeklerine bereket diledi ![]() ![]() 814- İbni Abbas'dan (Radiyallahu Anhüma) rivayet edilmiştir: "Ab-bas ailesi Zemzem'den su çekip çalışırlarken, Resûlüllah Sallallahu Aley*hi ve Sellem Zemzem'e geldi ve şöyle buyurdu: Çalışınız, çünkü siz iyi bir iş üzerindesiniz ![]() Kendisine Hediye Verilen Kimse, Hediye Verene Duâedince Hediye Verenin De Ona Duâ Etmesinin Mustahablığı 815- Hazreti Aişe'den (Radiyallahu Anha) yapılan rivayetde şöyle de*miştir: "Ben Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e bir koyun hediye ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisine Bir Hediye Verilen Kimsenin Meşru Bir Manadan Dolayı Hediyeyi Geri Çevirip Özür Dilemesi Müstahabdır Bu Da Hakim Yahut Vali Olduğu İçin Yahut Hediyede Haram Şübhesi Olduğu İçin Yahut Bundan Başka Bir Özür İçin Yapılır ![]() 816- îbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet ettik ki: "Sa'b İb*ni Cessame (Radıyallahu Anh) Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e peygamber (hac için) ihramda iken, bir yabani merkeb hediye etti ![]() ![]() ![]() ![]() -Asema yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı |
![]() |
![]() |
|