Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Dualar

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dua, hayvanı, insanın, okunacak, tökezleyince

İnsanın Hayvanı Tökezleyince Okunacak Duâ

Eski 08-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

807- Tâbi'inden olan meşhur Ebu'l-Melih'den rivayet edilmiştir O da bir adamdan rivayet etti Adam dedi ki: "Ben Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in arkasında olarak hayvanına binmiştim Hayvanı kaydı Ben, şeytan helak olsun, dedim Bunun üzerine Peygamber (sav): Şeytan he-lâk olsun deme; çünkü sen bu sözü söylersen, öyle büyüklenir ki koca bir ev gibi olur ve der ki, (hayvanın kayması benim kuvvetimle oldu Fakat şöyle de: Allah'ın ismine sığınırım Zira sen bunu söylediğin zaman sinek olmuş gibi küçülür, buyurdu[47]

Vali Ölünce Beldenin Büyüğünün İnsanları Teskinedecek Şekilde Onlara Hitab Etmesi, Öğüt

Vermesi,Sabır Tavsiye Edip Bulundukları Hâl Üzerekalmalarını Söylemesinin Müstahablığı

808- Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in vefat gününde, Ebû Bekir Es-Sıddık'ın (Radıyalîahu Anh) meşhur hutbesinin hadîsinde şu sözü ri*vayet edilmiştir: "Kim Muhammed'e ibâdet ediyordu ise, bilsin ki Mu-hammed ölmüştür: Kim de Allah'a ibâdet ediyorsa, bilsin ki Allah hayat sahibidir, ölmez"[48]

Cerir İbni Abdullah'dan rivayet edilmiştir ki, Basra ve Küfe Emiri bu*lunan Muğire îbni Şube vefat edince, Cerir kalkıp Allah Tealâ'ya hamd ve sena etti ve dedi: Ortağı bulunmayan bir Allah'dan korkun Size bir Emir (idareci) gelinceye kadar vakar ve sükûnetinizi bozmayın Şimdi si*ze (idareci) gelecektir, buyurmuştur "[49]

Kendisine Yahut İnsanlara Yahutinsanların Bir Kısmına İyilik Edene Bundan Ötürü Duâ Etmek Ve Bu

İşe Onu Teşviketmek

809- Abdullah İbni Abbas'dan (Radıyalîahu Anhüma) yapılan rivaye*te göre, o şöyle demiştir:

"Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem helaya çıktı, ben de abdest al*ması için su koydum Peygamber (sav) çıkınca:

Bunu kim koydu? dedi Kimin koyduğu ona bildirildi Peygamber (sav): Allah'ım! Onu din bilgini (fakîh) yap" buyurdu[50]

810- Ebû Katede'den (Radıyalîahu Anh) uzunca olan ve Resûlüllah Sal*lallahu Aleyhi ve Sellem'in pek çok mucizelerini taşıyan büyük hadisi ri*vayet edilmiştir O şöyle demiştir: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sel*lem ile (hayvanlar üzerinde) yürüyorduk Nihayet gece ortası oldu Ben Peygamberin yan tarafında idim Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e uyku bastı da, devesinden sarkar oldu Yanma varıp onu uyandırmadan devesi üzerinde doğruluncaya kadar hemen onu düzelttim Sonra gecenin sonu yaklaşıncaya kadar yürüdü Devesinin üzerinde sarktı Onu uyan*dırmadan hemen kendisini destekledim Öyle ki, devesi üzerinde doğrul*du Sonra yürüdü; nihayet seher vaktinin sonu olunca, öyle bir sarktı ki, daha önceki iki sarkmadan daha fazla idi, nerde ise düşüyordu Hemen yanma varıp onu doğrulttum O başını kaldırıp: "Kim bu? dedi ?

— Ebû Katade, dedim

— Benimle bu yürümen ne zaman oldu? dedi Dedim ki:

— Benim seninle bu yürümem gece boyunca devam etti Peygamber (sav):

— Allah'ın peygamberini koruduğun gibi Allah'da seni korusun, buyurdu[51]

811- Üsâme İbni Zeyd'den (Radıyalîahu Anhüma) rivayet edilmiştir O da Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu anlat*tı: "Kime bir iyilik edilir de bunu yapana: Allah seni hayırla mükâfatlan*dırsın, derse fazlasıyla teşekkür yapmış olur"[52]

812- Sahâbî olan Abdullah ibni Ebu Rabî'a'dan (Radıyalîahu Anh) ya*pılan rivayetde o şöyle demiştir: "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem kırk bin (dirhem para) ödünç aldı Sonra ona mal geldi de onu bana öde*di ve: Allah senin malına ve ailene bereket versin Ödünç vermenin karşı*lığı hamd etmek ve ödemektir, dedi"[53]

813- Cerir İbni Abdullah El-Beceli'den (Radıyalîahu Anh) yapılan ri*vayetde o şöyle demiştir:

"Cahiliyet zamanından kalma Has'em kabilesine ait bir tapınak vardı Ona Yemen'lilerin Kâbesi ve Zülhalasa denirdi Resûlüllah Sallallahu Aley*hi ve Sellem bana şöyle dedi: "Sen bu Zülhalasa'dan beni rahatlığa ka-vuştururmusun (onu temizlermisin)? Bunun üzerine ben Ahmes kabile*sinden yüz elli süvari ile (onu hedef alarak) yola çıktım O tapınağı kırdık ve orada bulduğumuz kimseleri öldürdük Sonra peygambere döndük ve

ona (durumu) bildirdik Peygamber de bize ve Ahmes kabilesine duâ et*ti "[54]

Bir rivayette de: "Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem beş defa Ah*mes kabilesinin atlarına ve erkeklerine bereket diledi" şeklindedir

814- İbni Abbas'dan (Radiyallahu Anhüma) rivayet edilmiştir: "Ab-bas ailesi Zemzem'den su çekip çalışırlarken, Resûlüllah Sallallahu Aley*hi ve Sellem Zemzem'e geldi ve şöyle buyurdu: Çalışınız, çünkü siz iyi bir iş üzerindesiniz"[55]

Kendisine Hediye Verilen Kimse, Hediye Verene Duâedince Hediye Verenin De Ona Duâ Etmesinin
Mustahablığı

815- Hazreti Aişe'den (Radiyallahu Anha) yapılan rivayetde şöyle de*miştir: "Ben Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e bir koyun hediye ettim (Peygamber (sav), onu dağıtmak için bana) onu böl, dedi Aişe, hizmetçisi (dağıtımdan) dönünce sorardı: (Hediyeyi alanlar) ne dediler? Hizmetçi de derdi ki, Allah size bereket versin, dediler Hazreti Aişe'de: Allah onlara de bereket versin, onların söylediklerine biz aynı karşılığı veririz Bizim sevabımız da bize kalır, derdi"[56]

Kendisine Bir Hediye Verilen Kimsenin Meşru Bir Manadan Dolayı Hediyeyi Geri Çevirip Özür Dilemesi
Müstahabdır Bu Da Hakim Yahut Vali Olduğu İçin Yahut Hediyede Haram Şübhesi Olduğu İçin Yahut
Bundan Başka Bir Özür İçin Yapılır

816- îbni Abbas'dan (Radıyallahu Anhüma) rivayet ettik ki: "Sa'b İb*ni Cessame (Radıyallahu Anh) Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e peygamber (hac için) ihramda iken, bir yabani merkeb hediye etti Bunu peygamber ona geri verdi ve şöyle dedi:Eğer biz ihramda buhınmasaydık senden kabul ederdik" (Yaban eşeği av hayvanı olduğu için ihram halin*de olanlar ondan faydalanamaz Bu hayvanın eti aslında yenir)[57]

-Asema
yararlandığım kaynak: Çeşitli dualar ve zikirler kitabı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com