![]() |
Herakliyus’A Mektup |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Herakliyus’A MektupHerakliyus’a mektup Peygamber Efendimiz, Hudeybiye'den sonra, Mektuplar yazdırmıştı bazı hükümdarlara ![]() Ve Rum imparatoru Herakliyüs’e dahi, Gönderdi Eshabından hem Dıhye-i Kelbi’yi ![]() O ara Herakliyüs Kudüs’te bulunurdu ![]() Dıhye dahi arayıp, Kudüs'te onu buldu ![]() Yakın adamlarıyle bir temas kurdu önce ![]() Onlar onu dinleyip, dediler ki hemence: (Görüşmek istiyorsan imparatorla eğer, Huzuruna girince, eğilmen icab eder ![]() Yanına daha fazla yaklaştığında ise, Derhal yere kapanıp, varacaksın secdeye ![]() Ve yine imparator vermeden sana izin, Tevessül etme zinhar secdeden kalkmak için ![]() Dıhye-i Kelebi için ağır geldi bu laflar ![]() Dedi ki: (İmparator ne için böyle yapar? Halbuki böyle değil bizim Peygamberimiz ![]() ’tan başkasına, hiç secde etmeyiz biz ![]() Adamlar dediler ki: (Secde etmezsen eğer, O zaman huzurundan kovar seni o Kayser ![]() Dıhye hayret ederek, dedi ki en nihayet: (Bizim Peygamberimiz mütevazıdır gayet ![]() Önünde, başkasının değil ki secdesine, Razı olmaz katiyen hafif eğilmesine ![]() Adamlar hayret ile dinleyince Dıhye'yi, Dediler ki: (Madem sen yapmıyorsun secdeyi, O zaman, o mektubu Kayser’e vermek için, Daha başka bir yol var, hiç secde etmeksizin ![]() Sarayının önünde, onun bir yeri vardır ![]() Mektubu oraya koy, çıkarken görüp alır ![]() O da koydu o yere, Resul'ün mektubunu ![]() İmparator çıkarken, gördü ve aldı onu ![]() Tercüman, o mektubu okudu hükümdara ![]() Yazılmış: (Selam olsun imanı olanlara ![]() Ey Rumların büyüğü, islamı kabul et ki, Elde etmiş olasın ebedi saadeti ![]() Eğer kabul etmezsen, ölünce bil ki yarın, Sana olur vebali bu hıristiyan halkın ![]() Tercüman, o mektubu ona okuduğu an, Terler dökülüyordu hükümdarın alnından ![]() Üskufuna sordu ki: (Bu, nasıl bir haberdir?) Dedi: (O, geleceği bilinen Peygamberdir ![]() Sordu ki: (Ne yapmamı ediyorsun tavsiye?) Dedi: (Ona tâbi ol, sana ne yazdı ise ![]() Herakliüs dedi ki: (Tâbi olursam eğer, Benim hükümdarlığım ve tahtım elden gider ![]() Evet, biliyorum ki, Peygamberdir O mutlak, Lakin iman edersem, öldürür beni bu halk ![]() |
![]() |
![]() |
|