![]() |
Yemek Âdâbı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemek Âdâbıİslâm dini, Müslümanın günlük hayatının düzenli bir şekilde olmasını istemiş ve bu hususu Kur'ân-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerle açıklamıştır ![]() Günlük yaşayış hakkında Peygamber Efendimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() "Yâ Rasûlüllah! Yiyoruz da karnımız doymuyor" diye sorduklarında Hz ![]() ![]() ![]() Yemek âdâbı konusunda dikkat edilmesi gereken diğer hususlar, maddeler halinde şöylece sıralanabilir: a- Lokmayı, ağıza göre almalı ve iyice çiğnedikten sonra yutmalı; b- Lokmayı, yutmadıkça ikinci lokmayı el uzatmamalı; c-Ekmeği dişlerle koparmamalı; d- Ağızda ekmek varken kimse ile konuşmamalı; e- Yemeğin soğutulması için içine üflememeli; f- Başkalarını tiksindirecek, iğrendirecek davranışlarda bulunmamalı; g- Başkalarının lokmasına ve yemesine bakmamalı; h- Lokmayı ağıza koyarken, başı tabağa doğru uzatmamalı; ı-Yemekte israf etmemeli, lokmayı ve verilen yemeği bitirmeye çalışmalı; i- Ağızdan bir şey çıkarmak gerekirse, yüzü sofradan çevirmeli ve o şeyi sol el ile olmalı; j- Koparılan lokmayı yemeklerin içine banarken dikkat etmeli, parmakların yemeğe girmemesini sağlamalı; k- Toplu yemek yenirken, herkesin yeyip bitirmesini beklemeli, daha önce sofradan el çekilmemeli ve kaldırılmamalı; l- Yemeğe önce yaşça veya mevki yönüyle büyük olan kişinin başlamasını beklemeli; m- Sokaklarda ve ayakta ekmek yememeğe dikkat edilmeli; n-Ekmek kırıntılarının nimet olduğunu unutmamalı ve onlara gereken özen gösterilmeli; o- Yemek yeme işi bitince ![]() ö- Yemekten sonra eller iyice yıkanmalı, dişler fırça veya misvak ile temizlenmelidir ![]() YEMEK DUÂSI Hz ![]() ![]() ![]() ![]() "Bize yediren, içeren, Müslüman olmayı nasib eden ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enes b ![]() ![]() ![]() "Sarfedilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|