![]() |
Yanlış Fetva Vermenin Büyük Sakıncaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yanlış Fetva Vermenin Büyük SakıncalarıDînî konularda bilmeden konuşmanın vebâli çok büyüktür ![]() ![]() Müctehîd olmayan kimsenin, Kur'ân-ı Kerîmden ve hadîs-i şerîflerden anladığına göre fetvâ vermesi câiz değildir ![]() ![]() Bilmeden, kitaba bakmadan, "câizdir", "câiz değildir" gibi konuşmaktan çok sakınmalıdır! Hadîs-i Şerîfte, (Ateşe [Cehenneme] en cür'etkâr olanınız, fetvâ vermeye en cür'etkâr davrananınızdır) buyuruldu ![]() Harâmdan korkmayan, günâh işlemeye cesâret eden câhildir ![]() ![]() ![]() Fetvâ vermenin mesuliyeti Fetvâ vermenin mes'ûliyeti çok büyüktür ![]() (Bilmeden fetvâ verene, yerdeki ve gökteki melekler la'net ederler ![]() (Ehli olmadan din kardeşine yanlış fetvâ veren, ona hâinlik etmiş olur ![]() (Cehennem zebânileri, günâh işleyen hâfızlara, puta tapanlardan daha çok azâb yapar ![]() ![]() (Ümmetim, kötü âlimler, câhil âbidler yüzünden helâk olur ![]() ![]() ![]() (Ümmetim, kötü din adamlarından çok zarar görecektir ![]() (Sizin için Deccâl'dan daha çok, sapık imâmlardan korkuyorum ![]() ![]() Kendine suâl sorulan, bilmiyorsa, "bilmiyorum, kitaplara bakayım, bulursam söylerim" demelidir! Bilmiyorum demek ilimdendir ![]() Hadîs-i Şerîflerde buyuruldu ki: (İlim üçtür, biri "bilmiyorum" demektir ![]() (Üzeyr'in, Zülkarneyn'in peygamber olup olmadığını bilmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Âlimim diyen câhildir ![]() Ehl-i sünnet âlimleri buyuruyor ki: (Bilmem, demek ilmin yarısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() (Şeytanı en çok kahreden şey, âlimin "bilmiyorum" demesidir ![]() ![]() (Hakîkî âlim, suâli cevaplandırırken, kıyâmette, "bu cevabı hangi kitapta buldun" diye sorulacağından korkan zâttır ![]() ![]() İlmi gizlemek vebâldir Dînini öğrenmek için suâl soranlara, cevap vermemenin vebâli çok büyüktür ![]() Hadîs-i Şerîfte buyuruldu ki: (İlmini [bildiğini] gizliyene, denizdeki balıktan, gökteki kuşa kadar her şey la'net eder ![]() İlmin kıymetini bilmiyene, ilim öğretilmez ![]() Hadîs-i Şerîfte buyuruldu ki: (İlmi, ehli olmayana öğretmek, onu kaybetmek demektir ![]() Bilenin de bildiğini söylemesi gerekir ![]() (Âlimin bildiğini söylememesi, câhilin de bilmediğini sormaması helâl değildir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|