![]() |
Müslümanların Hakları Ve Görevleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Müslümanların Hakları Ve GörevleriMüslümanların hakları ve görevleri Sual: Bir müslümanın diğer müslüman üzerindeki hakları nelerdir? CEVAP Müslüman, diğer müslüman kardeşini en az kendisi kadar düşünür ![]() ![]() (Kendisi için sevdiğini, din kardeşi için sevmeyen kâmil mümin olamaz ![]() Müslüman, başkalarına güzel öğüt verir ![]() (Siz, din kardeşinizin aynasısınız ![]() Müslüman, herkesin gönlünü hoş etmeye, üzüntüsünü gidermeye çalışır ![]() Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Bir mümini sevindireni, ![]() ![]() (Bir kimsenin üzüntü ve sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, ![]() ![]() [size="3"]( ![]() ![]() Müslüman, baştan sona faydalı kimse demektir ![]() (Şu iki şeyden daha kötüsü yoktur: ![]() ![]() ![]() ![]() (Din kardeşinin işini bir müddet takip eden kimse, o işi görsün veya göremesin, iki aylık itikâftan daha çok sevap alır ![]() Peygamber efendimiz, (Mazlum da, zalim de olsa din kardeşinize yardım ediniz) buyurunca, (Ya Resulallah zalime nasıl yardım ederiz?) dediler ![]() [size="3"](Onun zulmüne mani olmak suretiyle yardım etmiş olursunuz ![]() Bir kimse, müslümanlara her gün dua ederse, makbul insan olur ![]() ![]() ![]() Aksırınca Elhamdülillah demeli, bunu duyan müslüman da, Yerhamükellah yani ( ![]() [size="3"](Aksırınca "Elhamdülillah" diyen göz ağrısı görmez ![]() İnsanların haklı işlerinde vasıta olmak, onlara yardım etmek, imkan nispetinde ihtiyaçlarını görmek gerekir ![]() (İnsanlardan bana gelip ihtiyaç talebinde bulunanlar oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() (İhtiyaçları için bana gelenlere, siz de yardımcı olun! Ben yapmayı murad ettiğim şeyleri, sizlerin vasıta olup, ecir kazanmanız için biraz geciktiririm ![]() (Dil ile yapılan yardımdan daha faziletli bir sadaka olamaz ![]() ![]() Müslümanlara yapılacak iyiliklerin en büyüklerinden birisi de selam vermektir ![]() Hadis-i şerifte buyuruldu ki: ( ![]() ![]() ![]() (Abdeste devam et ve güzel abdest al ki, ömrün uzasın ![]() Selam vermek sünnet, almak farzdır ![]() ![]() [size="3"](Selam verip müsafeha eden iki müslümanın arasına yüz rahmet iner ![]() ![]() Bir kimse selamsız, izinsiz girince, Resul-i ekrem efendimiz buyurdu ki: (Geri dön, selam ver, sonra içeri gir ![]() Dünyadaki Müslümanlara dua etmek Bütün dünyadaki Müslümanlar bir ailenin fertleri gibidir ![]() ![]() (Birbirine karşı muhabbet ve merhamette, müminler, bir vücut gibidir ![]() Müslümanlar dünyanın çeşitli yerlerinde [mesela Bosna’da, Afganistan’da, Afrika’da, Çeçenistan’da, Irak’ta] zulme uğruyor ![]() ![]() ![]() [size="3"](Müslümanların dertleri ile ilgilenmeyen, onlardan değildir ![]() Yiyecek, içecek, giyecek, barınacak, canını, malını savunacak ve başka ihtiyaçları için Müslümanlara yardım etmek, hem vazife, hem de çok sevaptır ![]() [size="3"](Bir Müslümanın sıkıntısını gidereni veya bir mazluma yardım edeni, ![]() ![]() [size="3"](Bir din kardeşinin ihtiyacını gideren, ömür boyu ibadet etmiş gibi sevap kazanır ![]() [size="3"](Din kardeşini savunan Müslümanı ![]() ![]() (Bir mümini, bir münafığın zulmünden koruyan, Cehennem ateşinden korunur ![]() [size="3"](En kıymetli amel, bir müminin sıkıntısını gidermek, borcunu ödemek veya karnını doyurmak suretiyle onu sevindirmektir ![]() (Din kardeşinin aleyhinde konuşulurken, onu savunmaya gücü yeterken, susanı, ![]() ![]() İmam-ı Rabbani hazretleri de buyuruyor ki: (İşte bugün, her Müslüman, elinden gelen yardımı yapmayıp, İslamiyet baskı altına düşerse, yardımı esirgeyen her Müslüman, ahirette mesul olur ![]() ![]() ![]() ![]() (Bugün İslamiyet’e yardım için az bir şey vermek, binlerce altın vermiş gibi kıymetlidir ![]() ![]() ![]() (Dua ordusunun askerlerinin kalbleri kırık olduğu için savaş ordusunun askerlerinden daha ileridir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir Müslüman, diğer Müslümanlara eli ile, malı ile yardım edemiyorsa, dua ederek yardım etmelidir! Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki: [size="3"](Müslümanın, Müslüman üzerindeki hakkından biri, ona gıyabında dua etmektir ![]() Hiçbir yardım yapamayan dua etmelidir ![]() ![]() ![]() Müslümanın görevleri Sual: Müslümanın kaç çeşit görevi vardır? CEVAP Üç çeşit görevi vardır: 1- Şahsi görevi: Her Müslüman, kendini iyi yetiştirmesi, sıhhatli, edepli, iyi huylu olması, ibadetlerini yapması, ilim ve güzel ahlak öğrenmesi, helal lokma kazanmak için çalışması şahsi görevidir ![]() 2- Aile içindeki görevi: Eşine, ana-babasına, çocuklarına, kardeşlerine olan haklarını yerine getirmesi aile içindeki görevlerindendir ![]() 3- Toplumdaki görevi: Komşularına, hocalarına, öğrencilerine, ailesine, emrinde olanlara, hükümete ve devlete, bütün vatandaşlara, dini ve milleti başka olanlara karşı görevleridir ![]() Herkese iyilik etmesi, eli ile, dili ile kimseyi incitmemesi, kimseye zarar vermemesi, hıyanet etmemesi, herkese faydalı olması, devlete, kanunlara karşı isyan etmemesi, herkesin hakkını ödemesi toplumdaki görevlerindendir ![]() |
![]() |
![]() |
|