![]() |
Şakada Sünnet Ölçüsü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakada Sünnet ÖlçüsüHer davranışta, her karakterde, her huyda, her amelde ifrat, tefrit ve itidal dereceleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şakanın ifrat haline, yani şakada aşırılığa, yani abartılı şakacılığa halkımız bir isim de bulmuş, “eşek şakası” demiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Şaka kılıfıyla başkalarını küçük düşürmek, alay etmek, hafife almak Kur’ân’ın ifâdesiyle “kaş göz işâretiyle eğlenip ayıplamak” insanı Kur’ân’ın “Veyl olsun” (Yazıklar olsun!) dediği sınıfa sokar ![]() ![]() ![]() Şakanın tefrît hali de, gülümsemeye bile geçit vermeyen hep somurtkanlık ve hep asık suratlılık halidir ![]() Şakanın sünnet olan itidal haline gelince: Bu dereceye en güzel örnek, her konuda mutlak rehberimiz olan Fahr-i Kâinât Efendimiz’dir (asm) ![]() Peygamber Efendimiz’in (asm) şakası insanlara huzur vericiydi, mutluluk vericiydi, gönlü hoş tutucuydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Enes bin Mâlik (ra) anlatıyor: Bir gün adamın biri Peygamber Efendimiz’e (asm) gelerek Ondan bir binit istedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Deve yavrusu olmayan hiçbir deve var mı? (Her deve iki devenin yavrusu değil mi?)” buyurdu ![]() Hasan radiyALLAHü anh bildirmiştir: Bir gün bir yaşlı kadın Peygamber Efendimiz’e (asm) gelerek: “Yâ ResûlALLAH! Cennet’e girmem için bana duâ et” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Enes (ra) anlatıyor: Kırda oturanlardan Zâhir adında bir adam vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Zâhir pazarda eşya satarken, Peygamber Efendimiz (asm) sessizce yaklaşıp sırtından onu sımsıkı kucakladı ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz (asm) de: “Bu köleyi satıyorum! Alan yok mu?” diye takıldı ![]() Zâhir: “Beni satarsan hiç de kazançlı çıkmazsın! Çünkü değerim çok düşüktür!” dedi ![]() Peygamber Efendimiz (asm) ise: “Fakat ALLAH katında senin değerin çok yüksektir!” buyurdu ![]() Şakada aşırıya kaçmaz, ölçülü olur ve itidali (orta yolu) korursak sünnet sevabını alırız ![]() ![]() Dipnotlar: 1- Hümeze Sûresi: 1 ![]() 2- Tirmizî, Biyografi, 22 ![]() 3- El-Bidâye: 6/46; Tabakât: 8/224 ![]() 4- Vâkıa Sûresi: 36 ![]() 5- Hayatü’s-Sahabe, 3/175 ![]() 6- El-Bidâye: 6/46 ![]() |
![]() |
![]() |
|