![]() |
Önce Kime Dua Edilmelidir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Önce Kime Dua Edilmelidir?Salâvat-ı Şerîfe ile başlanacak duâda, hususî olarak kendi nefsine, ana-babasına, akrabâ-i teallûkatına; umumî olarak da İslâm’a hizmet etmiş din büyüklerine, mâneviyat erlerine, ümmet-i Muhammed’e duâ etmelidir ![]() ![]() Kur’ân-ı Kerîm’de İbrahim Aleyhisselâm’ın duâsı örnek duâ olarak zikredilmektedir ![]() – Ey Rabbimiz, beni, anamı, babamı, bütün mü’minleri hesap gününde mağfiret eyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Duâda sadece kendi nefsini, yahut mü’minlerin içinde belirli bir zümreyi esas alıp diğer mü’minleri, müslümanları duâ dışına itmek sünnete uygun duâ tarzı değildir ![]() – Yâ Rab, bana ve Hz ![]() ![]() ![]() – Allah’ın geniş rahmetine çok dar bir hudut çizdin! Halbuki Hazret-i Resûlüllah, duâlarında “ümmetî, ümmetî!” demiş, bütün Müslümanları esas alan bir koruyuculuk ve kurtarıcılık genişliğinde duâ etmiştir ![]() ![]() “Resûlüllah Hazretleri çoğu zaman şöyle duâ ederdi: Allahümme’rham ümmete Muhammedin rahmeten âmmeten ![]() “Allah’ım, ümmet-i Muhammed’e herşeyi kuşatan merhametle merhamet et ![]() Duâ, bir dağın başından yuvarlanıp inen kar topuna benzer ![]() ![]() ![]() Bir mü’minin diğer mü’mine duâsında yer vermesi, o mü’mine iyilik etmesi demektir ![]() ![]() ![]() Allah’ın rahmet hazinesi kullarınki gibi tükenecek cinsten değildir ![]() ![]() ![]() Bir gün İbrahim Edhem Hazretleri Kâbe’de duâ ederken: – Yâ Rab, beni afvet, demekle yetinmişti ![]() ![]() – Ey İbrahim, bu ne cimrilik böyle ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük Velî utandı ve duâsını ümmet-i Muhammed’e teşmil etti |
![]() |
![]() |
|