08-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yumurtalı Çiğ Köfte

Malzemeler:
*Yarım kilo köftelik bulgur (Konya ağzında düğü, Antep ağzında simit),
*3 yumurta
*3 yemek kaşığı tereyağ
*7-8 tane taze soğan (incesinden)
*Yarım demet maydanoz
*Düğüyle aynı hizada isot Köfte acısız olmaz ama siz acı sevmiyorsanız bunda et olmadığı için miktarı kendi damak tadınıza göre azaltabilirsiniz Et olsa acısız pişmez çünkü)
*Bir buçuk yemek kaşığı domates salçası
*Bir yemek kaşığı biber salçası
*Kararınca tuz (salça ve isotta da tuz olduğunu unutmayın Eğer az tuzlu yemeye alışmışsanız, bu tarife hiç tuz atmasanız da olur)
*4-5 diş dövülmüş sarımsak
*4 iri domates
*1 limon
*Arzuya göre kuru soğan da konabilir, ben yeşil soğanı biraz bol kullanınca kuru soğan koymadım
Yapılışı:
Domatesleri rendeleyin ya da robotta çekin Sarımsakları dövün Maydonoz ve soğanları çok çok ince doğrayın Ama kesinlikle robotta çekilmemeli Hazırlıklar tamam olunca yoğurma leğeninize ince bulgur, salça, isot, sarımsak, limon suyu (ya da dilimlenmiş limonu) ve tuzu alarak karıştırmaya başlayın İçerisinde domates salçası olduğu için bazı kişiler kifteyi suyla yoğurmayı tercih etse de, domates rendesiyle yoğurmak daha iyi olur Domates rendesini azar azar ekleyerek yoğurun Hepsini bir anda döküverirseniz olmaz Marifet ince bulguru şişirmeden pişirmektedir Kıvama göre en sonunda az ya da çok gelirse domatesleriniz, anlar ayarlarsınız zaten Tüm malzemeler özleşmeye başlayınca yeşil soğanın beyaz sap kısımlarını da ekleyin ve yoğurmaya devam edin Köfteniz olup da ince bulgurun çıtırlığı gittiğinde yeşillikleri ekleyin ve onları çok fazla ezmeden yoğurmaya devam edin yakmadan erittiği yağa, bir kapta güzelce çırptığı yumurtaları kırmalı ve bol yağda karıştırmadan ezmeden pasta gibi pişirmelidir yumurtaları Pişen yumurtalar sıcak sıcak leğene dökülür ve çok ezmeden/fazla ufaltmadan karışıma yedirilir Afiyet olsun
|
|
|