Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
büyük, fitnecemel, vakası

Bir Büyük Fitne:Cemel Vakası

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bir Büyük Fitne:Cemel Vakası

Hz Talha ve Hz Zübeyir ashabdan bir grupla Hz Ali´ye varip söyle diyorlar:

"-Biz hadleri icra etmek sartiyla sana biat edecegiz Sen suclulari cezalandiracak, Hz Osman´in katiline kisas yapacaksin

Hz Ali : -Kardeslerim bunlari bende biliyorum Ancak bu adamlari simdi nasil yaklarim? Henüz durumu düzeltip devlet gücünü elimize gecirememisiz Bunlari yakalayip cezalandiracak imkanimiz yok Bu is icin bir süre beklememiz gerekecek Siz eger muktedirseniz bizzat suclulari yakalayip getiriniz

- Biz yapamayiz

- ´ayemin ederim ki, bende sizin düsündüklerinizi düsünüyorum Olaylar yatisinca meselenin nasil halledilecegini göreceksiniz karisikliklar ortadan kalkinca hak ve hukuku iade etmek kolaylasir"

Hz Talha ve Zubeyir Halife´den izin alarak Mekke´ye giderler Orada mü´minlerin annesi Hz Aise ile bulusup anlasirlar Hz Osman´in kanini talep emek üzere Basra ve Kufe´ye asker toplamaya giderler Yolda Kafileye Ümeyyeogullarindan taraftarlariyla birlikte iki kisi katilir: Said b, As ve Mervan b Hakem

Said adamlarina:
"Osman´in katillerini bulmak ve onun kanini almak istiyorsaniz, sizinle birlikte bu orduda bulunan bazi kimseleri de öldürmeniz gerekir" dedi

Bununla Hz Talha ve Zübeyr´i kasdetmektedir Cünkü Hz Talha ve Zübeyr de Hz Osman´in yukarda deginilen icraatlerini acikca elestirmisler, hosnutsuzluklarini her firsatta dile getirmislerdi Bu teklife kafilede bulunan Mervan su karsiligi verdi:
"Hayir Biz onlari (Talha, Zübeyr ve Ali) birbirleriyle savastiracagiz Birisi mutlaka digerini yenecektir Yenen ise kuskusuz zayiflams olacaktir Iste o zaman kolayca geriye kalanin hakkindan geliriz"(Ibn-i Sa´d, Tbakat, V/34,35)

Böylesi duygularla gelisen olaylar, sonunda hilafetin gücleriyle karsi tarafi carpisma noktasina getirdi Ünlü Cemel Savasi vuku buldu Savastan önce halife, Hz Talha ve Zübeyirí cagirarak onlara Rasulullah´in sözünü hatirlatti Onlarda bulusmamak icin ordunun en arka saflarina gectikleri sirada böyle bir olayin büsbütün cözülmeye yol acacagini hisseden Amr b Cermuz adindaki bir adam Hz Zübeyr´i katletti- Hilafet eski baskatibi Mervan b Hakem de ayni orduda olmalarina ragmen Hz Talha´yi katletti

Merven b Hakem´in plani aynen tutmus, seckin ashab karsi karsiya getirilmis, on bin insan da bu muharebede can vermisti

("Imamlar ve Sultanlar 54,55", Mustafa islamoğlu)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com