Var Git, İlim Öğren! |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Var Git, İlim Öğren!Var git, ilim öğren! Büyüklerden biri, gençliğinde anne babasına; “Beni ü teâlâya hibe edin Gidip Onun dînini öğrenip döneyim!” dedi Onlar da memnun olup; “Var git, ilim öğren!” dediler O gün sabah çıktı evden Gece vakti dönüp çaldı kapıyı Babası seslendi içeriden: “Kimsiniz?” Çocuk; “Benim, oğlunuz” dedi ![]() Babası; “Ben oğlumu yoluna hibe etmiştim, geri almam!” dedi ![]() Ve açmadı kapıyı O da geri dönüp gitti ![]() Ve bütün ilimleri öğrenip, büyük bir âlim olarak geri döndü ![]() ![]() ![]() *** Yine bir dostu vardı ki, kıymetini bilmiyordu insanlar ![]() Hattâ birini gönderip; “Git Ona söyle, insanları aldatmasın!” dediler Haberci geldiğinde, o zat talebesiyle sohbet ediyordu ![]() Sohbeti kesip; “Bir Müslüman hakkında, bilmeden ileri geri konuşmak uygun değildir” buyurdu ![]() Sonra onu çağırdı ![]() Eline bir kutu verip; “Bunu götür, köy halkının huzûrunda aç!” buyurdu O da gidip; “O zât kötü biri değil, bilâkis fazîletli ve âlim bir kişi Şu kutuyu da size gönderdi” dedi![]() Ve açtı kutuyu İçinde biraz “Pamuk”, üzerinde “Köz” vardı, ama köz pamuğu yakmıyordu Köylüler gördüklerine şaştılar ![]() Özür dileyip, talebesi oldular ![]() ![]() ![]() Menkıbeler Abdüllatif Uyan |
|
|
|