Bir Kurban Anısı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Kurban AnısıBİR KURBAN ANISI Bayramlarımıza has,güzel sevinçlerimiz vardır hepimizin ![]() ![]() Hüzünle arkamızda bıraktığımız Ramazan'lar, sevinç ve heyecanla karşıladığımız Kurban Bayram'larımız vardır ![]() ![]() Çocukluğumuzun en güzel anıları gizlidir bayramlarımızda ![]() Ramazan Bayram'larında öptüğümüz eller,samimi kucaklaşmalar, yediğimiz şekerler,küçük yaşımıza rağmen tuttuğumuz "oruç"ların mükafatı olmuştur adeta ![]() İşte böyle bir anıydı ![]() ![]() Kurban Bayramı öncesiydi,kurban pazarlarına gidilip, kurbanlıklar seçiliyor ve herkes elinde bir hayvanla dönüyordu ![]() ![]() Bu duruma en çok sevinenler de genelde biz çocuklar oluyorduk ![]() Adeta evlerimize bir misafir geliyordu ![]() ![]() O sene bizim eve gelen misafir,alışılagelenlerden farklıydı ![]() Misafirimiz;tatlı mı tatlı,kınalı bir koyundu ![]() Önceleri meraklı meraklı süzüyordum yeni misafirimizi ![]() Tabii o daürkek ve masum bakışlarıyla tanımaya çalışıyordu beni Başını ilk okşamamla,kınalı koyunumuz da atmıştı üzerinden yabancılık hissini Hemen babamın getirdiği samanları ellerimle sundum ona![]() Tedirgin bir şekilde uzattı ağzını samana ve sonra anladı ki,bu elden korkulmazmış Kısa zamanda dostluğumuz pekişti Sabah-akşam koyunumuzun yanındaydım Onu seviyor,onunla oynuyordum![]() Anlıyordum ki,Rabbim Kurban Bayramıyla sadece büyüklere değil benim gibi küçük yüreklere de bir şeyler öğretiyordu ![]() "Yaratılana sevgi duymak ![]() ![]() "Kınalı koyunumla güzel günler geçirirken,birden bir haberle irkildim ! Günler,bayram arifesini gösteriyormuş,bu da demekmiş ki; kınalı koyunumuz yarın "kurban edilecek ! ![]() "Gözyaşları içinde babama sorabildiğim tek soru; "Ama neden ? ![]() " di![]() Babamın,duygularımı anladığının farkındaydım Belli ki o da yaşamıştı bu olayın benzerini![]() "Çünkü ![]() " dedi ve devam etti babam;"Biz (CC)'ı bu şirin kurbanlıktan daha çok seviyoruz Emin ol yavrucuğum,ben de seviyorum kınalı koyunumuzu![]() ama biz sevdiğimiz şeylerden, (CC)'ın yolunda vazgeçmekle emrolunduk Sen merak etme,kınalı koyunumuz Rabbi için kurban edilmeyi çok istiyor "Bu nasıl olurdu ? kimse ölmeyi arzu eder miydi acaba? diye düşündüm Muhakkak ki kimse ölümü tercih etmezdi![]() Ama burada her şeyden daha çok sevdiğimiz Rabbimiz söz konusuydu Ben bu yaşıma rağmen sevdiğim için-annem-babam için ölmeyi göze almaz mıydım?Elbette göze alırdım Ama yine de babamın dediklerini tam olarak anlamamıştım,her şeyden habersiz nir koyuncuk,nasıl kurban edilmekten memnun olacaktı ki !![]() ![]() Ve bayram günü gelip-çatmıştı Yeni alınan elbiselerimi giyerken,ilk defa bu kadar mutsuzdum Kınalı koyunumuz,bayram namazından sonra "kurban edilecekti "Mutsuz ne hüzünlü bir vaziyette bayram namazına gittik babamla ![]() Namazın ardından minik ellerimi Rabbime uzatıp,şöyle dua ettim; "Ey Rabbim ! şu güzel bayram gününde neden bu kadar hüzünlüyüm biliyorsun Beni sevindir Kınalı koyunumuz birkaç saat sonra Senin için kurban edilecek Babamdan öğrendim,böylelikle Sana olan sevgimizi kanıtlayacakmışız![]() bunun için seviniyorum ama kınalı koyunumuz için çok üzülüyorum Rabbim !![]() "Namazdan sonra eve gittik Babamlar kınalı koyunumuzu sanki düğüne hazırlar gibi hazırlıyorlardı Bu,ayrılık vaktiydi![]() ![]() Gözümden süzülen yaşları babamdan gizliyordum ama Rabbim görüyordu mutlak ![]() Babam önde,koyunumuz ve ben arkada,kesim yerinin yolunu tuttuk Kesim yerine geldiğimizde ben çok tedirgin olmuştum,koyunumuz hiç de öyle görünmüyordu Bekliyorduk![]() biz kesim sıramızı![]() koyunumuzda kurban edilme sırasını bekliyordu![]() ![]() Sonunda sıra bize geldi ![]() Babam bana;"Sen dışarıda bekle ![]() " dedi![]() Ben de;"Hayır !" dedim ![]() "hayır onu izlemek istiyorum !"Babamın bütün ısrarlarına rağmen içeriye girmeyi başarmıştım ![]() Kınalı koyunumuzla beraber iki koyunu da ayaklarını bağlayıp yatırdılar Yandaki iki koyunu kurban edeceklermiş önce![]() O iki koyun kurban edilirken,ben bakamayıp yüzümü döndüm,şimdi sadece kınalı koyunumuzu görebiliyordum Baktım ki o başını yerden kaldırmış ve arkadaşlarının kurban edilişini izliyor![]() ![]() "Hayır ![]() ![]() !" diye bağıracaktım ama bir an her şeyi anlamaya başladım Kınalı koyunumuz o sahneleri izlerken o kadar huzurlu bakıyordu ki !![]() benim içim huzurla doldu Ona ot verdiğimde gözlerinden okuduğum memnuniyetten öte bir şeydi bu bakışlar Sonra sıra ona geldi![]() o sanki kesecek kişiyi uğraştırmamak için başını yere uzattı![]() Ya Rabbi o nasıl teslimiyetti ! ![]() ![]() Bir an beynimde bir ışık parladı Demek doğruymuş;bir canlı için (CC) adına kurban edilmek en büyük neş'eymiş ! Demek annelerimiz başımızı okşarken boşuna;"Seni Yaratana kurban olayım" demezlermiş ![]() ![]() Sonraları okuduğum Hz İbrahim(a s )'ın kıssasını çok iyi anlamıştım![]() Anlamıştım; (CC)'ın emrine teslim olan İbrahim(a s )'ı![]() ![]() İbrahim(a s )'a teslim olmuş bıçağı![]() ![]() Bıçağın altında kurban olma sevincini yaşayan İsmail(a s )'ı![]() ![]() İbrahim(a s )'ın bıçağının neden kesmediğini veRabbimin kurbanlık bir hayvan vermesini ![]() de anladım![]() ![]() Her şeyden öte,anladım ki,Rabbim almak için değil,vermek için ister ![]() Rabbim sadece sevgimizi kanıtlayacak bir işaret ister ![]() Yoksa her şeyi yaratan Rabbimiz ne yapsın bizim kestiğimiz kurbanı ! Evet ! Rabbimiz kurbanımızı almamıştı ama bize,sevabından, kendisinin sevgisine çok şeyler vermişti ![]() ![]() En önemlisi,bana çok güzel bir bilinç vermişti ![]() ![]() Kurban olduğum Rabbim,Sana göklerdeki yıldızlar,yerdeki varlıklar sayısınca,Sana kurban edilenlerin kanları çokluğunca şükürler olsun ! ![]() ![]() ![]() ALINTI dır ![]() Selam ve dua ile (CC)'a emanet olunuz![]() |
|
|
|