Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bağdâdî, cüneyd, iblis

Cüneyd Bağdadî Ve İblis

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cüneyd Bağdadî Ve İblis

Cüneyd Bağdadî ve İblis

Serî es-Sakatî Hazretleri (ö251/865) hayatta iken, başta gelen müridi Cüneyd Bağdadî Hazretlerine (ö297/909) halka vaaz ve nasihatta bulunması teklif edilmiş, fakat o Mürşidimin bulunduğu yerde ben konuşamam!diyerek bu teklifi geri çevirmişti Bir gece rüyasında Rasulullah Aleyhisselamı gördü Rasulü ona şöyle diyordu:

- Ey Cüneyd, halka söz söyle Zira senin sözün halkın kalbine rahatlık ve ferah verir Tealâ senin sözünü insanların kurtuluşuna bir sebep kılmıştır

Cüneyd Bağdadî uyanınca gönlünden geçti ki, Benim derecem üstadım Serîninkini geçmiştir Zira bana doğrudan Rasulullah Efendimizden davet ve irşat emri geldiSabah olunca Serî Hazretleri, Cüneyd Hazretlerine bir müridini göndererek ona şu haberi iletti:

- Müritler rica ettiler, onlara nasihat etmedin Bağdat şeyhlerinin aracılığını da geri çevirdin Bu konuda ben de bir pusula gönderdiğim halde yine konuşmadın Şimdi emir Peygamber Aleyhisselamdan geldi Artık O'nun fermanına kulak ver!

Cüneyd Bağdadî Hazretleri diyor ki:Bu hadise üzerine anladım ki, üstadım Serînin derecesi benim derecemden üstündür Zira o benim sırlarıma aşina bulunmaktadır Ben ise onun hallerinden habersizim

Cüneyd Hazretlerinden nakledilmiştir: Bir zamanlar İblis aleyhillâneyi görmek istemiştim Bir gün bir ihtiyar suretinde yanıma geldi Onu görünce içimi sıkıntı kapladıKoca herif, sen kimsin ki sıkıntıdan sana bakamıyorum? dedim Görmeyi arzu ettiğin kimseyimdedi

Ey lânetli, Ademe secde etmene engel olan neydi? dedimYa Cüneyd, tan başkasına secde etmemi nasıl düşünebilirsin!demesin mi? Bu söz beni hayrete düşürmüştü ki, içime (tan) şöyle bir nida geldi:Söyle ona: Yalan söylüyorsun Sen iyi bir kul olsaydın, ın (secde) emrinin dışına çıkmazdınİblis içimden ses veren bu nidayı duyduEy Cüneyd, vallahi yaktın beni!diyerek bir çığlık attı ve gözden kayboldu

Keşful-Mahcub, s230-31

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com