Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
konuşurum

Ben Nasıl Konuşurum

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ben Nasıl Konuşurum

İBN-İ MUHAYRIZ

Tâbiînden, meşhur hadîs âlimi ve veli Künyesi Ebû Muhayrız el-Mekkî’dir Doğum tarihi bilinmemektedir 717 (H99) senesinde vefat etti Kudüs’te yaşamış olup, zamânında Şam âlimi olarak meşhûr olmuştur Ebû Mahzûre’den, Saîd-ül-Hudrî’den, hazret-i Muâviye’den, Ubâde bin Sâmit’ten, Abdullah bin Sa’dî’den ve daha birçok âlimlerden hadîs-i şerîf dinleyip, rivâyet etmiştir Rivâyetleri Kutüb-i-Sitte denilen meşhur hadîs kitaplarında yer almıştır

Abdullah bin Muhayrız’dan; Abdülmelik bin Ebî Mahzûre, Abdülaziz binAbdülmelik, Muhammed bin Yahyâ, Mekhül eş-Şâmî, Büsr bin Abdullah Hadramî, Hâlid bin Düreyk, Ebû Bekr bin Hafs ve diğer hadîs âlimleri hadîs-i şerîf rivâyet etmişlerdir İmâm-ı Evzâî selef içinde onu beş meşhur âlimden biri saymış faziletini zikretmiştir Recâ bin Hayve, Medîneliler İbn-i Ömer’in ilimdeki yüksek derecesi ile iftihar ederlerdi Biz de, Şam’da İbn-i Muhayrız ile iftihar ederdik demiştir

Şemseddîn Hâbûrî şöyle anlatır: “Bir gün İbn-i Kavvâm’ın ziyâretine gitmek için yola çıktım Yolda kendi kendime; “Ebû Bekr bin Kavvâm’ın yanına vardığım zaman, ona rûhun ne olduğunu sorayım” diye düşündüm Yanına girince; Ebû Bekr bin Kavvâm sohbet etmeye başladı Çok heybetli olduğu için, heybetinden ona ne soracağımı unuttum Daha sonra İbn-i Kavvâm’ın yanından ayrıldım ve tam sefere çıkacağım zaman, Ebû Bekr bin Kavvâm’ın bir talebesi benim yanıma gelerek; “Hocamız seninle konuşmak ister” dedi Yanına varınca bana; “Yâ Ahmed sen Kur’ân-ı kerîmi okudun mu? diye sorunca; “Evet efendim, okudum” dedim Bunun üzerine bana; “Ey evlâdım! İsrâ sûresi 85 âyet-i kerîmesini oku” deyince, âyet-i kerîmeyi okudum Âyet-i kerîmede, ü teâlâ meâlen; “(Ey Resûlüm) bir de sana rûhtan (rûhun hakîkatından) soruyorlar De ki: Rûh, Rabbimin bildiği bir iştir ve size ilimden ancak az bir şey verilmiştir” buyuruyor Sonra bana dönerek; “Evlâdım! Bak, Resûlullah efendimizin konuşmadığı rûh hakkında ben nasıl konuşurum?” buyurdu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com