![]() |
Cimrilik Ateşi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cimrilik AteşiResul-i ekrem efendimiz, Kâbe’yi tavaf eden birinin gözyaşları içinde (Ey Beytin sahibi, bu beytin hürmetine beni affet) diye ağlayarak dua ettiğini görüp buyurdu ki: — Suçun nedir de bu kadar yalvarıyorsun? — Çok büyüktür, imkânsız anlatamam ![]() — Yazık sana! Karalardan da mı büyük ve ağırdır? — Evet ![]() — Eyvah! Denizlerden de mi büyüktür? — Evet ![]() — Göklerden de mi büyüktür? — Evet ![]() — Arştan da mı büyüktür? — Evet ![]() — ın rahmetinden de mi büyüktür? — Hayır ![]() — O hâlde neymiş bu? — Çok zenginim ![]() ![]() Resulullah efendimiz buyurdu ki: — Aman ateşinle beni de yakma! (İ ![]() İsrafı sevmezmiş Cimri, kasaptan et alıp evine götürürken, bir arkadaşı, davet eder ![]() ![]() Sözünde duran cimri Cimri, hükümdara giderken, hanımı, (Hediye alırsan, bize ne vereceksin?) der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çatal sesi Bir cimri, bir arkadaşını davet eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İplik tüccarı Cimrinin hizmetçisine derler ki: — Sen iplik tüccarının gözdesiyken, niçin üstün başın sökük? — Vallahi bizim efendinin, Bağdat’tan Basra’ya kadar evi olsa, içi iplikle dolu olsa, Yakup aleyhisselam, Yusuf’un gömleğinin yırtığını dikmek için iplik istese, bir karış iplik alamaz ![]() Ölüsü de cömert Cömertliğiyle meşhur bir zat vefat eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Buyur deveni al! Değiştiğin deve budur ![]() — Ama o rüyada idi ![]() — Evet, ben de rüyamda babamı gördüm ![]() ![]() Yolcu, cömerdin ölüsünün de insanlara faydalı olduğunu görüp, cömertlere dua eder ![]() |
![]() |
![]() |
|