![]() |
Körler Ülkesinde Gören Olmak.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Körler Ülkesinde Gören Olmak..Dere tepe ,dağ ova dolaşmasını seven tek gözlü bir adam varmış ![]() Yürür yürür gidermiş,gider gider yürürmüş ![]() Bir gün uzaklarda renkleri karmakarışık bir köy görmüş;alacalı bulacalı garip bir köy ![]() Yaklaşmış köye doğru ![]() Yolları bir tuhaf,evleri bir tuhaf,insanları bir tuhafmış köyün… Girince köyün içine anlamış meseleyi körler köyüymüş burası ![]() Kadınların,erkeklerin,çocukların,velhasıl herkesin sımsıkı kapalıymış gözleri… Gezginci adam karar vermiş burada yaşamaya… -Hiç değilse benim bir gözüm var,diyormuş ![]() Körler ülkesinde şaşılar kral olur,derler ![]() Bende bunların başına geçer yaşarım demiş ![]() Körlerin gözleri yokmuş ama elleri,kulakları,burunları çok hassasmış ![]() Kendilerine göre kurdukları bir düzen içinde yuvarlanıp gidiyorlarmış ![]() Adam şaşkın hallerine bakıyormuş onların ![]() Yürümeleri,konuşmaları doğrusu başka türlüymüş ![]() Bir gün körlerden biri ötekinin malını aşırmış ![]() Sadece tek gözlü adam görmüş bunu ![]() Bağırarak ilan etmiş ![]() -Filanca malını çaldı falancanın ![]() Körler: -Nereden biliyorsun o kadar uzaktan duyulmaz ki,demişler ![]() -Ben duymadım,gördüm ![]() Gözüm var benim ![]() Görüyorum ![]() Körler göz diye,bir şey bilmiyorlarmış ![]() Uzun yıllar içinde çoktan unutmuşlar bu hissi ![]() -Ne demek görmek,demişler nasıl görüyorsun yani,duyulmayacak mesafeden anlıyor musun ne olup bittiğini? -Anlıyorum tabii… -İnanmayız,imtihan edeceğiz seni… Adamı almışlar,uzakça bir yere dikmişler ![]() Tecrübeleriyle biliyorlarmış o uzaklıktan hiçbir şeyin işitilmeyeceğini ![]() -Anlat bakalım,şimdi biz ne yapıyoruz,demişler ![]() Adam anlatmış: -Oturuyorsunuz,konuşuyorsunuz,şu ayağa kalktı,bu elini oynattı,beriki bacağını sallıyor vs… Derken körler bir evin içine girmişler,bağırmışlar: -Anlatsana… -İçeri girdiniz,göremiyorum ki… Körler bilmedikleri için içeri girmenin ne olduğunu: -Ne olmuş yani içeri girmişsek ![]() Elli santim fark etti,anlat anlat demişler ![]() -Arada duvar var,görmüyorum ![]() Körler … Sen atıyorsun,demişler,Demincek tesadüf etti ![]() Bak,şimdi bilemiyorsun ![]() -Çıkın dışarı söyleyeyim ![]() -Bu kadar uzaktan duyunca ha içerisi ha dışarısı,ne çıkar yani… -Ben duymuyorum,ben görüyorum diyormuş adam ![]() -Öyle şey olmaz,demişler ![]() Sende bir bozukluk var ![]() Saçmalıyorsun,acayip şeyler söylüyorsun ![]() Hekime muayene ettireceğiz seni… Adamı yaka paça köyün hekimine götürmüşler ![]() Hekimde kör tabii… Elleriyle yoklamış ve parmaklarını adamın gözünde gezdirirken: -Buldum,demiş ![]() Adamın açık olan gözünü kastediyormuş hekim ve: -Saçmalaması bundan dolayı,diyormuş ![]() Ben şimdi hallederim,düzeltirim onu… Körler ülkesinde kral olmaya kalkan gezginci zor bela kurtarmış kendini oradan ![]() Körler görenleri anlayamazlar ![]() Saçmalıyor sanırlar ve onu düzeltip kendilerine benzetmek için gözlerini çıkarmaya uğraşırlar ![]() Aya giden,atomu parçalayan,genleri yeniden birleştiren insanlık,kendi insanlığını henüz öğrenemedi ![]() Tüm teknik gelişmelere rağmen insanlık yönünden henüz karanlık çağları yaşıyoruz ![]() Göz odur ki dağın ardını göre,akıl odur ki başa geleceği bile… “Dünyaya güzel karakterlerini göstermeyi isteyenler,önce devletlerini bir düzene koymaya çabaladılar ![]() Devletlerini düzene koymak isteyenler,önce evlerine çeki düzen verme gereğini gördüler ![]() Evlerini düzene koymak isteyenler,önce kişiliklerini terbiyeden geçirmeleri gereğini anladılar ![]() Kimse bütünden tek başına sorumlu değildir ve kimse bütünün dışında bırakılmamıştır ![]() Kimse sorunların sorumluluğunu kimseye yükleyemez ![]() Bütünün bir parçası olarak sorun da,çözüm de insanın kendisinde başlar ![]() Doğan CÜCELOĞLU |
![]() |
![]() |
|