Çanakkale İle İlgili İbretlik Bir Anı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çanakkale İle İlgili İbretlik Bir AnıÇanakkale bir destandı siz hiç düşündünüzmü?hiç bir ilaç yokken onca yaralılar nasıl ameliyat oluyorlardı?o acıya nasıl dayanıyorlardı?ne bir ağrı kesici ne bir uyuşturucu ve nede bir benzer ilaç yoktu hemenanlatim ağır yaralılarla hiç zaman harcanmıyordu bir köşeye mecburi birşekilde ölüme terk ediliyorlardı ancak ameliyatla kurtulması kessinOlanlar ise uyuşturulmadan ,canlı canlı ameliyata alınıyorlardı tekYapılan iş şuydu hemşireler ağaçtan bir dal koparırlardı o dalın Etrafınıda bir bez parçası ile sararlardı bu sarılı odunParçası,ameliyat yapılacak kişinin ağzına koyulurdu ki,ağrıdan dişini Sıkabilsin rabbim bu günleri bizlere bir daha gösterme amin birHemşire savaştan sonra anlatıyor: her gün yaralıların acısını ve kanını görmeye alışmış olan gözlerimle sabah erken kalktım hemen işe koyuldum ama bir çığlık beni ve herkesi adeta dondurdu yaklaştım veBaktımki henüz 14 üne yeni girmiş bir çocuğun sesiydi bu adeta kanımDondu ameliyat edilecekti hemen koşarak,ama dizlerimin eklem yerleriSanki kırılmışçasına koşarak odun parçasını getirdim Ve çocuğun ağzına koydum ki dişini sıkabilsin ameliyat başlamıştı ben dayanamadım ve birKöşeye çekildim sadece iniltileri dinliyor ve kahroluyordum uzunSürmüştü ameliyat görevimi tamamlamak üzere çocuğun ağzındaki odunuÇıkarttım her odun gibi bu odunun bezide kanlıydı Sıradaki ameliyatİçin bunu hemen yıkamalıydım evet evet yanlış duymadınız tekstil ülkesi olan türkiye o zamanlar bir parça kumaş bulamıyordu olanKumaşta kimisi gömleğini kimisi yeleğini ve benzeri elbiselerinden Fedakarlık yaparak kullanıyorlardı aldım odun parçasını ve içi su ile dolu kaba sarılı bezi yıkamak üzereydimki,bezin içinde bir şeylerDüştüğünü hissettim su zaten kanlıydı çünkü sular azdı bir kab sudaOnlarca bez yıkanıyordu elimi daldırdım kanlı suya ve yüreğiminTitrediğini hissettim o titreme hızla vücuduma yayılıyordu ve en son olarakta gözlerimin yaşlarını adeta hareketlendirdi başladımAğlamaya çünkü deminki o 14 yaşındaki küçük çocuk ameliyat esnasındaDişlerini aşırı sıkmasından dolayı,dişleri bu bezde kalmışlardı bendeO dişleri hatıra olarak sakladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
|
|
|