Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Münazara
BİR MÜNAZARA
Bir gün Ebu Bekir Sıddık (r a) Resulüllah (s a v)'ın evine geldi İçeri gireceği sırada, Hz Ali Bin Ebi Talib (r a) da geldi
Hz Ebu Bekir (r a ) (Geri çekilip) :
-Ya Ali sen buyur, gir dedi
O da cevap verip, aralarında, aşağıdaki uzun konuşma oldu:
-Ya Ebu Bekir! Sen önce gir ki, her iyilikte önde olan, her hayırlı işte ileri olan, herkesi geçen sensin
Hz Ebu Bekir (r a ) :
- Sen önce gir ki! Resulüllah'a (s a v) daha yakın sensin
Hz Ali (r a) :
-Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah (s a v)'tan işittim
"Ümmetimden, Ebu Bekir'den daha üstün bir kimsenin üzerine güneş doğmadı" buyurdu
Hz Ebu Bekir (r a ) :
- Ben, senin önüne nasıl geçebilirim ki, Resulüllah (s a v) kızı Fatıma(r a)'yı sana verdiği gün,
"Kadınların en iyisini, erkeklerin en iyisine verdim" buyurdu
Hz Ali (r a) :
- Ben, senin önüne geçemem Çünkü Resulüllah (s a v):
"İbrahim(a s)'ı görmek isteyen Ebubekir'in yüzüne baksın" buyurdu
Hz Ebu Bekir (r a ) :
- Ben, senin önüne geçemem Çünkü Resulüllah(s a v):
'Adem (a s)'ın hilm sıfatını ve Yusuf (a s)'ın güzel ahlakını görmek isteyen Ali Mürteza'ya baksın' buyurdu
Hz Ali (r a) :
- Senin önünde gidemem Çünkü Resulüllah (s a v):
"Ya Rabbi! Beni en çok seven ve ashabımın en iyisi kimdir? dedi Cenab-ı Hak:Ya Muhammed! Ebu Bekir Sıddıktır," buyurdu
Hz Ebu Bekir (r a ) :
- Ben, senin önüne geçemem Çünkü Resulüllah (s a v) Hayber'de:
"Yarın sancağı öyle bir kimseye veririm ki, ü Teala onu sever Ben de, onu çok severim" buyurdu
Hz Ali (r a) :
- Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah (s a v)
"Cennetin kapıları üzerinde 'Ebu Bekir Habibullah' yazılıdır" buyurdu
Hz Ebu Bekir (r a ) :
- Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah(s a v) Hayber gazasında, bayrağı sana verip
'Bu bayrak Melik-i Galibin, Ali Bin Ebi Talib'e hediyesidir' buyurdu
Hz Ali (r a) :
- Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah(s a v)buyurdu ki:
"Ya Eba Bekir, sen benim gören gözüm ve bilen gönlüm yerindesin"
Hz Ebu Bekir (r a ) :
- Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah(s a v)buyurdu ki:
"Kıyamet günü Ali cennet hayvanlarından birine binmiş olarak gelir Cenab-ı Hak buyurur ki 'Ya Muhammed!(s a v) Senin baban İbrahim Halil, ne güzel babadır Senin kardeşin Ali Bin Ebi Talib ne güzel kardeştir '
Hz Ali (r a) :
Ben, senin geçemem Çünkü Resulüllah(s a v)buyurdu ki:
"Kıyamet günü, Cennet meleklerinin reisi olan Rıdvan adındaki melek Cennete girer Cennetin anahtarlarını getirir, Bana verir Sonra Cebrail (a s) gelip, Ya Muhammed (s a v)! Cennetin ve cehennemin anahtarlarını, Ebu Bekir Sıddık'a(r a) ver, istediğini Cennete, dilediğini Cehenneme göndersin der "
Hz Ebu Bekir (r a ) :
Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah (s a v) buyurdu ki:
"Ali kıyamet günü benim yanımdadır Havz ve Kevser yanında, benimledir Sırat üzerinde benimledir Cennette, benimledir ü Teala'yı görürken, benimledir "
Hz Ali (r a) :
Ben, senden önce giremem Çünkü Resulüllah(s a v)
"Ebu Bekir'in imanı, bütün mü'minlerin imanı ile tartılsa, Ebu Bekir'in imanı ağır gelir" buyurdu
Hz Ebu Bekir (r a ) :
Ben, senin önüne nasıl geçerim Çünkü Resulüllah(s a v)buyurdu ki:
"Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır "
Hz Ali (r a) :
"Ben sadıklığın şehriyim Ebu Bekir onun kapısıdır "
Hz Ebu Bekir (r a ) :
"Kıyamet günü Ali bir ata biner, görenler, acaba bu hangi peygamberdir? Derler ü Teala, bu Ali Bin Ebi talib'dir, buyurur "
Hz Ali (r a) :
"Ben ve Ebu Bekir, bir topraktanız Tekrar bir olacağız "
Hz Ebu Bekir (r a ) :
" ü Teala, ey Cennet! Senin dört köşeni, dört kimse ile bezerim Birir Peygamberleri üstünü Muhammed'dir(s a v) Biri, 'dan korkanların üstünü Ali'dir üçüncüsü kadınların üstünü Fatımat'üz Zehra'dır Dördüncü köşesindeki de temizlerin üstünü Hasan ve Hüseyin'dir "
Hz Ali (r a) :
"Sekiz Cennetten şöyle ses gelir'Ebu Bekir! Sevdiklerinle birlikte gel, hepiniz Cennete girin "
Hz Ebu Bekir (r a ) :
"Ben bir ağaca benzerim,Fatıma bunun kökü,Ali gövdesi, Hasan ve Hüseyin meyvesidir "
Hz Ali (r a) :
" ü Teala Ebu Bekirin bütün kusurlarını affetsin Çünkü O kızı Aişe'yi bana verdi Hicrette bana yardımcı oldu bilal-i Habeşi'yi, benim için azad etti "
Resulüllah(s a v')in bu iki sevgilisi, kapıda böyle konuşurlarken, kendileri içeriden dinliyorlardı Hz Ali'nin sözünü kesip içeriden buyurdu ki:
-Ey kardeşlerim Ebu Bekir ve Ali! Artık içeri girin Cebrail (a s) gelip dedi ki, yerdeki ve yedi kat göklerdeki melekler sizi dinlemektedir kıyamete kadar birbirinizi övseniz, ü Teala yanındaki kıymetinizi anlatamazsınız
İkisi birbirine sarılıp, birlikte Resulullah'ın(s a v) huzuruna girdiler
Resulullah'ın(s a v):
- ü Teala ikinize de yüzbinlerce rahmet etsin İkinizi sevenlere de, yüzbinlerce rahmet etsin ve düşmanlarınıza da yüzbinlerce lanet olsun, buyurdu
Hz Ebu bekir Sıddık dedi ki:
-Ya Resulallah(s a v) Ben Ali kardeşimin düşmanlarına şefaat etmem
Hz Ali dedi ki:
-Ya Resulallah(s a v) Ben de Ebu Bekir kardeşimin düşmanlarına şefaat etmem ve başını kılıç ile bedeninden ayırırım
Hz Ebu bekir Sıddık(r a):
-Ben, senin düşmanlarına Kevser havzından su vermem, buyurdu
Hz Ali de:
-Ben, senin düşmanlarını Sırat üzerinden geçirmem, buyurdu
Hz Ali (r a ) ve Hz Ebu Bekir (r a ) taraftarlarının ve düşmanlarının kulakları çınlasın
Kaynak ört Büyük Halife (Şemsüddin Ahmed Efendi) Bedir Yayınevi,1974
|