Kim Kimi İmtihan Ediyor |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kim Kimi İmtihan EdiyorHace Bahaeddin Hazretleri Buhara’nın köylerinden birinde Şeyh Hüsrev isimli zatın evine misafir olmuştu Gece evde otururlarken Şah-ı Nakşıbend Hazretleri ev sahibine ” Git kapıya bak bakalım,orada bekleyen kimdir? ” buyurdu Şeyh Hüsrev dışarı çıkıp baktığında köy halkından Yusuf isimli birisinin kapıda beklediğini görüp şeyhten içeri girip giremeyeceğini sordu Yusuf’a içeri girmesi için izin verilmişti Yusuf elinde bir tabak armut olduğu halde hazretin huzuruna girdi ve elindeki armudu önüne koydu O mübarek, ev sahibinden geniş tabak getirmesini istedi Tabak getirilince de armutları tabağın içine boşalttı Sonra eliyle armudu karıştırıp birini çıkardı, armudu getiren adama verdi, kalan armutları taksim etmelerini emir buyurarak “Kimse elindeki armudu yemesin! ” dedi Herkes birşeylerin olduğunu sezmiş, neticeyi bekliyorlardı Bahaeddin Hazretleri armudu getiren adama armutları nereden aldığını sordu Adam da armutları aldığı yeri söyleyince ” Getirdiğin armut üzerindeki şüphemiz nedendir bilir misin?” diye sordu Adam anlatmaya başladı : “Efendim! Bana köyümüze veli bir zatın geldiğini söylediler Ben de sizi imtihan etmek için bir kilo armut aldım ve armutlardan birini işaretledim Eğer veli bir kimseyse işaretlediğim armudu bulur diye düşünüyordum!” dedi Bahaeddin Hazretleri “Bak öyleyse, elindeki armut işaretlediğin armut mudur?” buyurunca adam bir de baktı ki, hakikaten hazretin kendisine verdiği armut yolda işaretlediği armuttur “Evet efendim!” dedi Hazret bunun üzerine “’ın velilerini imtihan etmeye kalkışmak iyi insana yakışmaz Biz armudu keramet göstermek için değil, senin bizden uzaklaşmaman için seçip sana verdik Eğer bunu bilip sana vermeseydik bizim hakkımızda kötü düşünür ve çok zarara uğrardın, senin zarara uğramanı istemediğimiz için böyle yaptık!” buyurdular Yaptığı hatadan pişman olan adam, özür dileyerek kusurunun affını istedi ve ondan sonra müridan arasına o da katıldı |
|