Yüce Dinimiz İslam Nazarında Muhabbet O Kadar Önemliki |
08-05-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yüce Dinimiz İslam Nazarında Muhabbet O Kadar ÖnemlikiYüce dinimiz İslam nazarında muhabbet o kadar önemlidir ki, Adeta dinin temeli,imanın harcı,ibadetin enerjisi ,ve Tefekkürün muharrik gücü haline gelmiştir İman ve teslimiyetin, yolunda fedakarlığın zirvesi olan Cihat da ancak muhabbetullah ile izah edilebilir Bir hadis-i Kudside Rabbimiz(cc) şöyle buyuruyor “”Ben gizli bir hazine idim,bilinmeme muhabbet ettim (bilinmeme murat ettim)Kainatı yarattım” Bütün varlıkları ilahi muhabbetle yaratan Rabbimiz,onların her birini Kendi sanat ve Kemaline delil kılmıştır İlahi sanatın bir harikası olan insanın varlığı da,Aşk ve muhabbetin Kamil tezahürüdür Zira Cenab-i Mevla’nın gizli hazinesinden taşıp coşarak süslediği Bu alemden murat,onun içindeki varlıklar değil,insandır… Bu itibarla insanın gerçek onuru ,yaratılış gayesini koruyabildiği nispettedir İnsanın tabi tutulduğu ilahi imtihanlar,bir nevi muhabbeti nasıl Kullandığı ile alakalıdır Bunun için Rabbimiz,insanoğlunu mizacına müspet temayüllerin Yani sıra menfi olanları da dercetmiştir Bu istikametle Mevlamız ,mutlak varlık,mutlak güzellik, ve mutlak Hayır gibi üç büyük sıfatından insanoğluna bahşetmiş ve onu bunların zıdları olan mutlak yokluk,mutlak çirkinlik,ve mutlak şer ile de malul kılmıştır Ayet-i Celilede ,””() ona(insana) iyilikleri de,kötülükleri de ilham Etmiştir”( Şems,8 Buyurmuştur İşte insanoğlunun ,bir ömür cazibesine kapıldığı biri menfi,diğeri müspet iki zıt taraf…… İnsan için asıl tehlike menfi olan tarafa yönelmesidir Zira buna yönelenler adeta körleşirler… Sırf kendisini ve yaptıklarını beğenirler Gerçek mümin ,menfi sıfatları ne ölçüde en aza indirebilirse,o ölçüde Rabbine yakınlaşmış olur Buna muvaffakiyet için kalbin istidadı nispetinde muhabbeti Cenab-i Hakk’a yönelmek gerekir ahiretini düşünen her akl-i selim sahibi kolayca anlar ki, sonsuz isteklere,zevk ve sefalara ,fani sevdalara bir sınır çizmek, muhabbeti,ilahi maksada yönlendirmek,yaratılış gayesinin zaruretidir… |
|