Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye > Kıssadan Hisse

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
iblisin, kimse, sevdiği

İblisin Sevdiği Kimse!

Eski 08-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İblisin Sevdiği Kimse!

İblisin sevdiği kimse!

Yahyâ bin Zekeriyyâ aleyhisselam bir defasında İblîs’e rastladı “Ey İblîs! Bana söyle, insanlardan en çok kimi seviyorsun ve onlardan en çok kime kızıyorsun?” deyince, İblîs şöyle cevap verdi: “Bana göre insanların en sevimlisi, cimri mü’mindir En çok kızdığım da, günahkâr fakat cömert olan kimsedir
Yahyâ aleyhisselâm, İblîs’e bunun sebebini sorunca, İblîs; “Mü’minin cimriliği benim için kâfidir Günahkâr fakat cömert olana gelince, ü teâlânın, onu cömert olduğundan dolayı affedeceğinden korkuyorum Eğer bu suâli sen değil de bir başkası sorsaydı, cevap vermezdim” dedi
ü teâlâ cimriliği zemmedip kötülemiştir Bu husûsta âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfler çoktur
Resûlullah efendimiz, “ım! Cimrilikten sana sığınırım” buyurmuştur
Başka bir hadîs-i şerîfte de buyuruldu ki: “Cimrilik, dünyâya rağbetin, cömertlik de zühdün meyvesidir
Cimrilik; verilmesi îcâb edeni vermemektir Verilmesi îcâb eden şeyi veren, cimrilikten kurtulur Vermesi vâcib olan ve vâcib olmayan yerlerde vermeyi zor görmek de cimriliktir
Cimri, vermesi îcâb eden yerde vermemeyi, mala düşkün olmayı tercih eder Gönül rızâsı ve hoşluğuyla vermekten çekinir Verdiği zaman malının tükeneceğinden, vefatından sonra çoluk-çocuğunun aç kalacağından, hattâ ileride kendisinin bu duruma düşeceğinden endişe eder Cimriliğin altında; mal sevgisi, uzun emel ve çoluk-çocuk sevgisi yatmaktadır
Cimrilik, insanın parayı sevmesinden de hâsıl olabilir Bazı kimseler vardır ki, çok malı, parası vardır Çoluk-çocuğu da yoktur ki onlar için biriktiriyor denilsin Hâl böyle iken, malının zekâtını vermez Başka ihtiyâç sahiplerine yardımda bulunmaz Hattâ kendi ihtiyâçları için bile harcamaz Onun bütün rağbeti, en büyük arzusu ve en çok lezzet aldığı şey, paralarını yanında ve elinde görmektir Kalbi bundan zevk alır Öleceğini bilen ve bütün mallarının, mirasçılarına kalacağını bilen bir kimsenin bu derece gaflet içinde bulunmasına, mala, mülke bu kadar gönül vermesine ne kadar şaşılır!

Hikmetler
Mehmet Oruç

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com