|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ahlakı, gücü, Îmân, nöbetosmanlının, senelik, yüksek |
![]() |
57 Senelik Nöbet(Osmanlı'nın Yüksek Ahlakı Ve İman Gücü) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 57 Senelik Nöbet(Osmanlı'nın Yüksek Ahlakı Ve İman Gücü)57 SENELİK NÖBET Dönmein üst düzey bürokratlarından biri anlatıyor: 'Mescid’i Aksâ’ya girerken merdivenlerinde dimdik dikilmiş bir kimseye rastladım ![]() ![]() ![]() ![]() ‘- Kim bu adam?’ Omuz silkti:’-Bilmem, bir meczup işte!’ dedi ![]() Bunun üzerine o adama yaklaşıp bilmediğim bir hisle: ‘-Selâmün aleyküm baba!’ dedim ![]() Bana, bizim o canım Anadolu aksanımızla cevap verdi: ‘-Aleyküm selâm oğul!’ Donakaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ‘-Kimsin sen baba?’ dedim ![]() Keskin bakışlarıyla yüzüme baktı ![]() ‘-Ben, Kudüs’ü kaybettiğimiz gün buraya bırakılan ardçı bölüğünden 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu defa yüzüne baktığımda; bir minâre şerefesi gibi gergin omuzları üzerindeki başı, öpülesi bir sancak gibi geldi ![]() Ellerine bir kere daha uzandım ![]() ‘- Sana bir emânetim var oğul!’ Nice yıldır saklarım ![]() ‘- Elbette ![]() ![]() ‘- Memlekete avdetinde yolun Tokat sancağına düşerse, git burayı bana emanet eden kumandanım kolağası(yüzbaşı) Mustafa Efendi’yi bul! Ellerinden benim için bûs et(öp)! Ona de ki: ‘gönül komasın!’Ona de ki: ’11 ![]() ![]() Tekmîlim tamamdı kumandanım!’ Ona böyle de!’ Öleyazdım ![]() ![]() Bu insan, sıradan bir meczup değil, bilakis şuuraltında sadakatle eski günlerdeki vazifesini devam ettirmeye çalışan vefakar ve fedakar bir kimsedir ![]() Zihnen muhtel olduğu halde onun şuuraltında beslediği ulvi hislere millet olarak ne kadar muhtacız ![]() |
![]() |
![]() |
|