![]() |
Çobanda Ki Feraset |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çobanda Ki FerasetÇOBANDAKI FERASET VE MARiFET Abdullah bin Mübarek (rah) bir gün Medine dışında seyahat ediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() "Evladım, Allah Teala'yı bilir misin? diye sordu ![]() "Kul sahibini nasıl bilmez?" dedi ![]() "Allah Teala'yı ne ile nasıl tanıdın, kim öğretti? diye sordu ![]() "Bu koyunlarımla tanıdım" dedi ![]() "Bu koyunlarla O`nu ne şekilde tanıdın ki? diye sordu ![]() "Düşünsene, bu bir kaç koyun sahipsiz ve çobansız olmaz, olan da bir işe yaramaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah Teala'yı nasıl bilirsin?" diye sordu ![]() "O`nu hiçbir şeye benzetmeden bilirim" dedi ![]() "O`nun hiçbir şeye benzemediğini nasıl bildin?" diye sordu ![]() "Yine bu koyunları düşünerek böyle olduğunu bildim" dedi ![]() "Nasıl düşündün?" diye sordu ![]() "Şöyle düşündüm: Ben bu koyunların çobanıyım, onları sevk ve idare ediyorum ![]() ![]() ![]() "Güzel, doğru söyledin ![]() ![]() "Ben bu sahralarda, nasıl ilim tahsil edebilirim ki" dedi ![]() "Peki, bu ferasetle başka ne öğrenmişsin?" diye sordu ![]() "Yüce Allah'ın yardımı ile üç çeşit ilim öğrendim ![]() ![]() "Bunlar nelerdir?" diye sorunca, genç çoban şöyle açıkladı ![]() "Gönül ilmi şudur: Allah bana kalp verdi ![]() ![]() ![]() ![]() Dil ilmi şudur: Allah bana dil verdi ![]() ![]() ![]() Beden ilmi şudur: Yüce Allah bana beden verdi ![]() ![]() ![]() Genç çobandan bunları dinleyen Abdullah bin Mübarek, işittiklerine hayret etti ![]() ![]() "Ey genç, senin bu söylediklerin öncekilerin ve sonrakilerin bilmesi gereken ilimdir ![]() ![]() ![]() ![]() "Efendi, yüzünüzden alim bir zat olduğunuz belli oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Mübarek (rah), genç çobana dua ederek ve yüce Allah'a şükrederek oradan ayrıldı ![]() http://forumsinsi ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çobanda Ki Feraset |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çobanda Ki FerasetKISSADAN DERSLER Hz ![]() ![]() "Küçük çocukken ölüp cennetin en yüksek yerlerine ulaşmak beni fazla sevindirmez ![]() ![]() ![]() Velilerden Malik b ![]() "Ah, ah! İnsanların coğu şu dünyada bir ömür yaşadı, yedi içti, gezdi, gördü fakat asıl işten bir tat alamadan, kokusunu koklamadan ölüp gitti" dedi ![]() "Nedir o hiç tadını alamadıkları şey ?" diye sorulunca, "Marifetullah (Yüce Allah'ı tanımak)" dedi ![]() Aklını ve kalbini kullanan kimseler için bütün kainat bir okuldur; alem her zerre ve kürresiyle sahibi yüce Allah'ı tanır ![]() ![]() ![]() Allah Teala buyurur ki: "Allah dilediğine hikmet verir ![]() ![]() ![]() Resülullah (sav) buyurur ki: "Haramlardan sakın ki insanların en güzel ibadet edeni olasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çobanda Ki Feraset |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çobanda Ki FerasetO SENİ GÖRÜYORSA Sehl b ![]() ![]() "Allah kendisine rahmet etsin, bir gün dayım Muhammed b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben bunu üç defa söyledim; sonra gelip kendisine haber verdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben de bu şekilde zikretmeye ve düşünmeye senelerce devam ettim; kalbimde yaptığım bu zikrin tadını buldum ![]() KISSADAN DERSLER Zikir, içene fayda veren ilaca benzer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Teala buyurur ki: "Allah'tan korkan muttaki kullar, bir kötülük yaptıklarında ya da kendisine zulmettiklerinde hemen Allah'ı hatırlarlar ve günahlarına tövbe istigfar ederler ![]() ![]() ![]() Resülullah ( s ![]() ![]() "İmanın en faziletlisi Allah'ın her yerde seninle oldugunu bilmendir (ve O`na isyan etmekten haya etmendir) ![]() http://forumsinsi ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çobanda Ki Feraset |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çobanda Ki FerasetALLAH KULUNDAN NE ZAMAN RAZI OLUR? Üstad Ebü Ali Dekkak (ks ![]() Bir telebe hocasına, "Kul Allah Tealanın kendisinden razı oldugunu bilebilir mi ?" diye sordu ![]() "Bilemez, bunu nasıl bilsin ki, Allah'ın rızası gayba ait bir şeydir!" dedi ![]() "Hayır, bilebilir!" dedi ![]() "Nasıl?" diye sordu ![]() "Ben kalbimin Allah'tan razı oldugunu görürsem, bilirim ki O da benden razıdır!" diye cevap verdi ![]() "Ey genç güzel ve dogru söyledin!" dedi ![]() Hz ![]() ![]() "Sen buna güç yetiremezsin!" buyurdu ![]() O zaman Hz ![]() ![]() "Ey Imran'ın oglu! Şüphesiz benim rızam, senin benim takdirime razı olmandadır ![]() KISSADAN DERSLER Kul, yüce Allah'tan razı olursa, Rabbi de ondan razı olur ![]() ![]() ![]() ![]() Allah Teala buyurur ki: "Allah onlardan razı oldu, onlar da Allah'tan razı oldu ![]() Resülullah (sav) buyurur ki; "Kim sabah akşam `Ben rab olarak Allah'a din olarak Islam'a ve peygamber olarak Muhammed'e (sav) razı oldum` derse, yüce Allah kıyamet günü muhakkak ondan razı olur (ve onu rıza yurdu cennetine kor) ![]() http://forumsinsi ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çobanda Ki Feraset |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çobanda Ki FerasetALLAH NASIL GÖRÜLÜR? Hz ![]() ![]() '' Arş-ı ala'nın aşağısından yeryüzüne kadar ne varsa herşeyi bana sorabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ''Bu çok büyük laflar ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() '' Sana bir sorum var!'' dedi ![]() ![]() '' Beni zora düşürmek ve imtihan etmek için değil, bir şeyler öğrenmek için sor'' dedi ![]() '' Beni buna sen zorladın, Ey Ali! sen hiç rabbini gördün mü?'' diye sordu ![]() ![]() '' Ben görmediğim bir rabbe ibadet etmem!'' dedi ![]() '' O'nu nasıl gördün?'' diye sordu ![]() ![]() '' O'nu baş gözü göremez; fakat kalpler O'nu imanın hakikatı ile (Allah'ın verdiği bir nurla) görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz Ali'nin (ra) bu cevabı üzerine Yemenli adam bayılıp yere yığıldı ![]() '' Vallahi bundan sonra imtihan ve utandırmak için kimseye soru sormayacağım'' dedi ![]() KISSADAN DERSLER İNSAN İÇİN İKİ TÜRLÜ GÖZ VARDIR; BİRİ BAŞ, DİĞERİ KALP GÖZÜDÜR ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALB GÖZÜ, GAYB ALEMİNİ, GİZLİ SIRLARI, PERDE GERİSİNİ, SAKLI ŞEYLERİ GÖRMEK İÇİNDİR ![]() ![]() ![]() ![]() HER MÜMİNİN KALBİ AYNI DERECEDE NUR VE FEYİZ SAHİBİ DEGİLDİR ![]() ![]() YÜCE ALLAH KALB GÖZÜYLE GÖRÜLEBİLİR; BU MÜMKÜN VE CAİZDİR ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH TEALA BUYURUR Kİ: 'YÜZLER VARDIR O GÜN (AHİRETTE) IŞIL IŞIL PARLAYACAKTIR ![]() ![]() HZ ![]() 'ÖLÜP CENNETE GİRMEYİNCE RABBİNİZİ GÖREMEZSİNİZ ![]() 'CENNETLİKLER CENNETE GİRİNCE, ALLAH ONLARDAN PERDEYİ KALDIRIR, ALLAH'A BAKARLAR (O'NUN CEMALİNİ MÜŞAHEDE EDERLER ![]() NİMET VERİLMEMİŞTİR ![]() http://forumsinsi ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çobanda Ki Feraset |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çobanda Ki FerasetYA VARSA! ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ya Ali, siz müslümanlar ölüme ve ölüm ötesine inanıyorsunuz; biz ise inanmıyoruz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() “Evet, ölümden sonra dirilmek, hesaba çekilmek, cennete veya cehenneme girmek, ya senin dediğin gibi yoktur; ya da bizim dediğimiz gibi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Vallahi, her iki durumda da siz kazançlısınız, ahiret, cennet ve cehennem varsa vay bizim halimize! Yolunu öğret, ben de Müslüman olacağım ![]() ![]() KISSADAN DERSLER Rabbim ALLAH'tIr deyip güzel işler peşinde koşan kimseden daha akıllı ve haklı kim vardir? Mide icin yaşamak maharet değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbini unutup nefsine tapan, mide ve menfaati icin yaşayan kimsenin şerefi, midesinden çıkan kadardır ![]() Mümin, ALLAH ile emniyet bulmuş kimsedir ![]() ![]() Mümin, dünya ve ahirette kötü hallerden ve azaptan korunmuştur, cünki imanı ona her güzel şeyleri emreder, ondan temiz işler ister, kendisini cirkinliklerden uzak tutar ![]() Iman nurdur ![]() ![]() ![]() Isläm, selamet demektir ![]() ![]() ![]() Allah Teälä buyurur ki: "Hiç ALLAH"a iman edenle, haktan uzaklaşan FASIK kimse bir olur mu? Bunlar elbette bir olamaz ![]() Iman edip güzel işler yapanlara gelince, onlar icin yaptiklari güzel işlere karşılık olarak me`vä cennetleri vardir; orada yerleşip kalacaklardır ![]() Küfür ve isyanla hak yolundan çıkanlara gelince, onlarin varacaklari yer ateştir ![]() ![]() http://forumsinsi ![]() Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|