![]() |
Köprü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() KöprüBir zamanlar, birbirine bitişik iki çiftlikte yaşayan iki erkek kardeş vardı ![]() ![]() ![]() İki kardeş, birbirlerine yalnızca küsmekle kalmadılar, yıllardır ortaklaşa kullandıkları tarım makinelerine değin, sahip oldukları tüm araç gereçlerini ve mal varlıklarını da ayırdılar ![]() Küçük bir yanlış anlama sonucu başlayan anlaşmazlığı izleyen ayrılık, giderek büyüyen bir uçuruma dönüştü ve en sonunda yerini, karşılıklı kullanılan hoş olmayan sözlere bıraktı ![]() ![]() Bir sabah, bu iki kardeşten büyüğünün kapısına bir usta geldi ![]() ![]() Ev sahibinden geçici bir iş istedi: -Yapılacak ufak tefek bir işiniz varsa, size yardımcı olmak isterim, dedi ![]() -Elimden hemen her iş gelir ![]() ![]() Büyük kardeşin aklına o an bir " iş " geldi ![]() - Evet, sana göre bir işim var, dedi ve küçük kardeşinin çiftliğini işaret etti ![]() -Şu derenin karşısındaki çiftlik, komşumundur ![]() ![]() ![]() ![]() İş isteyen adam, büyük kardeşin söylediklerini dikkatle dinledikten sonra sordu: -Benden ne yapmamı istiyorsunuz? dedi ![]() Büyük kardeş önce kuşkusunu, sonra da kararını açıkladı: -Kardeşim bunu, bana acı vermek için yapmış olabilir, dedi ![]() -Fakat şimdi ben, onun yaptığından daha büyük bir şey yapacağım ![]() Bunları söyledikten sonra adamı aldı, ahırların olduğu yere götürdü ve duvarın dibinde yığılı duran kütükleri gösterdi: -Senden, bu kütükleri kullanarak, iki çiftlik arasında üç metre yükseklikte bir çit yapmanı istiyorum , dedi ![]() -Kaç gün çalışırsan çalış, nasıl yaparsan yap ama bana öyle bir çit yap ki, gözlerim kardeşimin çiftliğini artık görmek zorunda kalmasın ![]() İş arayan usta, başını salladı: -Sanırım durumu anladım, efendim, dedi ![]() -Şimdi bana çivilerin, kazma küreğin yerini gösterin ki hemen işime başlayayım ![]() Büyük kardeş ustaya kazma, küreğin ve çivilerin olduğu yeri gösterdikten sonra, alışveriş yapmak için kasabaya gitti ![]() ![]() Akşam güneş batarken o, işini bitirmiş, çiftlik sahibi büyük kardeş ise alışverişini tamamlamış, kasabadan dönüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük kardeş, hâlâ geçmeyen şaşkınlığıyla bu köprüyü seyrederken, karşıdan birinin geldiğini gördü ![]() ![]() ![]() -Benim sana karşı yaptığım bunca haksızlığa ve söylediğim bunca kötü söze karşın sen, bu köprüyü yaptırarak ne denli iyi ve ne denli büyük bir insane olduğunu gösterdin, dedi ağabeyine ![]() -Şimdi bir büyüklük daha yap ve sen de kollarını açarak bana gel ![]() ![]() ![]() Köprünün iki ucundan ortaya doğru yürüyen kardeşler, köprünün ortasında bir araya geldiler ve özlemle kucaklaştılar ![]() ![]() -Gitme! Dur, bekle, diye seslendi ona ![]() -Sana yaptıracağım birkaç iş daha var, çiftliğimde ![]() ![]() ![]() Usta gülümsedi: -Ben buradaki işimi tamamladım, gitmem gerek, dedi ve ekledi: -Yapmam gereken daha çok köprü var ![]() Herkes bir ustaya rastlamayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|