Hasan-İ Basri Hazretleri (Sabır) |
08-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hasan-İ Basri Hazretleri (Sabır)Hasan-ı Basri Hz'nin Örnek Ahlâkı Hasan Basri Hazretleri hastalanmıştı Yahudi komşusu ziyaretine geldi İçeri girdiğinde burnuna kötü bir koku gelmişti Bu kokunun nereden geldiğini sordu Hasan Basri Hazretleri: - Benim hastalığımdandır , dediyse de yahudi, - Hayır komşu Bu, tuvalet kokusu olması lâzım, diyordu Sebebini araştırmaya başladı Bunun üzerine Hasan Basrî Hz işin doğrusunu anlattı: - Sizin evin hela duvarı bizim eve bitişiktir Bir müddettir, duvardan pislik sızıyordu Hasta değilken birkaç kere o sızmayı kapattım ama şimdi tekrar başladı Hasta olduğum için yapamadım Bu koku oradan geliyor Yahudi: - Peki bana niçin haber vermedin? Bilseydim, ben tedbir alırdım Bu zamandan beri bu sıkıntıyı niçin çekiyorsunuz? deyince, Hasan Basrî Hazretleri'nin cevabı şöyle oldu: - Size haber verirsem belki kırılırsınız, diye düşündüm Bu durum karşısında oldukça hislenen ve üzülen Yahudi, daha fazla dayanamadı ve derhal kelime-i şehadet getirerek müslüman olduEşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlüh |
|