Kur'an İle Konuşan Hanım Sahabe |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kur'an İle Konuşan Hanım SahabeAbdullah ibni mübarek anlatiyor; ''Bir gün hacca gidiyordum,Irak;Suriye topraklarindan geçerken yalniz bir kadina rastladim ![]() Selam verdim; Selamimi ''Söz olarak Rahim bir Rab'den selam sözüdür onlarin duyacagi'' (Ya-sin:5) ayetiyle aldi ''Buralarda ne yapiyorsun?' diye sordum "ALLAH kimi yoldan çikarmissa,ona yol bulduracak yoktur"(A'raf :186) ayetini okudu ![]() ![]() Anladim ki ,yolunu kaybetmis Nereye gittigi soruma ; "Bir gece kulunu Mescid-i Haram'dan alip Mesci-i Aksaya götüren ALLAH'i tesbih ederim" (Isra:1) ayetiyle karsilik verdi Anladim ki,geçtigimiz hac mevsiminde haccini tamamlamis,kudüs'e gidiyor "Ne zamandan beri böyle yolunu kaybettin?" dedim "Tam üç gece (yani üç gündür)" (Meryem:10) dedi Yiyecek verme teklifinde bulundum "Sonra orucunuzu gün batincaya kadar tamamlayin" (Bakara:187) ayetini okudu "iyide Ramazan da degiliz" dedim "Kim ALLAH için nafile bir hayir yaparsa,ALLAH her hayrin karsiligini verendir ,her seyi hakkiyla bilendir" (Bakara:158) ayetiyle cevap verdi "Yolculukta oruç açilabilir"dedim "Ama orucututarsaniz,bu hakkinizda daha hayirlidir"(Bakara :184)ayetini okudu Niye benim gibi konusmadigini sordum "Agzindan tek bir söz bile çikmasin ki,yaninda onu gözleyen ve o sözü kaydetmeye hazir bir gözcü bulunmamis olsun" (Kaf:18)dedi "kimlerdensin?"diye sordum "Bu konuda kesin bilginyok(ailemi söylesem de tanimazsin) Sonra göz de kalpde(görmeden,kesin bilgiye dayali olmadan verdigin her hükümden) sorumludur "(Isra:36)ayetiyle cevap verdi "Hata ettim,hakkini helal et" dedim "Bugün size kinama yok ALLAH sizi bagislasin"(Yusuf:92) dedi Deveme bindirip kafilesine ulastirma teklifinde bulundum "Hayir adina ne islerseniz ALLAH onu bilir"(Bakara:215) ayetiyle mukabele etti Devemi yanina getirdim,binecekken "Mü'min erkekleresöyle ,bakislarini sakinsinlar"(Nur:30)ayetini okudu Gözlerimi çevirdim;binecekken deve ürküp kaçti,bu arada elbisesi az yirtildi "Basiniza musibet olarak ne gelirse,bu bizzat isleyip,onu hak etmeniz sebebiyledir"(Sura:30)ayetini mirildandi "Sabret,deveyi baglayayim!"dedim "Bu husustaSüleyman'i anlayisli ve daha isabetli davranir kildik"(Enbiya :79)ayetini okuyarak,devemi yönlendirme konusunda benim daha basarili oldugumu kasdetti Deveye bindi ve "Bunu bize bas egdiren ALLAH'i tesbih ederim;yoksa bunu biz basaramazdik Ve sonunda süphesizRabbimize dönecegiz!"(Zuhruf:13-14)ayetlerini okudu "Haydi!" diye deveyi hizlandirdim "Yürüyüsünde (ve davranislarinda)vakur ol ve sesini yükseltme seslerin en çirkini esegin sesidir!"(Lokman:19) mukabelesinde bulundu Yürürken siir okumaya basladim "Kur'an'dan kolayiniza geleni okuyun!"(Müzzemmil:20) dedi "Siir okumak haram degil ki !"dedim "Bu hususu ancak idrak ve basiret sahipleri düsünür anlar!" (Bakara :269) cevabini verdi Bir süre gittik;sonra evli olup olmadigini sordum "Ey iman edenler!Cevabi verildiginde sizi üzecek meselelerden sormayin!"(Maide :101)ayetini okudu Derken kafilesine ulastik ve "kafile içerisinde kimsen var mi?" dedim "Mal ve evlat dünya hayatinin süsüdür!"(Kehf:46) dedi ![]() Anladim ki ,evladi var Isimlerini sordum "ALLAHIbrahim'i dost edindi;ALLAH Musa ile konustu;Ey Yahya ,Kitab'a kuvvetle tutun!"(Nisa :125,164;Meryem:12) Ayetlerini okudu "Ey Ibrahim,ey Musa ,ey Isa! "diye kafileyeseslendim ![]() Nur yüzlü üç genç"Buyur!" diye çikageldi Onlara para verip,"Bununla içinizden birini sehre yollayin!Yemeklerin helal ve temiz olanina baksin ve size bir yiyecek getirsin Dikkatli davransin!"(Kehf:19) dedi Yiyecek gelince bana "Geçmis günlerinizde yaptiklarinizin karsiliginda simdi afiyetle yiyip için!"(Hakka:24)dedi Çocuklara,"Annenizin bu durumunu bana söylemezseniz bu yemekten yemem!"dedim "Annemiz"dediler "Agzindan Cenab-iALLAH'in gazabini çekecek yanlis bir söz çikar korkusuyla 40 yildir böyle sadece Kur'an'la konusur Ibn Mübarek,bu hadiseyi Kur'an'da her seyin bulunduguna delil olarak anlatirdi ![]() |
|
|
|