![]() |
İşi Ehline Vermek... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İşi Ehline Vermek...Bir gün beyleri Sultan Mahmud'a : - Eyaz denilen bu kölenin ne marifeti var ki sen ona otuz kişinin maaşı kadar maaş ödüyorsun? dediler ![]() Sultan Mahmud bu soruya o anda karşılık vermedi ![]() ![]() ![]() Sultan Mahmud Beylerden birine : - Git sor, bakalım bu kervan nereden geliyor? dedi ![]() Bey atını sürerek, gitti birkaç dakika içinde geriye döndü ![]() - Efendim kervan Rey şehrinden geliyor ![]() ![]() - Peki nereye gidiyormuş ![]() ![]() Bunun üzerine Sultan Mahmud başka birini gönderdi ![]() - Efendim, Yemen'e gidiyormuş ![]() ![]() Padişah : - Yükü neymiş?deyince o da sustu kaldı ![]() Bu defa padişah başka bir beye : - Sen de git yükünü öğren! ![]() ![]() Bey gitti geldi : - Her cins mal var fakat çoğu Rey kaseleri ![]() ![]() Padişah : - Peki kervan Rey'den ne zaman çıkmış? diye sorunca bey susup kaldı cevap veremedi ![]() Padişah böylece tam otuz beyi gönderdi otuzu da istenen bilgileri tam olarak getiremedi ![]() Padişah son olarak Eyaz'ı çağırdı : - Eyaz, dedi ![]() ![]() ![]() Eyaz saygıyla padişahın huzurundan eğilerek konuşmaya başladı : - Efendim, kervan görünür görünmez sizin merak ederek soracağınızı tahmin ettiğimden gidip gerekenleri öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece Eyaz tek başına otuz beyin edinemediği bilgiyi edinmiş, başaramadığı işi başarmıştı |
![]() |
![]() |
|