![]() |
Kur?An İle Konuşan Kadın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur?An İle Konuşan KadınTebe-i Tâbiîn neslinden Abdullah ibn Mübarek hazretleri anlatıyor: Hacca gidiyordum ![]() Irak-Suriye topraklarından geçerken yalnız bir kadına rastladım ![]() ?Söz olarak Rahîm bir rabden selâm sözüdür onların duyacağı? (Yâsîn:58 ) âyetiyle aldı ![]() ?Buralarda ne yapıyorsun?? diye sordum ![]() ?Allah kimi yoldan çıkarmışsa, ona yol bulduracak yoktur? (A?râf: 186) âyetini okudu ![]() Anladım ki, yolunu kaybetmiş ![]() ?Bir gece kulunu Mescid-i Haram?dan alıp Mescid-i Aksâ?ya götüren Allah?ı tesbih ederim? (İsrâ: 1) âyetiyle karşılık verdi ![]() Anladım ki, geçtiğimiz hacc mevsiminde haccını tamamlamış, Kudüs?e gidiyor ![]() ?Ne zamandan beri böyle yolunu kaybettin?? dedim ![]() ?Tam üç gece (yani üç gündür)? (Meryem: 10) dedi ![]() Yiyecek verme teklifinde bulundum ![]() ?Sonra orucunuzu gün batıncaya kadar tamamlayın? (Bakara: 187) âyetini okudu ![]() ?İyi de Ramazan?da değiliz? dedim ![]() ?Kim Allah için nafile bir hayır yaparsa, Allah her hayrın karşılığını verendir, her şeyi hakkıyla bilendir? (Bakara: 158) âyetiyle cevap verdi ![]() ?Yolculukta oruç açılabilir? dedim ![]() ?Ama orucu tutarsanız, bu hakkınızda daha hayırlıdır? (Bakara: 184) âyetini okudu ![]() Niye benim gibi konuşmadığını sordum ![]() ?Ağzından tek bir söz bile çıkmasın ki, yanında onu gözleyen ve o sözü kaydetmeye hazır bir gözcü bulunmamış olsun? (kâf: 18 ) dedi ![]() ?Kimlerdensin?? diye sordum ![]() ?Bu konuda bilgin yok ![]() ![]() ?Hata ettim, hakkını helâl et!? dedim ![]() ?Bugün size kınama yok ![]() ![]() Deveme bindirip kafilesine ulaştırma teklifinde bulundum ![]() ?Hayır adına ne işlerseniz Allah onu bilir? (Bakara: 215) âyetiyle mukabele etti ![]() Devemi yanına getirdim ![]() Binecekken, ?Mü?min erkeklere söyle, bakışlarını sakınsınlar? (Nûr: 30) âyetini okudu ![]() Gözlerimi çevirdim; binecekken deve ürküp kaçtı, bu arada elbisesi az yırtıldı ![]() ?Başınıza musibet olarak ne gelirse, bu bizzat işleyip, onu hak etmeniz sebebiyledir? (Şûrâ: 30) âyetini mırıldandı ![]() ?Sabret, deveyi bağlayayım!? dedim ![]() ?Bu hususta Süleyman?ı anlayışlı ve daha isabetli davranır kıldık? (Enbiyâ: 79) âyetini okuyarak, devemi yönlendirme konusunda benim daha başarılı olduğumu kasdetti ![]() Deveye bindi ve ?Bunu bize baş eğdiren Allah?ı tesbih ederim; yoksa bunu biz başaramazdık ![]() ![]() ?Haydi!?diye deveyi hızlandırdım ![]() ?Yürüyüşünde (ve davranışlarında) vakur ol ve sesini yükseltme ![]() ![]() Yürürken şiir okumaya başladım ![]() ?Kur?an?dan kolayınıza geleni okuyun!? (Müzzemmil: 20) dedi ![]() ?Şiir okumak haram değil ki!? dedim ![]() ?Bu hususu ancak gerçek idrak ve basiret sahipleri düşünüp anlar!? (Bakara: 269) cevabını verdi ![]() Bir süre gittik; sonra evli olup olmadığını sordum ![]() ?Ey iman edenler! Cevabı verildiğinde sizi üzecek meselelerden sormayın!? (Mâide: 101) âyetini okudu ![]() Derken kafilesine ulaştık ve ?Kafile içinde kimsen var mı?? dedim ![]() ?Mal ve evlât dünya hayatının süsüdür!? (Kehf: 46) dedi ![]() Anladım ki, evlâdı var ![]() ![]() ?Allah İbrahim?i dost edindi; Allah Musa ile konuştu; Ey Yahya, Kitab?a kuvvetle tutun!? (Nisâ: 125, 164; Meryem: 12) âyetlerini okudu ![]() ?Ey İbrahim, ey Musa, ey İsa!? diye kafileye seslendim ![]() ![]() Onlara para verip, ?Bununla içinizden birini şehre yollayın! Yemeklerin helâl ve temiz olanına baksın ve size bir yiyecek getirsin ![]() ![]() Yiyecek gelince bana, ?Geçmiş günlerinizde yaptıklarınızın karşılığında şimdi afiyetle yiyip için!? (Hâqqa: 24) dedi ![]() Çocuklara, ?Annenizin bu durumunu bana söylemezseniz bu yemekten yemem!? dedim ![]() ?Annemiz? dediler, ?Ağzından Cenab-ı Allah?ın gazabını çekecek yanlış bir söz çıkar korkusuyla 40 yıldır böyle sadece Kur?an?la konuşur ![]() İbn Mübarek, bu hadiseyi Kur?an?da her şeyin bulunduğuna delil olarak anlatırdı ![]() |
![]() |
![]() |
|