![]() |
Beni Bilgilendirir Misiniz? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beni Bilgilendirir Misiniz?Selamün Aleyküm arkadaşlar, Tarafıma dün kendisinin müslüman olduğunu söyleyen fakat bazı noktalarda tereddütü olan bir kişi aşağıdaki soruları sordu ![]() Allaha şükür namazda , kuran da , hadislerde zerre kadar şüphem yok, fakat tam olarak kaçıncı ayet hadis olarak bilmiyorum ![]() ![]() Ben tekrar araştırıp döneceğimi söyledim ![]() Beni bu konuda geniş aydınlatırsanız Allah razı olsun ![]() ![]() 1) Kuran-ı Kerimin hangi ayetlerinde beş vakit namaz kılınması gerektiği yazıyor?(Bu kişi baştan aşağı Kuran-I Kerimi okumuş ama beş vakit namazı farz olduğunu Kuran-ı kerimde görmemiş ![]() 2) Kuran-ı Kerim başka dillere çevrilebilir mi? Türkçe olarak neden namaz kılınmıyor? (kaçıncı devirde yaşıyoruz, herkes okuduğunu anlamalı kişinin görüşüne göre ![]() ![]() 3) Eskiden günümüze gelen hadislerin doğru olduğunu nasıl bilelim? (Kişisel yorumların katılmadığı, uydurulmadığı ne malum diyor kişi ![]() ![]() Benim çok canım sıkıldı ![]() ![]() ![]() Kendime de çok kızıyorum ![]() ![]() ![]() Rabbim ilmimizi anlayışımızı artırsın inşallah ![]() ![]() Allaha emanet olun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beni Bilgilendirir Misiniz?Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: "Gündüzün iki tarafında, gecenin gündüze yakın saatlerinde namaz kıl ![]() ![]() ![]() Gündüzün iki ucu akşam ve sabah namazı, bir kısmında da yatsı namazı vardır ![]() ![]() "Gündüzün güneş dönüp gecenin karanlığı bastırıncaya kadar belli vakitlerde namaz kıl ve özellikle sabah namazını! Zira sabah namazı meşhuddur ![]() ![]() ![]() "O halde onların söylediklerine sabret ![]() ![]() ![]() Burada beş vakit namaza işaret edilmektedir ![]() ![]() ![]() Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlerde zikredilmektedir ![]() ![]() ![]() Arapça Okuma Cevabımız Değerli Kardeşimiz; Namazda okunan süre ve ayetler mutlaka arapça okunmalıdır ![]() ![]() Namaz dışında ise dualarımızı türkçe olarak yapabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak Arapça dualar başka bir dile çevrilirken anlam bütünlüğü muhafaza edilemediği için Arapça şeklini bilenler orjinaliyle okuması daha güzel olur ![]() Bizi yaratan Allah, Kur’an-ı kerimi Arapça olarak bize göndermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin bir çekirdeğin aslını bozarak parçalara ayırsak, sonra da toprağa eksek ağaç olamayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() “Manasını anlamıyoruz” düşüncesine gelince, ister aslıyla isterse mealleriyle kuranın manasını anlamak ve onun hükümleriyle yaşamak, her Müslümanın görevidir ![]() ![]() ![]() Ayrıca biz anlamasak da onun bize faydası vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beni Bilgilendirir Misiniz?Hadislerin değişmeden bize ulaştığına nasıl emin olabiliriz ? -------------------------------------------------------------------------------- Bu konuda ilk önlemi Efendimiz (ASM) “Kim benim üzerime yalan uydurursa, cehennemdeki yerini hazırlasın”(1) sözleri ile bizzat kendisi almış ve sahabenin bu konuda hassas davranmasına sebep olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Sahabeler, Kur’ân’ın ve âyetlerin muhafazasından sonra, en ziyade Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu noktada sahabeler fazlasıyla titiz davranmış ve bazen çok iyi bildikleri hadislerin naklinde bile çekinmiş ve söylemek istememişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahabelerden sonra da, Sahabenin yanında yetişen ve Tâbiin olarak adlandırılan binlerce âlimler aynı hassasiyetle sahabeden aldıkları bu hadisleri yazarak veya ezberleyerek kaydettiler ![]() ![]() Beş yüz sahâbiyle görüştüğü söylenen ve bir beldeye vardığında: “Beş yüz sahâbi görmüş bir insan geliyor” denen, Abdurrahman İbn Ebî Leylâ: “Yüzyirmi sahâbi tanıdım ki, bir mescidde aynı anda yüz yirmisi de oturuyor olabilir kendilerine bildikleri bir şey sorulduğunda hep birbirlerinin yüzlerine bakarlar; konuşurken, ‘Rasûlullah’ın sözlerine bir kelime karıştırıveririm’ korkusuyla başkasının cevap vermesini bekler, kimse cevap vermeyince de nihayet bunlardan biri dişini sıkar ve Allah’a dayanarak, İbn Mes’ud (Ben hafızamdan birşey söylüyorum ama bilin ki, Rasûlullah) bunun üç aşağı-beş yukarı veya buna yakın yahut da buna benzer birşey buyurdu ![]() ![]() Tâbiinden sonra, başta dört mezhep imamları ve artık hadislerin muhafazası konusunda vazifeli muhaddis*ler naklettiler, yazıyla muhafaza ettiler ![]() ![]() Bütün hayatını hadîse, Allah Rasûlü’nün mübarek sözlerine hasreden Yahya İbn Maîn, mevzû hadîs denilen manası doğru olsa da Efendimize (ASM) ait olmayan hadisleri de ezberlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() Hicretten iki yüz sene sonra, başta Buharî, Müslim gibi hadis âlimleri olmak üzere diğer Kütüb-ü Sitte olarak adlandırılan sahih hadis kitaplarının yazarları hadislerin muhafaza edilmesi vazifesini omuzlarına aldılar ![]() ![]() Bunların haricinde her ne kadar hadis usulünde yer almasa da hadislerin, mekan ve zamanı aşarak yakaza tabir edilen uyku ve rüya arası haller ile bizzat Allah Resulüne (ASM) sorulması ve doğruluğunun araştırılması hadiseleri olmuştur ![]() ![]() ![]() İşte buna binaen, “Nasıl bileceğiz ki, 14 asırlık uzun mesafeden günümüze kadar gelen, bu hadisler doğrudur?” sorusu hatıra gelmemelidir ![]() Bediüzzaman Said Nursi' nin, Mektubat isimli eserinden istifade edilerek hazırlanmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
|