![]() |
Kur’An’Da Duâ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur’An’Da Duâ“ De ki: Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi?” (Fûrkan, 77) KUR’AN’DA DU “ Biz ancak sana ibadet eder ve yalnız senden yardım bekleriz ![]() ![]() ![]() “ İnsana bir darlık dokunduğu zaman; yanı üzere yatarken, otururken yahut ayakta bize yalvarır ![]() ![]() ![]() ![]() “ El açıp yalvarmaya lâyık olan ancak O’dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Göklerde ve yerde bulunanlar da onların gölgeleri de sabah akşam ister istemez sadece Allah’a secde ederler ![]() “ Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin ![]() ![]() ![]() ![]() “ Rabbinize yalvara yakara gizlice dua edin ![]() ![]() ![]() ![]() “ Kullarım Beni sana soracak olursa, muhakkak ki Ben (onlara) pek yakınım ![]() ![]() ![]() ![]() “ De ki: Sizin duanız olmasaydı Rabbim size değer verir miydi? “(Furkan, 77) “ (Ey Muhammed!) Sabah akşam Rablerinin rızasını dileyerek O’na yalvaranlarla beraber sen de sabret ![]() “ Gerçekten inananlar, korkarak ve umarak duâ ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan hayır için harcarlar ![]() ![]() Kul huve’l-kadiru alâ en yeb’ase azâben (De ki; Allah, azap göndermeye kâdirdir)”âyeti nâzil olunca Efendimiz (SAV), çok ağladı, çok namaz kıldı, çok dua etti ![]() ![]() Hz ![]() ![]() --Rabbimiz! Kendimize yazık ettik ![]() ![]() ![]() Hz ![]() --Ya Rabbi! Beni, annemi, babamı ve bütün Mü’minleri affeyle ![]() --Hakkında kesin bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım ![]() ![]() ![]() --Yarabbi! Ben yenildim ![]() ![]() ![]() Allah’ın dinini tebliğ ederken her yolu denemesine rağmen kendisini dinlemeyen, tersine azgınlığını giderek artıran kavmi için Allah’tan azap istemiş, Allah da onun duasına karşılık kavmine, tarihe geçecek kadar büyük ve şiddetli bir azap vermiş ve hepsini helak etmiştir ![]() Hz ![]() --Ya Rabbi! Bozguncu insanlara karşı bana yardım et ![]() ![]() Hz ![]() --Rabbimiz! Beni, annemi, babamı ve bütün Mü’minleri kıyamet günü affeyle ![]() ![]() --Ya Rabbi! Bana hikmet ver ve beni Salih kullar arasına dahil et ![]() ![]() ![]() --Rabbimiz! Yaptığımız işi kabul buyur ![]() ![]() ![]() Hz ![]() --Rabbimiz! Yaptığımız işi kabul buyur ![]() ![]() ![]() Hz ![]() --Sıkıntımı, keder ve hüznümü, sadece Allah’a arz ediyorum ![]() ![]() Hz ![]() --Ey yerleri ve gökleri Yaratan! Dünyada ve ahirette yardımcım Sen’sin ![]() ![]() ![]() Hz ![]() --Yarabbi! Ben ve kardeşimi affet ![]() ![]() ![]() ![]() --Sen bizim efendimizsin affet bizi, merhamet et ![]() ![]() --Bize bu dünyada da âhirette de iyilik nasip et ![]() ![]() ![]() --Ya Rabbi! Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır ![]() ![]() --Ya Rabbi! Ben kendime yazık ettim ![]() ![]() ![]() Hz ![]() --Ya Rabbi! Beni nefisime öyle hâkim kıl ki gerek bana gerek anne-babama verdiğin nimetlere şükredeyim ![]() ![]() ![]() ![]() “ Rabbim beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasip olmayan bir mülkü bana armağan et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HZ ![]() (Bir sıkıntı dolayısıyla Hz ![]() ![]() ![]() --“ Şüphesiz bu dert (ve hastalık) beni sarıverdi ![]() ![]() Bilindiği gibi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu hastalığın bitmesi, çektiğin dertlerin gitmesi için Cenab-ı Hakk’a dua etsen olmaz mı? Bu söz üzerine Hz ![]() “ Benim bolluk ve refah içinde yaşadığım müddet 80 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() (Allah’tan hayırlı bir soy istemiştir ve karısı kısır olmasına rağmen Allah onun duasına karşılık vermiştir ![]() --“Hani o (Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbim, onu (Kendisi’nden) razı olunan (lardan) kıl”(Meryem, 3-6) (Allah, Hz ![]() ![]() ![]() ALINTI |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur’An’Da Duâ |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur’An’Da DuâHz ![]() ![]() --Rabbimiz! Kendimize yazık ettik ![]() ![]() (A’raf Suresi, 23 ![]() Hz ![]() --Ya Rabbi! Beni, annemi, babamı ve bütün Mü’minleri affeyle ![]() (Nuh Suresi, 28) --Hakkında kesin bilgim olmayan şeyi istemekten sana sığınırım ![]() ![]() (Hud Suresi, 47 ![]() --Yarabbi! Ben yenildim ![]() ![]() (Kamer Suresi, 17 ![]() ALLAH’ın dinini tebliğ ederken her yolu denemesine rağmen kendisini dinlemeyen, tersine azgınlığını giderek artıran kavmi için ALLAH’tan azap istemiş, ALLAH da onun duasına karşılık kavmine, tarihe geçecek kadar büyük ve şiddetli bir azap vermiş ve hepsini helak etmiştir ![]() Hz ![]() --Ya Rabbi! Bozguncu insanlara karşı bana yardım et ![]() (Ankebut Suresi, 30 ![]() Hz ![]() --Rabbimiz! Beni, annemi, babamı ve bütün Mü’minleri kıyamet günü affeyle ![]() (İbrahim Suresi, 41 ![]() --Ya Rabbi! Bana hikmet ver ve beni Salih kullar arasına dahil et ![]() ![]() ( Şuara Suresi, 83 ![]() --Rabbimiz! Yaptığımız işi kabul buyur ![]() ![]() (Bakara Suresi, 127 ![]() Hz ![]() --Rabbimiz! Yaptığımız işi kabul buyur ![]() ![]() (Bakara Suresi, 127 ![]() Hz ![]() --Sıkıntımı, keder ve hüznümü, sadece ALLAH’a arz ediyorum ![]() (Yusuf Suresi, 86 ![]() Hz ![]() --Ey yerleri ve gökleri Yaratan! Dünyada ve ahirette yardımcım Sen’sin ![]() ![]() (Yusuf Suresi, 101 ![]() Hz ![]() --Yarabbi! Ben ve kardeşimi affet ![]() ![]() ![]() (A’raf Suresi, 151 ![]() --Sen bizim efendimizsin affet bizi, merhamet et ![]() ![]() (A’raf Suresi, 155) --Bize bu dünyada da âhirette de iyilik nasip et ![]() ![]() ![]() (A’raf , 156) --Ya Rabbi! Göğsümü genişlet, işimi kolaylaştır ![]() ![]() (Taha Suresi, 25-27) --Ya Rabbi! Ben kendime yazık ettim ![]() ![]() (Kasas Suresi, 16 ![]() Hz ![]() --Ya Rabbi! Beni nefisime öyle hâkim kıl ki gerek bana gerek anne-babama verdiğin nimetlere şükredeyim ![]() ![]() ![]() (Neml Suresi, 19 ![]() “ Rabbim beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasip olmayan bir mülkü bana armağan et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HZ ![]() (Bir sıkıntı dolayısıyla Hz ![]() ![]() ![]() --“ Şüphesiz bu dert (ve hastalık) beni sarıverdi ![]() ![]() (Enbiya , 83) Bilindiği gibi Hz ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu hastalığın bitmesi, çektiğin dertlerin gitmesi için Cenab-ı Hakk’a dua etsen olmaz mı? Bu söz üzerine Hz ![]() “ Benim bolluk ve refah içinde yaşadığım müddet 80 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() (ALLAH’tan hayırlı bir soy istemiştir ve karısı kısır olmasına rağmen ALLAH onun duasına karşılık vermiştir ![]() --“Hani o (Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbim, onu (Kendisi’nden) razı olunan (lardan) kıl” (Meryem, 3-6) (ALLAH, Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|