Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aile, edep, korumada, kurma, yuvasini

Aile Yuvasini Kurma Ve Korumada Edep

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Aile Yuvasini Kurma Ve Korumada Edep

Bütün hak dinlerde şu beş esası korumak temel hedeftir Tevhidi, canı, aklı, Namusu, ve malı korumak Nikah yüce Allah’ın insanlığa en büyük emanetidir

Zina her devirde haram kılınmış bir günahtır Nikahın kerameti Allah için olmasındadır İslam da kurulan yuva, cennet hedeflidir Birkaç günlük eğlence için geçici nikah kıyılması haramdır

Erkekler, nikahı kullanarak kadınlara zulüm yapamazlar

Yuva kurarken iman ve insanlık esas alınmalıdır Aksi durumda sadece madde, güzellik ve makam ile saadet bulunmaz Evlenecek adayların fikir, fıtrat ve hedef uygunluğuna dikkat edilmelidirBekarları evlendirmek,aracı olmak,fakirlere yardım etmek en büyük hayırlardan biridirTarihte,sırf bunun için vakıflar kurulmuşdur

EVLENMENİN ÖNEMİ

İnsanlık için evlilik,mühim bir ihtiyaçtırSaadet kişinin aile yuvasında temin edilirMutluluk aramak için bütün dünyayı dolaşan bir şahıs,döne dolaşa onu yine kendi evinde bulabilirAile yurdu dışında başı boş şahsi hürriyet peşinde koşanlar,bu yolda boşuna yorulurlar,bir türlü mutlu olamazlarBeşeriyetin sıhhatli hayatı ve devamı,evlilik iledirCemiyetin temeli,aile hayatıdır

EVLENMEK,ASLINDA SÜNNETTİR

Geçmiş peygamberlerin adetidirAma kimi şahıs ve şartlara göre,bunun hükmüde değişir;Evlenmek kimine vacip,kimine mekruh olabilirAncak hali vakti elverişli normal kimseler için evlenmenin sünnet olduğu malumdur

Rasül-i Ekrem Efendimiz özürsüz yere evlilikten kaçanları kınamış ve şöyle buyurmuştur:

- "Nikah benim sünnetimdirKim benim sünnetimle amel etmezse benden değildir"

Kur’anı Kerim ise:

- "İçinizden bekarları evlendirinŞayet fakir iseler,Allah onları kendi lütfüyle zenginleştirir" Buyurmaktadır

ÇOCUK SAHİBİ OLMAK

Evlilikten asıl maksat budurGaye,hayırlı nesil yetiştirmek olmalıdırİyi evlat iyiliğin devamına sebeptir

Efendimiz sav Hadis-i Şerifte şöyle Buyurmuştur:

-"İnsan ölünce ameli kesilirAncak 3 şey hariç: Eseri devam eden sadaka veya faydalanılan ilim yahut ona dua edecek Salih,iyi evlat"

Bir de henüz küçük iken ölen çocukların,ahirete ebeveynine Şefaatçı olacağı,yine Rasul-i Ekrem tarafından haber verilmiştir

EVLİLİĞİN KÖTÜ YANLARINA GELİNCE

Helalinden Kazanmamak

Ailesinin geçimi için,helalinden kazanamayıp,haram kazanca sapanlar,evliliğin büyük vebali altında kalırlarZira aile reisi,ailesinin idaresinden mes’uldurHadis-i Şerifte Şöyle buyurulur:

-"Hepiniz çobansınız,hepiniz sürünüzden sorumlusunuz"

Kul kıyamet gününde,hesaba çekileceği ilk şey Ailesidir

Ve yine çocukları boğazına yapışacak şöyle diyecekler,neden bize ilim öğretmedin,helal lokma getirmedin

KADININ KOCASINA OLAN HAKLARI BEŞTİR(5)

1-) Erkek kadının Nafakasını kazanacak ve onun çalışmasını engelleyecekErkek hanımını çalışmaya zorlaması,yiğitliğe yakışmaz

2-) Kadının ihtiyaç duyacağı ilmi(Abdest hükümleri,namaz,oruç)

3-) Helal lokmayı eve getirmesidirNitekim et haramdan oluşursa,ateş onu yakmaya müsaittir

4-) Hanımına hiçbir şekilde zulüm etmemesidirNitekim kişinin hanımı kendisine verilmiş bir emanetidir

5-) Hanımı kendisine adapsızlık yapar,dil uzatırsa bunu sabırla karşılamalıKendisine bol bol nasihat etmelidirÇünkü bayan,sürekli ilgi,alaka,ister

Bir gün Hz Ömer’e gelerek hanımını şikayet etmek isteyen biri, Hz Ömer’in evine yaklaştığında Hz Ömer’in hanımı kendisine bağırdığını duyduBu durum üzerine adam evine geri döndüHz Ömer’de durumu fark etti ve o kişiye şöyle seslendi:Neye geldin;Adamda,hanımımı şikayete geldim ama hanımınızın size bağırdığını duyunca vazgeçtimHz Ömer şöyle buyurdu:

-"Ben hanımımın davranışlarını birkaç şeye bağışlıyorum:

1-) Hanımım ateşle benim aramda bir perdedirKalbim haramdan onunla sükunet bulur

2-) Evimin bekçisidir

3-) Elbisemin yıkayıcısıdır

4-) Çocuklarımı büyütendir

5-) Ekmeğimi,yemeğimi yapandır

Bu durum karşısında adamda,benim hanımımda bana bunları yapıyor ve artık bende tahammül edip,sabredeceğim"

VE EN ÜSTÜN İNSAN,AİLESİYLE İYİ GEÇİNENDİR

Bir gün bir bedevi,peygamber efendimizin yanına gelerek Müslüman oldu ve İslamiyeti kabul ettiDaha sonra peygamber efendimizden bir mucize isteyerek,

-"Ya Rasulallah kalbimde imanın artması için bana bir mucize göster " dedi

Efendimizde;

-"Nasıl bir mucize istiyorsun söyle" dedi

Bedevi:

-"Şu karşımızdaki ağacın kökünden ayrılıp yanıma gelmesini istiyorum "dedi

Ve o mucizeyi gördükten sonra;

-"Ya Resulallah izin ver de elini,başını,ayakları öpeyim,sana secde yapayım" dedi

Bu durum karşısında Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu

-"Şayet secde ile emredici olsaydım kadının kocasına secde etmesini emrederdim"

Şimdi bu hadisten anlaşılan kocanın hakları çokturErkeklerin talak hususuna dikkat etmelilerŞüphesiz ki Efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuş:

-"Allah katında sevilmeyen helal,boşanmaktır"

Hafife alınmamalıdırAllah ailevi sorunlarımızı gidersin,daimi mutluluk ve birbirine saygı gösteren eşlerden eylesin(AMİİN)

ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com