![]() |
Aile Yuvasini Kurma Ve Korumada Edep |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aile Yuvasini Kurma Ve Korumada EdepBütün hak dinlerde şu beş esası korumak temel hedeftir ![]() ![]() ![]() Zina her devirde haram kılınmış bir günahtır ![]() ![]() ![]() ![]() Erkekler, nikahı kullanarak kadınlara zulüm yapamazlar ![]() Yuva kurarken iman ve insanlık esas alınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EVLENMENİN ÖNEMİ İnsanlık için evlilik,mühim bir ihtiyaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EVLENMEK,ASLINDA SÜNNETTİR Geçmiş peygamberlerin adetidir ![]() ![]() ![]() Rasül-i Ekrem Efendimiz özürsüz yere evlilikten kaçanları kınamış ve şöyle buyurmuştur: - "Nikah benim sünnetimdir ![]() ![]() Kur’anı Kerim ise: - "İçinizden bekarları evlendirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOCUK SAHİBİ OLMAK Evlilikten asıl maksat budur ![]() ![]() ![]() Efendimiz sav Hadis-i Şerifte şöyle Buyurmuştur: -"İnsan ölünce ameli kesilir ![]() ![]() ![]() Bir de henüz küçük iken ölen çocukların,ahirete ebeveynine Şefaatçı olacağı,yine Rasul-i Ekrem tarafından haber verilmiştir ![]() EVLİLİĞİN KÖTÜ YANLARINA GELİNCE Helalinden Kazanmamak Ailesinin geçimi için,helalinden kazanamayıp,haram kazanca sapanlar,evliliğin büyük vebali altında kalırlar ![]() ![]() -"Hepiniz çobansınız,hepiniz sürünüzden sorumlusunuz ![]() Kul kıyamet gününde,hesaba çekileceği ilk şey Ailesidir ![]() Ve yine çocukları boğazına yapışacak şöyle diyecekler,neden bize ilim öğretmedin,helal lokma getirmedin ![]() KADININ KOCASINA OLAN HAKLARI BEŞTİR(5) 1-) Erkek kadının Nafakasını kazanacak ve onun çalışmasını engelleyecek ![]() ![]() 2-) Kadının ihtiyaç duyacağı ilmi(Abdest hükümleri,namaz,oruç) 3-) Helal lokmayı eve getirmesidir ![]() ![]() 4-) Hanımına hiçbir şekilde zulüm etmemesidir ![]() ![]() 5-) Hanımı kendisine adapsızlık yapar,dil uzatırsa bunu sabırla karşılamalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -"Ben hanımımın davranışlarını birkaç şeye bağışlıyorum: 1-) Hanımım ateşle benim aramda bir perdedir ![]() ![]() 2-) Evimin bekçisidir ![]() 3-) Elbisemin yıkayıcısıdır ![]() 4-) Çocuklarımı büyütendir ![]() 5-) Ekmeğimi,yemeğimi yapandır ![]() Bu durum karşısında adamda,benim hanımımda bana bunları yapıyor ve artık bende tahammül edip,sabredeceğim ![]() VE EN ÜSTÜN İNSAN,AİLESİYLE İYİ GEÇİNENDİR ![]() Bir gün bir bedevi,peygamber efendimizin yanına gelerek Müslüman oldu ve İslamiyeti kabul etti ![]() -"Ya Rasulallah kalbimde imanın artması için bana bir mucize göster " dedi ![]() Efendimizde; -"Nasıl bir mucize istiyorsun söyle" dedi ![]() Bedevi: -"Şu karşımızdaki ağacın kökünden ayrılıp yanıma gelmesini istiyorum "dedi ![]() Ve o mucizeyi gördükten sonra; -"Ya Resulallah izin ver de elini,başını,ayakları öpeyim,sana secde yapayım" dedi ![]() Bu durum karşısında Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu ![]() -"Şayet secde ile emredici olsaydım kadının kocasına secde etmesini emrederdim" Şimdi bu hadisten anlaşılan kocanın hakları çoktur ![]() ![]() -"Allah katında sevilmeyen helal,boşanmaktır ![]() Hafife alınmamalıdır ![]() ![]() ALINTIDIR |
![]() |
![]() |
|