![]() |
Babam Ve Sigara - Can Dündar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Babam Ve Sigara - Can Dündar![]() Sigara hepimizden hayırlı ve sadık dostu, yanından ayırmadığı yavuklusuydu babamın ![]() ![]() ![]() Ben geldiğimde uzun zamandır beraberlerdi ![]() Ben varken de hep dudak dudağa oldular ![]() 65 sene boyunca hiç ayrılmadılar ![]() Taa ki önceki haftaya kadar ![]() ![]() ![]() * * * 15 yaşında tutulmuştu ona ![]() ![]() ![]() Tiryakisi olmuş, hayatını paylaşmıştı ![]() Dertlendiğinde içine çekmiş, sevindiğinde dumanını saçmış, öfkelendiğinde üstüne basmış, ilham geldiğinde kutusuna yazmıştı ![]() Onsuz hiçbir şeyin tadı yok gibiydi: Yola mı gidilecek; bir sigara yakılmalıydı ![]() Kahve mi içilecek; bu keyif yalnız bırakılmamalıydı ![]() Tek başına da içilmez ya; ille herkese tutulmalıydı ![]() Sigara, ince, uzun parmaklarının arasındaydı her daim ![]() ![]() ![]() Paketi gömleğinin cebinde, ciğerinin üstündeydi; dumanı ciğerinin içinde ![]() ![]() ![]() Son izmaritin koru, bir yeniye ateş olurdu ![]() Babamı hep ağzından üfürdüğü o laciverdi dumanın arkasından gördüm sanki ![]() ![]() ![]() "Çamlığın başında tüter bir tütün acı çekmeyenin yüreği bütün ![]() ![]() ![]() Ne zaman sarılsam, tütün kokusu yanağındaydı, külü kucağında, izmariti tablasında ![]() ![]() ![]() Ben içmeye niyetlensem, ilk paketi cebime yerleştirmeye hazırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Hepimizin içine işleyen bir yol arkadaşlığıydı onlarınki ![]() ![]() ![]() Biri ihtirasla emdikçe, diğeri onun için harlanıp tutuştu ![]() Yıllar yılı birbirlerini yakıp tükettiler karşılıklı ![]() ![]() ![]() Sonunda ikisi de küle döndü ![]() * * * Nasıl bir aşksa, her nefeste kendisini nefessiz bıraktığını, içten içe zehirlediğini biliyor, ancak gaddar yoldaşından, sevgili celladından vazgeçemiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşlanıp en sevdiklerini zor hatırlar hale geldiğinde dahi unutmadı babam sigarasını ![]() ![]() ![]() Kesmek istedik; "Bu yaşta ayrılık acısı, hastalıktan fenadır, dediler ![]() ![]() Bayram öncesi düşüp kaburgasını kırdığında "Eyvah akciğerine batacak şimdi" diye kaygılandık ![]() "Meraklanmayın" diye güldü doktor: "Ciğer kalmamış ki; sönmüş sigara sayesinde ![]() ![]() ![]() Elimizdeki röntgen filmi, 65 yıllık bir ihanetin belgesiydi sanki ![]() ![]() ![]() Onca yılın keyfi, kederi, katran olup yerleşmişti ciğerine ![]() ![]() ![]() "Sen beni yaktın bunca sene; sıra bende" dercesine ![]() ![]() ![]() * * * Vedalaşmaları mecburiyetten oldu ![]() Sonuncuyu içerken, ilkindeki heyecanı yaşadığına eminim ![]() ![]() ![]() ![]() Babam öksürük nöbetlerinde hâlâ onun için yanıp tutuşuyor şimdi ![]() ![]() ![]() Sigaraysa, bizimle işini bitirdi; başka dudaklarda geziyor ![]() Nihayet o eski, laciverdi dumanı çekildi babamla aramızdan ![]() ![]() ![]() İlk kez tütün kokusu yok, öptüğüm yanaklarında, okşadığım saçlarında ![]() ![]() ![]() Kucağı külsüz ![]() Dışarıda haddinden fazla uzamış bir güz ![]() ![]() ![]() Yalancı bahar, nazlı güneş ![]() ![]() ![]() Ardından yaman bir kış geleceğini iyi bildiğimiz, ama yine de hiç bitmesin istediğimiz güzelim pastırma yazı ![]() ![]() ![]() Ekâbir sonbaharın uzatma dakikaları ![]() ![]() ![]() Ne kadar uzarsa o kadar iyi ![]() ![]() ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|