Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Aşk & Sevgi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ile, ilhan, ilk, lale, selçuk, tanışmam

İlhan Selçuk İle İlk Tanışmam... (Lale)

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bugün İlhan Selçuk’un ölüm haberini duyduktan sonra, onunla ilk tanışmam aklıma geldi Tanışma dediysem şahsi olarak değil, kitaplarından

Annemin kütüphanesindeki kitaplardan ara ara alır okurdum, hala okurum Bir gün elimi, ismini güzel bulduğum için, bir kitaba götürdüm ‘’Japon Gülü’’ Annem aldığı tüm kitapların içine aldığı günün tarihlerini yazarmış İlk sayfayı açtım ve tarih olarak bir tükenmez kalem ile 300989 yazılmış Yani ben doğduktan tam 5 sene sonra

Bugün kitabı tekrar elime aldım Orada bir tarih daha vardı, benim kitabı okuduğum tarih Şöyle yazmışım: 1361997 tarihinde okudum…

Kitabın sayfalarını çevirdim, birkaç sayfası kopmuş Ama daha önceden de kopuktu hatırlıyorum, ben koparmadım Bugün hala okuduğum kitapların içinde dikkatimi çeken yerleri işaretlerim, o gün de yapmışım O işaret içine aldığım kısmı sizlerle paylaşmak istedim

* * * * *

Kadınımız ve Tarihimiz!

1909’da İngiltere’de Başbakan’ın evinin camları taşlanıyor; bir kadın elinde kamçıyla Churchill’e saldırıyordu Kimi kadın hakları öncüleri, açlık grevine başlamışlardı 1912’de Londra’da Picadilly, Regent Street ve Oxford Street’te mağazaların vitrinleri tuzla buz edildi 1913 yılında Derby yarışlarında Emly Davison kendisini kralın dörtnala giden atının önüne attı İngiltere’deki tutucu iktidar başkaldıran kadınları gözaltına alıyor; ama öncüler, ceza evlerine açlık grevine girişiyorlardı

Niçin?

Kadınlar erkekler gibi oy hakkına kavuşmak istiyorlar; bu yolda savaşım veriyorlardı

Batı’da kadın hakları savaşımı bir tartihtir Sanayi devriminin getirdiği yeni koşullarda, kadınlar, demokratik haklarını kolay sağlamadılar; üniversitelerin kapılarını zorla açtılar, yurttaşlık hukukunda erkeklerle eşit olabilmek için büyük bir kavga verdiler Birinci Dünya Savaşı’nda kadınların fabrikalarda erkek işçilerle omuz olmuza çalışma olanaklarına kavuşması, savaş ertesinde kadının siyasal yaşamdan sıyrılması için gerekli koşullar yaratmıştır

Türk kadını bu tarihsel gelişmenin dışında yaşamış, toplumda hep ikinci sınıf yaratık sayılmıştı

Bizim kadınımız haklarını dişleriyle tırnaklarıyla kazıyarak almadı Ulusal Bağımsızlık Savaşı’mızdan sonra Mustafa Kemal’in önderliğinde gerçekleşen Cumhuriyet devrimi kadın haklarını yukarıdan aşağı sunmuştur 1924’te Şeriye Vekaleti kaldırıldı 1926’da Medeni Kanun yürülüğe girdi ve kadın Batı hukukunda nice yüzyılların evrimiyle sağlanmış hakları bir kalemde kazandı Yine 1926’da Medeni Nikah zorunluluğu getirildi 1934’te kadınlara hem oy verme, hem de seçilme hakkı tanındı 1935’te ilk kez genel seçimlerde 18 kadın milletvekili Meclise girdi

İsviçre’de kadınlara oy hakkı ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tanınmıştır

Son günlerde Türkiye’nin en büyük siyasal sorununa dönüştürülen ‘’türban olayı’nı nasıl yorumlamalı?

Üniversiteli genç kızlar başlarını şeriatın emri üzerine örtmek istiyorlar; ama şeriatın koşulları benimsenirse, bir erkek tanığın yerine iki kadın tanık geçerli olabilecek; Medeni Kanun ortadan kalkacak, kadının tüm hakları kısıtlanacak, yazgısı erkeğin iki dudağı arasına bağlanacak; zina yapan kadın recmedilecek, demek ki taşlanarak öldürülecek; seçimlerde kadının oy hakkı olmayacak, milletvekili seçilemeyecek; çarşaf giyecek, peçe takacak; bu köşeye sığması olanaksız koşullara göre köleleşecek; ikici sınıf bir yaratığa dönüşecek…

Batılı kadın insanlaşmak için tarih boyuca savaşım verdi, bizim kadınımız köleleşmek için mi kavgaya girecek?

Geriye doğru bir tarih mi yaşanacak?

Devrimlerin yazgısı budur Eğer bir toplumda ilerleme devrimci atılımla geçekleşmişse, toplum yaşamında gel-gitler izleniyor Atatürk, kadına haklarını verdi; tek parti yönetiminin en demokratik atılımlarından birini geçekleştirdi

Karşıdevrim bu haklara da karşıdır

Peki, karşıdevrimin kadın haklarını silmek için giriştiği eylem demokratik mi sayılacak?

İnsanlık tarihinde inanılmaz olaylar yaşanmıştır Bu olayların en inanılmazlarından birisini şimdi Türkiye’de izliyoruz 1913 yılında İngiltere’de kendisini kralın atının önüne atarak kadın hakları uğruna yaşamını hiçe sayan Emily Davidson’un toprağı bol olsun; yarın öbür gün bizim türbanlı kızlarımızdan bir üniversiteli kendisini cumhurbaşkanının veya başbakanın arabasının tekerlekleri önüne atabilir…

Niçin?

Köleleşmek için…

İlhan Selçuk
Japon Gülü kitabından
Sayfa 222

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Son zamanlarda çok büyük acılar yaşar oldu TürkiyeBi taraftan şehit haberleri, bi taraftan aklı selim yazarlarımızın vefatı derken, üst üste büyük acılar yaşıyoruz

Kitapları ve görüşleri, daha iyi bir geleceğe hizmet etmek içindiDüşünüyorsam Öyleyse Vurun , İskele Sancak Sol - Sağ - Şeriat adlı kitaplarında yazdıkları o kadar doğru ki

Mekanı cennet olsun demekten başka elimizden birşey gelmiyor

Bizlerle bu duygularını paylaştığın için teşekkürler canım

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com