![]() |
İçkiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İçkilerBira Bira'nın tarihçesi 4000 yıl öncelerinde Hitit' ler arpa, buğday, bal, elma ve üzüm ziraati yapmaktaydılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazıları birayı Sümerler tarafından Avrupa'ya geçtiğini, bazıları da Anadolu'dan Yunanlılar vasıtasıyla Germenlere ve Gallere ulaştığını vurgulamaktadırlar ![]() ![]() Bira aslında Orta Anadolu'dan ve Mezopotamya'dan Afrika yoluyla Avrupa'ya geçtiği, tutulan kayıtlarda bulunmuştur ![]() Bira tanrının bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin bir kanıtıdır ![]() Ülkemizde ise bira 1862 yılında kendini göstermeye başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bira çok kuvvetli bir B vitamini kompleksi kaynağı olup elverişli oranlarda alınırsa karaciğer ve safrakesesi fonksiyonları üzerinde faydalı etkiler yapar ![]() ![]() ![]() Bira insanların en çok tercih ettiği içkidir ![]() ![]() ![]() Bira nasıl yapılır? -Önce biralık arpalar boylarına göre ayrılır ![]() -Tanklarda iyice ıslatıldıktan sonra çimlendirmeye bırakılır ![]() -Daha sonra malt filiz kırma ve temizleme tesislerine geçilir ![]() -Malt kırma değirmeni yoluyla kırık malt deposuna aktarılır ![]() -Sonra sırasıyla şekerlendirme kazanı, aktarma kazanı, süzme kazanı ve kaynatma kazanlarına aktarılır ![]() -Elde edilen şıra şerbetçi otu ile süzüldükten sonra durulma kazanlarına aktarılır ![]() -Durulan şıra, şıra seperatöründen ve soğutuculardan geçirilerek fermantasyon kazanına aktarılır ![]() -Fermantasyondan sonra dinlendirilir ![]() ![]() Bira hakkında bilmeniz gereken bir kaç şey -Bira -2 derecede donar ![]() -Bira hoş tadı ve ferahlatıcı özelliği yanında , içerdiği kalori ve vitaminler nedeniyle besleyici bir içkidir ![]() -Bira direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır ![]() -Biranın üretimi ve korunması çok zordur ![]() -Bira içerdiği vitaminler nedeniyle ve alkol derecesi düşük olduğundan her türlü kimyasal ve fiziksel etkilerden çok çabuk etkilenirler ve bozulurlar ![]() -Her ne kadar bira çok özenle hazırlansa da çok kısa bir sürede bozulabilirler ![]() -Örneğin Tekel birası yapılması gerekenler sonucunda ömrünü iki ayda tamamlamaktadır ![]() -Bira stoklandığı yerde güneş ışığını görmemelidir ![]() -Nemli ortamlarda bira kutuları paslanabileceğinden , biralar nemli ortamlardan uzak tutulmalıdır ![]() -Biranın stoklandığı yer en çok 25 derece , en az 0 derece olmalıdır ![]() -Sürekli soğutulup ısıtılan bira çabul bozulur ![]() -İki kere soğutulup oda sıcaklığına bırakılan bira bulanır ve tortulanır ![]() -Tekel birasının ideal içme sıcaklığı 6-8 derece arasıdır ![]() -Aşırı sıcaklık biranın tadını garipleştirir ![]() -Düşük sıcaklıklar biranın aromasını ve bukesini gizler ![]() -Bira bardakarı sodalı ılık suda yıkanır ![]() -Deterjan ve sabunla yıkanmış ve iyice kurulanmamış bira bardakları biranın köpüğünü keser ![]() -Fıçı biralar 5-7 gün içinde bitirilmelidir ![]() -Şişe biralar 3-6 hafta içinde tüketilmelidir ![]() Beyaz, kırmızı ve siyah bira Bugün dünyada en çok içilen bira sarı biradır ![]() ![]() ![]() Kırmızı bira ise çoğunlukla Avustralya bölgesinde imal edilip ve tüketilmektedir ![]() Siyah bira öncelikle Almanya'da imal edilmiş günümüzde çoğu ülkede üretilmeye başlanmış ve büyük beğeni toplamıştır ![]() ![]() Ülkemizde TEKEL' in çıkardığı siyah birayı deneyebilirsiniz ![]() ![]() Yine bu bira TEKEL'in diğer biralarına göre gayet lezzetli ve içimi hoştur ![]() Diğer ülkelerde sarı biraya beyaz bira da denmektedir ![]() ![]() Bira kokteylleri Half & Half Özellikle İngiltere'de çok popüler bir bira kokteylidir ![]() ![]() Shandy Gaff İki parça küp buz konmuş bira bardağının yarısına Ale veya Porter birasından , diğer yarısına da Ginger-Ale (Zencefil Gazozu) konarak hazırlanır ![]() Black Velvet Bardağın yarısına şampanya , yarısına da Stout konularak yapılır ![]() Huckle My Butt 1 quart bira, ½ pint kanyak, 2 adet çiğ yumurta ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cuba Beer Soğutulmuş bira bardağının dibine bir miktar tuz koyulur, bardağın içi küçük kalıp buzla doldurulur ![]() ![]() Bira servis yapılırken neler yapmalıyız? -Bira güneş gören yerlerde tutulmamalıdır ![]() ![]() -Birayı donduracak şekilde soğutma yapılmaz ve soğutma işleminde buz kullanılmaz ![]() ![]() -Aşırı derecede soğutulan biranın kendine has tadı ve lezzeti gider ![]() ![]() -İdeal bira 4 ila 8 derece arasında olmalıdır ![]() -Bira servis edilirken şişe sallanmamalı, köpürtülmemeli, şişenin kapağı çabucak açılmalıdır ![]() -Bira bardağa konarken , bardak hafifçe eğilmeli, sakince bardağa konmalıdır ![]() -Bira bardakları sabunlu suyla yıkanmaz ![]() ![]() ![]() -Bira kalaysız kaplarda servis edilmez ![]() -Ağzı açık kalan bira çabuk bozulur ![]() -Ağzı iyice kapatılmamış bira kesilir ![]() -Büyük bira bardaklarında bira uzun süre de kalsa lezzetinden pek bişey kaybetmez ![]() Cin Cinin tarihçesi Dünyaca ünlü cinin hikayesini sizlere biraz bahsetmek istiyoruz ![]() ![]() Araştırmaları sırasında çavdardan damıtma yoluyla bir ilaç elde etmiş ve bu ilacı da ardıç tohumları ile ikinci kez damıtarak yeni bir ilaç bulmuştu ![]() ![]() ![]() İngiltere Kraliçesi I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cinin kimyası Cin arpa ve buğday şırasına ardıç eklenerek üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() Cinin aromatik maddesini ardıç teşkil eder ![]() ![]() Ardıçlar genelde muhtelif türlerde olur ve hemen hemen birçok ülkede bulunur ![]() ![]() ![]() Ülkemizde de TEKEL cin üretimi yapmaktadır ![]() ![]() Kanyak Kanyak'ın tarihçesi Konyak yalnız Fransa' nın Cognac kasabasında üretilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Brandy şarabın damıtılmış halidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak uluslar arası yasaklardan dolayı ürettiğimiz bu içkiye konyak adı verilmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanyak hakkında kısaca Brandy' ler kanunen en az üç yıl fıçılarda dinlendirilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Damıtılıp dinlendirilen brandyler belli bir yerde harmanlanır ![]() ![]() ![]() Likör Likör hakkında Likörler içki dünyasında çok büyük yer işgal etmektedir ![]() ![]() ![]() Likörü yapmadan önce mutlaka bir labaratuvar çalışması şarttır ![]() ![]() ![]() Likörler iki ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Yine başka bir sınıflandırma yaparsak likörleri kalite bakımından dörde ayırırız ![]() -Adi likörler -İnce likörler -Yarım ince likörler -Çok ince likörler Dünyada yüzlerce likör çeşidi bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Elixir Garus Likörü Yeşil Ceviz Kabuğu Likörü Chartreuse Jeune Acıbadem Likörü Apry (Kaysı) Likörü Apsinthe Ratafyası Amerikan Bitter Amsterdam Bitter Ananas Likörü (Créme de ananas) Anizet Likörü (Anisette) Ağaç Çilekli Vişne Likörü Ayva Likörü Ahududu Likörü (Créme de Franboises) Altın Likörü (Liqueur D'or) Acı Mandalina Likörü (Apperitif aux mandarines) Bal Likörü Bardat Likörü Beyendik Likörü (Benedictine) Muz Likörü Portakal Çiçeği Likörü Cedrat Likörü Kakao Likörü Vişne Likörü (Cherry Brendy) Cherry Nalivka Cherry Whisky Gül Likörü (Créme De Rose) Menekşe Likörü (Créme De Violettes) Vanilya Likörü (Créme De Vanille) Çay Likörü (Créme De Thé) Mandalina Likörü (Créme De Mandarine) Frank Üzümü Likörü (Créme De Cassis) Créme De Fraises Créme De Noyau Nane Likörü (Créme De Menthe) Damson Gin Drambuie Eau De Vie De Danzig Falernum Fiori D'alpi Yasak Meyve Likörü (Forbidden Fruit) Pelin Likörü (Genepi) Geranium Likörü Gentiane Likörü Grand Marnier Izarra Irish Mist Lacers Cognar Créme Liqueur Limon Likörü Marasken Likörü Melek Otu Likörü (Angelic) Monastine Abbaye St ![]() Aşk Likörü (Parfait D'amour) Yabani Erik Likörü (Prunelle) Persicot Likörü Raspail Likörü Rossolio Likörü Rabinowka Likörü Royal Cherry Chocolate Likörü Royal Orange Chocolate Likörü Çikolata Likörü (Royal Mist) Strega Silver Wasser Şeftali Likörü (Peach Brendy) Turunç Kabuğu Likörü Vieille Cure Likör Kahve Likörü (Créme De Moccah) Çilek Likörü Dut Likörü Ülkemizde üretilen likörler tamamen meyveden yapılırlar ![]() ![]() ![]() -Isparta Gül Likörü yurtdışında bize üç altın madalya getirmiştir ![]() -Ahududu Likörümüz bir altın ve iki gümüş madalya getirmiştir ![]() -Çilek likörü iki gümüş ve bir bronz madalya almıştır ![]() -Konya Kayısı Likörü bir gümüş madalya almıştır ![]() -Adana Portakal Likörü bir altın bir gümüş madalya getirmiştir ![]() -Bodrum Mandalina Likörü bir altın ve bir gümüş madalya almıştır ![]() Sizlere Türk likörü hakkında çok çarpıcı bir iki şeyden daha bahsetmek istiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakı Rakının tarihçesi İtalyanca "Giouzo" kelimesinden türeyen Ouzo yani türkçesi Uzo, ingilizce "For Use" anlamına gelen "Kullanılabilir" demektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1880'lerde ise Sarıcazade Ragıp Paşa'nın Tekirdağ yolu üzerindeki Umurca Çiftliği'nde yaptığı Umurca rakısının ünü tüm ülkeyi sarmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 1944 yılında çıkan bir yasadan sonra rakı üreticilerinin tamamı kapatılmış ve Rakı üretimi TEKEL ile birlikte tamamen devletin kontrolüne geçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Rakı hakkında kısaca Kısrak sütünden yapılan kımızdan damıtılan kımız rakısı "Arika"dan türeyen Rakı çok uzun yıllardır Türklerin milli içkisi olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Avrupa Konseyi Alkollü İçkiler Ekspresler Komitesi diğer içkilerde olduğu gibi (Skotch Whisky) rakıyı da Turkish Rakı olarak adlandırmıştır ![]() ![]() ![]() Halk arasında rakının kaliteli olup olmadığını anlamak için rakı şişesinin altındaki numaraya bakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk arasında rakıya aslan sütü denilmesinin nedeni eski Osmanlı meyhanelerinde rakının aslan kabartmalı kaplarda sunulması ve renginin sütle aynı renkte olmasıdır ![]() ![]() ![]() Dünyadaki diğer rakı çeşitleri şunlardır; -Sake Rakısı : Japonların ve Çinlilerin pirinçten elde ettikleri rakıdır ![]() -Slivovits : Sırbistanın erikten ürettikleri rakıdır ![]() -Kumovica : Yugoslavların üzümden imal ettikleri rakıdır ![]() Eski rakılarımız hakkında Vefa Zat, iletişim Yayınlan'nın "Ehlikeyfin kitapları"' dizisinden çıkan Adabıyla Rakı ve Çilingir Sofrası kitabında, önce rakının tanımını veriyor; "Kuru üzüm alkolü bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılır, litresine en fazla 10 gram şeker konur, kaliteli suyla karıştırılır ve dinlendirildikten sonra şişelenir ![]() Rakı, ansiklopedik tanımıyla bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka senaryo da, rakı kelimesinin kısrak sütünden yapılan kımızdan damıtılan kımız rakısı "Arika"dan türediği ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdülhak Şinasi Hisar'ın Boğaziçi Mehtapları kitabında yazdığına bakılırsa, boğazda çilingir sofralı kayık sefaları yapılır, kayıkta sazlar çalınır, taze balıklar, siyah ve sarı havyar, Gelibolu sardalyası, Tirilye zeytini, balık yumurtası, türlü peynirler ve meyveler bu rakılara meze edilirmiş ![]() ![]() ![]() Sonra Bomonti rakısı bu rakılara rakip çıkmış İzmir'deki bir fabrika Bomonti rakısı ve Alem rakısı adlı iki ürün çıkarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitapta I935 yılının Ayda bir dergisinden bir de ilan yer alıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bahçe rakısı ve Olgun rakı ise 1930'ların diğer rakıları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçi bu devletleştirme, rakıcıların devletten yedikleri ilk tokat olmamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Getir ulan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zamanki adı "İnhisarlar idaresi" olan Tekel, değişik fabrikalarda ürettiği rakılarını farklı isimlerle piyasaya sürmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan 50 yıl geçtikten sonraki durumu ise hepimiz biliyor, yaşıyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
İçkiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İçkilerRom Romun tarihçesi & kimyası Ülkemizde ROM olarak bilinen diğer ülkelerde İngilizce RUM, İspanyolca RON, Fransızca RHUM olarak bilinen şeker kamışından yapılan bir çesit içkidir ![]() ![]() Rom Karayip adaları başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinin çoğunda üretilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın bir çok yerinde şeker üretimi için yetiştirilen şeker kamışı sıkılıp suyundan şekeri alındıktan sonra geride kalan melasi tekrar sulandırılarak sıkılır ![]() ![]() Romun başlangıcı Kaşif Kristof Kolomb' un Karayip adalarına şeker kamışını götürmesiyle başlar ![]() ![]() Romun yapıldığı ülkelere göre kendine özgü özellikleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Romlar üretildiği yere göre ayrı özellikler taşır ![]() ![]() ![]() ![]() Sake Sake hakkında kısaca Sake pirinç ve tahıl özünden yapılan meşrubat tarzı bir içkidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En Meshur Sake: Hakusan Sake California' da Sacramento Vadisinde kısa tahıllardan üretilir ![]() ![]() Diğer Sakeler Oseki Sake -Sho Chiko Sake -Gekkeikan Silver Sake -Daiginyo Sake -Ginjo Sake Şampanya Şampanya hakkında Bu düşüncenin altında, Dom Pierre Perignon, Fransa tarihinin en güzel ve etkileyici kadınlarından Madame de Pompadour ve bir de Fransa'nın "şampanya" adını markaya dönüştüren ve başka köpüklü şaraplar için kullanımını engelleyen yasa yatıyor ![]() ![]() ![]() Bu eskitme sırasında, fıçıda, ikinci mayalanma nedeniyle oluşan karbonik gaz normalde uçup gider ![]() ![]() ![]() Böylece sıradan şarabın zaten var olan büyüsüne, bir de bu gaz kabarcıklarının büyüsünü eklemeyi başardı ![]() ![]() ![]() Böylece şampanya, keşiş ve şarap ustası Dom Perignon'dan bu yana hep özel bir içki olarak kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu güzel ve akıllı kadın şampanyanın bütün güzelliğini sağladığını söyleyince, bu içki birden bire saray ve çevresinin favori içkisi haline dönüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şampanyanın kimyası Şampanya da ilke olarak tıpkı köpüklü şarap gibi üretiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransızlar ulusal prestij ilişkileri konusunda son derece katı davranıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şurubun eklenmesinin ardından, ikinci mayalanma işlemi kesinlikle hep şişelerin içinde gerçekleştiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürekli çalkalama sonucu, ikinci mayalanma sırasında ölen mayaların oluşturduğu tortu şişenin ağzında birikiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir şişe şampanya, genellikle 800 santimetre küp, bir şişe köpüklü şarap ise 750 santimetre küp içeriğe sahip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekila Tekila hakkında Tekila, blue agave adlı kaktüsten (Bir çeşit süs bitkisi, Agave’nin olgunlaşması 8-12 yıl arası sürer) yapılan, %40-45 oranında alkol içeren, Meksika’nın Tequila kasabası civarında bahsedilen kaktüslerden elde edilen su püresinin distilasyonu sonucunda üretilen ekşimsi ve acımtrak bir içkidir ![]() ![]() Blanca ve Anejo olarak iki gruba ayrılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük Maya Olmeca, mavi Avage bitkisinin özünü ilk tattığında bu gizemli gücün kendisi için ayrılmasını istemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalitesiz tekilalar mide ekşimesine yol açmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekila zamanla daha çok içkiseverin müptelası haline gelmektedir ![]() ![]() ![]() Tekila içme tarzları Tekila içmesi gerçekten zor ve aynı zamanda çok zevkli bir içkidir ![]() ![]() ![]() - Tekila bardağının ağız kısmı tuz ile kaplandıktan sonra isteğe bağlı olarak bir limon dilimi ile de bardak süslenebilir veya bir tabak içinde sunulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() - Diğer bir yöntem de Tequila Slammer’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Shot bardağının kenarlarına tuzla gerdanlık yapıldıktan sonra bardağın yarısına kadar tekila konur ![]() ![]() ![]() Viski Viski hakkında Kesinlikle viski denilince akla çok seçkin ve asil bir içki geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Siz de takdir edersiniz ki bu ucuz viskiler dünyaca ünlenmiş viskilerin yerini hiçbir zaman tutamayacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Viski'nin tarihçesi Whisky kelimesi Keltlerin dilinde Uisze Beata'nın (Water of life-Hayat suyu) türemiş halidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İskoçya viskisine Skotch Whisky denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Skotch viski (Skoç viski) Scotch Viski sadece İskoçya' da üretilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En meşhur skotch viskiler Johnnie Walker Johnnie Walker ismi 1820 yılında John Walker diye bir adamın İskoçya' da Kilmarnock Şehrinde Scotch Viski satışı yapan küçük bir dükkan açmasıyla günümüze kadar gelmiştir ![]() ![]() Deward' s Scotch Whiskey Deward' s 1846 yılında ilk defa el yapımı viskiyi üreterek bu işin ehli olduğunu göstermiş ve ürettiği viskilerin en kalitesinin adını John Dewar's and Sons koymuştur ![]() ![]() Single Malt Scotch Whiskey Tek damıtım viskilerdendir ![]() ![]() Diğer skotch viskiler Ballantine, Black Bush, Chivas, Claymore, Legacy, Old Smugler, Gentlemen Jack, Passport, J&B, J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Irish viski (İrlanda viskisi) Irish Viski biralık arpadan ya da tahılların filizlerinden damıtılıp çömlekler içinde 3 defa kısa süreli bekletilip en sonunda ağaç fıçılar içinde en az 3 yıl olmak kaydıyla bekletildikten sonra % 40 oranında alkol eklenerek piyasaya sunulur ![]() En meşhur irish viskiler Jameson Reserve 1780 İsmini Jameson Distillery Fabrikasından almıştır ![]() ![]() Midleton Rare Irish Whiskey Bu viski de Irish viskilerin en göze çarpanlarındandır ![]() ![]() Tullamore Dew Tullamore ilk olarak 1829 yılında İrlanda' da küçük bir kasaba olan County Offal' daki Tullamore kasabasında üretilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bushmills Irish Whiskey Çok açık sarı bir kehribar rengi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer irish viskiler Black Bush, Brennans, Bushmills, Celtic Crossing, Clontarf, Connamarra, Jameson, Kibeggan, Knappogne Castle, Middletown, Powers Irish, Redbreast, Emmets, Tyrconnel ![]() Bourbon viski (Amerikan viski) Amerikan Viskileri mısır, buğday, arpa, çavdar ve bunun gibi tahıllar farklı oranlarda karıştırılarak yapılıp ahşap fıçılarda belirli bir süre bekletilip piyasaya sürülmektedir ![]() En meşhur amerikan viskiler Jack Daniels Bir söylentiye göre Bourbon Viskiyi ilk olarak Kentucky' nin Başpiskoposu Elijah Craig yapmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Maker's Mark Bourbon Dünya genelinde özel üretim en iyi Bourbon Viskilerdendir ![]() ![]() ![]() Diğer bourbon viskiler Ancient Age, B ![]() ![]() ![]() Canadian viski (Kanada viskisi) Canadian Viskinin bu kadar meşhur olması aslında eski zamanlarda yaşadığı yasa dışılığı nedeniyle Amerika' da bir dağın tepesine bütün viskilerin boşaltılması ve satışının yasak olmasıdır ![]() En meşhur canadian viskiler Canadian Club Canadian Club diğer viskilere oranla tadıyla, açık rengiyle ve eşşiz tadıyla farklı karakteristik özelliklere sahiptir ![]() ![]() Diğer canadian viskiler Black Velvet, Canadian, Canada House, Canadian Whiskey, Canadian Club 100, Canadian Club Reserve, Canadian Club Sherry Cask, Canadian Mist,Canadian Rich & Rare, Gooderham & Worts Ltd ![]() ![]() Viski nasıl yapılır? Çimlendirme (Maltlama): İlk olarak, arpa suda birkaç gün bırakılarak filizlendirilir ![]() ![]() Ezme işlemi (Mashing): Malt haline gelen arpa çekilir ve lapa tenekelerinde, sıcak suyla lapalama işleminden geçirilir ![]() ![]() Mayalandırma (Fermantasyon): Ezme işleminden sonra, oluşan tatlımsı özsu alınarak içine maya karıştırılır ![]() ![]() Damıtma (Distillation): Mayalanan bu öz, bakır imbikler içinde iki kez damıtılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olgunlaşma Süreci (Maturation): Viski, depolarda yıllar boyunca olgunlaşmaya bırakılır ![]() ![]() Turba (Bitki Kömürü): Bu çok özel yerüstü yakıtı, viskiye ayrıcalıklı bir lezzet verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmbik: Damıtım işlemlemlerinin yapıldığı bakır kaplara imbik denir ![]() Single Malt viski: Single viski, tek malt damıtmanın bir ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Malt viski: Malt, viskinin en saf hali olarak tanımlanabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk Gelen: Viskide istenmeyen çeşitli uçucu alkollerin tümüne verilen ad ![]() ![]() Marriage (Evlendirme): Kaliteli viskiler evlendirme denilen ikinci bir olgunlaşmaya tabii tutulurlar ![]() ![]() Sherry Fıçıları: Sherry Fıçıları diğer fıçılardan beş kat daha pahalıdır ![]() ![]() Bourbon: Amerikan viskilerinin genel adı Bourbon'dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekne Kazıntısı: Son çıkan alkoller ![]() ![]() ![]() Yağlı Alkol: Tekne kazıntıları içinde bulunan sert bir alkol ![]() ![]() ![]() Jack Daniels hakkında Jack Daniel's yıllanmış ekşi maya Tennessee Viskisi, amerikan bir viski olmasına karşılık imal yöntemleri farklı olduğundan dolayı bourbon viski olarak adlandırılmamaktadır ![]() ![]() Bugüne kadar 7 altın madalya kazanmıştır ![]() ![]() ![]() Dan Call Ailesi Jack Daniel yedi yaşında viski ile tanışmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jack Daniel Damıtım Evi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski tescilli damıtım evi olma unvanına sahiptir ![]() ![]() ![]() Vodka Vodka hakkında Ülkemizde TEKEL dahil birkaç firma vodka üretir ![]() ![]() ![]() Vodka kesinlikle çok dengeli bir şekilde içilmesi gereken bir içkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Vodka'nın tarihçesi Vodka 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rus çarı Petro vodkaya olan aşırı düşkünlüğü yüzünden 1895 yılında vodka üretimini devletin tekeline almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|