08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Rakı Nasıl, Nerede Ve Ne Zaman İçilir?

Rakı nasıl içilir?
Eskiden rakı kadehlerde sek olarak içilir ve üzerine bir yudum su alınırdı Günümüzde ise rakıyı rakı bardağı dediğimiz aslında limonata bardağı olan bardakta sek olarak değil de su ile karıştırarak içiyoruz Rakı içmenin en büyük püf noktası soğutulmuş rakı, bardak ve soğuk sudan geçer Aksi takdirde rakı içiminden hiçbir zevk alınmaz
Çoğu insan rakıyı kendine özgü bir tarzda içer Kimisi sulandırarak, kimisi sek içerek, kimisi şişesinden içerek keyif almaya çalışır Büyük çoğunluk ise kendi ağız tatlarına en uygun karışımı hazırlar
Rakı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da bardağa önce rakı, sonra su, son olarak da buz konulmasıdır Rakıyı sulandırmadan üzerine buz konulursa rakının aroması kristalleşir ve rakının tadı bozulur Rakı meze ile birlikte yudum yudum ve yavaş içilir
Demlenmek rakı içerken kullanılan bir kelimedir Bunun sebebi çayın rengi ve kokusu suya sinerek içilecek kıvamı almasıdır Atalarımız da buradan yola çıkarak rakı masasında demlenme sözcüğünü kullanır Rakı sofrasında demlenmek ve sarhoş olmayı birbirinden ayırtedebilmek gerekir Bu yüzden rakı içmek özen gerektiren bir iş olduğundan sadece içmesini bilenle içilir
Rakı içen herkes kendi ayarını kesinlikle bilir Sınırları zorlamaya başladığımızda bu işe dur demeyi bilmeliyiz Rakıyı bilinçli olarak tadını seviyorsak içmeliyiz Rakı hiçbir zaman sarhoş olmak için içilecek bir içki değildir Çünkü bunun sonuçları çok kötü olabilir Eğer rakı masasında biz ve karşımızdakiler dengeli demlenebiliyorsak ne mutlu bize
Rakı yalnız başına içilmeyip arkadaşlar veya dostlarla birlikte içilir Çünkü rakı masaları sohbetlerin yapıldığı, hikayelerin anlatıldığı, hem dinleyici hem konuşmacı olduğumuz bir ortamdır Bu sanki bir grup terapisine benzer Ayrıca rakı masasında herkes birbirine saygılı olmak zorundadır

Rakı Nerede İçilir?
Türkiye' de rakı başta meyhane olmak üzere, barda, restoranda, piknikte, otellerde ve tabii ki evde içilir Farklı yerlerde rakı içmenin farklı adapları vardır
Meyhane, mey (şarap) ve hane kelimelerden türemiştir Türkiye'ni dört bir yanında İstanbul meyhaneleri kendilerine özgü üslupları ile ünlenmişlerdir Meyhaneye kesinlikle karın doyurmak için girilmez Meyhanenede ana yemekler (karın doyurucu) hariç tüm mezeler bulunur
Buralarda restoranlardaki gibi mezeler mönüden değil görerek seçilir Meyhane geleneklerine göre sofrayı donatmak deyimi çok kullanılır Meyhane saygılı bir ortam ve her müşteri bir kraldır Meyhanelerde insanları rahatsız etmeyecek şekilde Türk Sanat Müziği çalınabilir Günümüzde meyhanelerde maç ve at yarışları izleyen insanları görmek bizi üzüyor
Bar ortamları kalabalık, yüksek sesli müzik olduğundan rakı içmek için bir mekan değildir Barlarda çoğunlukla amerikan bar kullanıldığından bu masalarda da rakı içmek uygun değildir
Restoranlar meyhanelerle aynı işi yapmalarına rağmen bu gibi yerler kendilerini bir üst düzeyde görüyorlar Buralarda rakı içmek meyhanelerdeki kadar keyifli olmaz
Rakı içmek için bir diğer ortamsa doğadır Pikniğe gittiğimizde ızgara yapılır, peynir ve domates gibi çok güzel mezelerimiz olur yanımızda Türkiye'de piknik yapmak için genellikle şehir dışına çıkmak zorunda kalırız Bu gibi yerlere yürüyerek gidilmesi zor olduğundan arabayı giderken biz, dönüşte de rakı yerine kola içen bir arkadaşımızın kullanması iyi olur
Bir de halk arasında açık havada rakı insanı çarpmaz şeklinde bir söylenti vardır Bu kesinlikle yanlış ve yapılmaması gerekir Çünkü alkol güneş altında insanı daha fazla etkiler Eğer alkolden veya rakıdan hoşlanmıyorsak bir tane bira veya bir bardak kırmızı şarap piknikte daha uygun olur

Rakı ne zaman içilir?
Bir çok şairin de dediği gibi güneş battıktan sonra içilir Akşamın karanlığında günün üzerimizde bıraktığı etkiyi azaltmak, rahatlamak ve biraz olsun dertlerimizden uzaklaşmak için içilir
Aynı zamanda akşam olduğunda herşeyi görmek zorunda kalmayız Canımızın istediklerini, kalbimizin hissetdiklerini, kısacası görmek istediklerimizi görürüz
Rakı içerken mevsimlerin de farklı etkileri oluşur insan üzerinde Örneğin bir ilkbahar akşamında ırmak kenarında suyun sesini dinlerken  Kışın çatıya vuran yağmurun sesini dinlerken  Sıcak bir yaz akşamında arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde, rüzgarlı bir sonbahar gününde dökülen yaprakları izlerken içilen rakılar damağımızda hep farklı tatlar bırakır
Bunlardan farklı olarak rakı aile toplantılarında, misafirliklerde, herhangi birşeyi kutlamak için, dostlarla bir araya geldiğimiz zamanlarda içilir
Haydi Abbas, vakit tamam
Akşam diyordun, işte oldu akşam
Kur bakalım çilingir soframızı
Dinsin artık bu kalp ağrısı

Mustafa Keser - Haydi Abbas
|
|
|