08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çilingir Sofrası Nedir?

Çilingir Sofrası Nedir?
Ehli keyfin rakı sofrası yani ‘‘Çilingir Sofrası’’ deyimi Osmanlı’ya kadar dayanıyor Osmanlı döneminde sarayda yemekleri tatmakla görevli ‘‘çesnigir’’lerin yemekleri küçük tabaklara koyması, bu sofralara ‘‘çesnigir sofrası’’ denmesine neden olmuş Daha sonra rakı masaları da böyle küçük tabaklarda hazırlanmış olan mezelerden oluştuğu için, çesnigir Sofrası deyimi rakı sofrası için de kullanılmış Bu tabir daha sonra 'Çilingir Sofrası’na dönüşmüş
Rakı masasının ya da çilingir sofrasının en büyük zenginliği sohbetinde saklı 'Rakıyı buruna değil ağıza içmek' yani rakının tartışmaya değil sohbete kaynak olmasını sağlamak şart
Kişinin içme zevkine göre değişse de rakı masasında önce, soğuk mezeler istenir Haydari, peynir, tarator, domates söğüş, roka, salatalık, dil, sigara böreği, cacık, peynir, karides, midye ve pilaki akla ilk gelen soğuk mezelerdir
Soğuk mezelerin ardından sohbetin koyulaşmasıyla sıcak mezeler rakı masasındaki yerini alır Marmara'da, Ege'de balıktır, Doğu’da kebap Kırmızı ve beyaz etin buğulaması, ızgarası tavası Çilingir Sofrasındaki içten muhabbetin sıcak dostlarıdır
Soğuk meze ile başlayan sıcak mezeyle süslenen Çilingir Sofrasının son konuğu mevsime göre bulunan meyvelerdir Meyveler içinde kavunun yeri başkadır Kuruyemiş de rakının aperatif olarak içildiği durumlarda istenen bir diğer mezedir

|
|
|