Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baklava, oktay, tarifi, ustadan

Oktay Usta'dan Baklava Tarifi

Eski 08-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Oktay Usta'dan Baklava Tarifi





Malzemeler
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • ½ su bardağı cicek yağı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı (odasıcaklığında)
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 pkt kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • 1 pk nişanta (buğday)
  • dövülmüş ceviz
  • 1 pk Margarin (tereyağı) (üzeri için)
Şerbeti için
  • 8 Su bardağı toz şeker
  • 8 su bardağı su
  • yarım limon suyu
Yapılışı

Sütü ,yumurtalarımızı , çiçek yağ ve tereyağı (eritilmeden ) -margarinde olabilir- , sirkeyi bir kaba koyup bir güzel hepsini karıştırıyoruz,sonra unu ve kabartma tozunu katıyoruz, burada aldığı kadar un katıyoruz, bu aldıgı kadar unu tarifleri uygularken hiç sevmem aldıgı kadar ama ne kadar diye sorarım hatta kızarım tarifi yazanlara ama simdi onları daha iyi anlıyorum, neyse hamurumuza devam ediyoruz kulak memesi yumukşaklığına ulaşmadan biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruzHamur kıvama gelince yarım saat dinlendiriyoruz

Hamur dinlendikten sonra 5 ana parçaya bölüyoruz, baklavamız beş katlı olacak, bir ana parcayıda 15 yardımcı parcaya bölüyoruz proje gibi mübarek
Sonra bu 15 parçayı tek tek merdane ile cay tabağı büyüklüğünde acıyoruz,bu 15 parçayı açtıkça üst üste koyuyoruz, hamurun yapışmaması için her kata nişasta serpiyoruz, 15 parçanın açılması tamamlandıktan sonra hepsi bir arada iken yani 15 ide üstüste bir halde merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz Biraz kaymalar olabiliyor olsun en alt kat oldugu için üzülmeyin devam ,hamurumuz tepsi büyüklüğünü alınca yağlanmış tepsimize ilk katımızı koyuyoruz Üzerine bol bol dövülmüş cevizimizi serpiyoruz

Ve baklavamızın temelleri atıldı …
Diğer 234ve 5 ana parçalarda 15’erli bölünüp aynı şekilde açılıyor, her kata bol bol ceviz serpiştiriyoruz
Tamamı bittikten sonra el bileklerimiz oldukça ağırımıs ama baklavayı bitirmiş olmanın sevinci ile kesmeye başlıyoruz



Kesim islemi bittikten sonra üzerine 1 pk margarin veya tereyağımızı eritip döküyoruz
Nihayet pişirme safhasına geldikEn zor kısım !


Ağır ağır düşük derecede pişiyoruz ki içini çeksin , üstü çabuk kızarabilir ama içi tam pişmeyebiliyor bunun için dikkatli pişirilmesi gerekiyor

Baklavamız pişdikten sonra soğuması için bekliyoruz, bir taraftan şerbetini hazırlamaya başlayabiliriz
sona yaklaştık,
Şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, şerbet koyulaşmaya başlayınca limon suyunuda katıyoruz, biraz daha kaynatıyoruz

Püf nokta : Şerbetin tam kıvamına geldiğini daha kolay anlayabilmemiz icin koyulaşınca tırnağımız üstüne bir damlacık damlatıyoruz, boncuk gibi durur ve akmazsa şerbet olmuş demektir

Şerbeti baklavamızın üzerine döktükten sonra tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapatıp en az bir gece –veya gün- beklemesi gerekiyor, şerbeti içine çekmesi için

Tavsiye : Arife gecesi ıslatıp bayram sabahı acılısı yapmak cok guzel oluyor
Dilerseniz üzerine dövülmüş çam fıstığıda serpebilirsiniz

AFİYET OLSUN

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.