![]() |
Oktay Usta'dan Baklava Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Oktay Usta'dan Baklava TarifiMalzemeler
Sütü ,yumurtalarımızı , çiçek yağ ve tereyağı (eritilmeden ) -margarinde olabilir- , sirkeyi bir kaba koyup bir güzel hepsini karıştırıyoruz,sonra unu ve kabartma tozunu katıyoruz, burada aldığı kadar un katıyoruz, bu aldıgı kadar unu tarifleri uygularken hiç sevmem aldıgı kadar ama ne kadar diye sorarım hatta kızarım tarifi yazanlara ama simdi onları daha iyi anlıyorum, neyse hamurumuza devam ediyoruz kulak memesi yumukşaklığına ulaşmadan biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz ![]() ![]() Hamur dinlendikten sonra 5 ana parçaya bölüyoruz, baklavamız beş katlı olacak, bir ana parcayıda 15 yardımcı parcaya bölüyoruz proje gibi mübarek Sonra bu 15 parçayı tek tek merdane ile cay tabağı büyüklüğünde acıyoruz,bu 15 parçayı açtıkça üst üste koyuyoruz, hamurun yapışmaması için her kata nişasta serpiyoruz, 15 parçanın açılması tamamlandıktan sonra hepsi bir arada iken yani 15 ide üstüste bir halde merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz ![]() ![]() ![]() Ve baklavamızın temelleri atıldı … Diğer 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tamamı bittikten sonra el bileklerimiz oldukça ağırımıs ama baklavayı bitirmiş olmanın sevinci ile kesmeye başlıyoruz ![]() Kesim islemi bittikten sonra üzerine 1 pk margarin veya tereyağımızı eritip döküyoruz ![]() ![]() Nihayet pişirme safhasına geldik ![]() Ağır ağır düşük derecede pişiyoruz ki içini çeksin , üstü çabuk kızarabilir ama içi tam pişmeyebiliyor bunun için dikkatli pişirilmesi gerekiyor ![]() Baklavamız pişdikten sonra soğuması için bekliyoruz, bir taraftan şerbetini hazırlamaya başlayabiliriz ![]() sona yaklaştık, Şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatıyoruz, şerbet koyulaşmaya başlayınca limon suyunuda katıyoruz, biraz daha kaynatıyoruz ![]() ![]() Püf nokta : Şerbetin tam kıvamına geldiğini daha kolay anlayabilmemiz icin koyulaşınca tırnağımız üstüne bir damlacık damlatıyoruz, boncuk gibi durur ve akmazsa şerbet olmuş demektir ![]() Şerbeti baklavamızın üzerine döktükten sonra tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapatıp en az bir gece –veya gün- beklemesi gerekiyor, şerbeti içine çekmesi için ![]() Tavsiye : Arife gecesi ıslatıp bayram sabahı acılısı yapmak cok guzel oluyor ![]() Dilerseniz üzerine dövülmüş çam fıstığıda serpebilirsiniz ![]() AFİYET OLSUN ![]() |
![]() |
![]() |
|