Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür?Çürüyen Meyve Neden Kahverengiye Dönüşür? Kimyasal tepkimelerin yarattığı değişimler ![]() ![]() Bu durum, meyvenin hücrelerinde yaşanan kimyasal tepkimeden kaynaklanıyor Meyvelerdeki renk değişimi vekararmalardan polifenoloksidaz enzimleri sorumlu Bu enzimler, meyvelerde bulunan fenol bileşiklerin oksitlenmesine neden oluyor ve kahverengi lekeler beliriyor Meyvenin hücre yapısı bir bütün olarak korunduğunda, enzim ve fenollerbirbirinden ayrı duruyor Ancak meyve dilimlendiğinde, çürüdüğünde ya da zamanla bozulduğunda, meyvenin hücre duvarları yıkılıyor ve kimyasal karışma başlıyor Meyvenin yüzeyindeki bu bozulma, oksijenin diğer organik bileşenlerletemasına yol açıyor Meyvelerin çoğu kahverengiye dönüşerek oksitleniyor Ancak limon ve turunçgiller kahverengiye dönmüyor, çünkü içerdikleri sitrik asit nedeniyle oksitlenme renksiz gerçekleşiyor Alıntıdır |
|
|
|