![]() |
Kanat İzgara Ve Mangal Yapmanın Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanat İzgara Ve Mangal Yapmanın Püf NoktalarıKanat Izgara ve Mangal Yapmanın Püf Noktaları Evet hele şükür havalar düzelemeye başladı ![]() ![]() ![]() En önemlisi kasaptan alış veriş yaparken ızgara yapacağınız belirtin ![]() ![]() Mangal Yapmanın Püf Noktaları: Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralarınıza çok hoş bir lezet ve koku verir ![]() Birkaç diş soyulmamış sarmısağı hafifçe ıslatıp mangal kömürünün üzerine pişmenin son bir-iki dakikasında atarsanız, bunların yanmasıyla çıkacak dumanın aroması da etlerinize ve hatta ızgara sebzelerinize muhteşem bir lezzet katar ![]() Kuzu pirzolası pişiriyorsanız, bir saat soğuk su dolu bir tas içinde ıslanmaya bırakacağınız kuru biberiye (rozmari) otunu pişirmeye başlarken kömürlerin üzerine serpip, bunların yanmasıyla ortaya çıkan dumanla etlerinizi ’isleyebilirsiniz’ ![]() ![]() İslemek” ya da “füme etmek” için mangal size sınırsız fırsatlar sunar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Füme etme işinde taze baharat otlarını da kullanabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer ızgara telinizi iyice temizleyebilirseniz ve hatta ayrı bir ızgara teliniz varsa, bunun üzerinde ızgara meyve yapıp bunları tatlı olarak servis edebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Mangalın doğrudan kömür ateşine maruz kalmayan kenar kısımlarında, alüminyum folyo içine paketleyeceğiniz sebzeleri telin üzerine koyup, buğulama yoluyla pişmesini sağlayabilirsiniz ![]() ![]() Mangalda buğulama tekniği bütün balıklar için de çok uygundur ![]() ![]() Izgara etlere ve sebzelere ızgara izleri çıkarmak ve bunların çapraz baklavalar olmasını sağlamak görüntü güzelliği verir ve bence çok önemlidir ![]() ![]() ![]() Zeytinyağı, dövülmüş sarmısak ve sirkeyi karıştırarak hazırlayacağınız bir ’yağlama’ karışımı hem etlerinizi ve balıklarınızı yağlamak için, hem de harika bir lezzet katmak için idealdir ![]() ![]() Mangal yapmanın olmazsa olmazları: ![]() Esasen bir pişirme ’tekniği’ olan mangalda ızgara yapma, her yemek tekniğinde olduğu gibi belli bazı temel kurallar içeriyor ![]() Organize olun Mangal işlemine başlamadan önce kömürünüz, çıranız, kullanacağınız aletler, et, sebze ve ızgara yaparken kullanacağınız lezzet vericiler önceden hazırlanmış olmalı ![]() ![]() Kömür miktarını baştan iyi ayarlayın Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömrler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzey alanından sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüksek ısıya ulaşmadan pişirmeye başlamayın Mangal ızgarası, ’yüksek ısı’ ile pişirme yöntemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Izgaranızı temiz tutun Izgara teline yapışmış eski yemek kalıntıları üzerinde ızgara yapmak kadar itici bir şey düşünülemez ![]() ![]() ![]() ![]() Izgara telini yağlayın Et, balık ya da sebzelerin ızgara demirine yapışmasını önlemek için mutlaka işe başlamadan önce teli yağlamanız gerekir ![]() ![]() ![]() Etlerinizi çatal batırarak çevirmeyin Özellikle biftek, bonfile ve pirzolaları sadece maşa kullanarak çevirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etleriniz pişerken üzerlerine yağ veya sos sürün Et ya da tavuğun daha farklı bir lezzet vermesi için farklı karışımlarla bunları marine etmek iyi fikir olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kalın etleri kapak kapalı olarak pişirin Biftek ya da bonfilelerinizi kalın olarak yemeyi seviyorsanız ya da bütün bir piliç pişirecekseniz, o zaman mangalda ’dolaylı’ (indirect) pişirme yöntemi ile pişirmeniz daha iyi netice verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etleri piştikten sonra birkaç dakika dinlendirin Pişme sırasında etlerin suları etin orta yerinde toplanır ![]() ![]() Mevzinizi hiçbir zaman terk etmeyin Mangal tekniği en kolay pişirme tekniklerinden biridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyetler Olsun |
![]() |
![]() |
![]() |
Kanat İzgara Ve Mangal Yapmanın Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanat İzgara Ve Mangal Yapmanın Püf NoktalarıMangal Keyfi ve Sağlık Mangal Keyfi İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri Yaşamımızın temel maddesi olan besinler, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda sağlıklı hazırlama ve pişirme yöntemlerinin uygulanmaması ve hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir ![]() ![]() ![]() Yanlış pişirme yöntemleri sonucunda oluşan kanser yapıcı maddelerden birisi polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) dır ![]() ![]() Araştırmalarda, etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde PAH oluştuğu saptanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca, sıcak havalarda bozulma riski yüksek besinlerden et ve ürünlerinin uygun koşullarda hazırlanmaması ve pişirilmemesi, uzun süre bekletilmesi sonucunda da besin zehirlenmesi ile karşılaşılabilmektedir ![]() ![]() Mangal Keyfi İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() 6 ![]() ![]() 7 ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kanat İzgara Ve Mangal Yapmanın Püf Noktaları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanat İzgara Ve Mangal Yapmanın Püf NoktalarıPek et sevmeyen biri olarak güzel havalara veda ederken bir mangal partisi olsa fena olmazdı ![]() Ama kanatlı cinsinden olmasın benim tabağımda mümkünse hiç görmeyeyim kanatlıların orasını burasını ![]() ![]() ![]() ![]() Bol bol da biber,domates bilimum yeşillikler ve RAKIII Muahabbeti çekilir dostlarıda unutmayalım tabi ki arada bir de fasıl sakın bana bir şeyler okutmayın bu aralar zira sesim "Hakan Aysev"in sesini geçmiş durumda Karakışta da ocakbaşı fena olmuyor hani ![]() ![]() ![]() Teşekkürler Kartal34 abim |
![]() |
![]() |
|